Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 1998 kl. 10

Dato: 21.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Under stortingsdebatten om kommunal- og regionalministerens redegjørelse om lokaldemokratiet i mars opplyste kommunalministeren at Miljøverndepartementet var i ferd med å nedsette et utvalg for å gjennomgå plandelen av plan- og bygningsloven. Dette ble gjentatt i kommuneøkonomiproposisjonen i mai. Etter de opplysninger undertegnede har fått, er dette utvalget ennå ikke blitt oppnevnt.

Når vil det oppnevnes, og hvilken tidsramme vil det ha for arbeidet?»

Statsråd Guro Fjellanger: Arbeidet med å avklare mandatet for og sammensettingen av det nye Planlovutvalget har tatt noe lenger tid enn først antatt. Brikkene er imidlertid nå falt på plass, og jeg tar sikte på å fremme sak for Kongen i statsråd om oppnevning av utvalget i løpet av 14 dager. Utvalget vil få en funksjonstid på inntil fire år, men det forutsettes at det skal legge fram sin første delinnstilling innen to år etter oppnevningen.

Erna Solberg (H): Bakgrunnen for interessen for dette utvalget er at argumentasjonen for at utvalget skulle bli nedsatt, var et forsvar for at Stortinget ikke skulle vedta et pålegg om å få en sak om akkurat det samme temaet, nemlig samordning av statens innsigelsesmyndighet og definisjonen av nasjonale interesser i forbindelse med plandelen. Stortingsflertallet vedtok likevel dette, og kommunalministeren kom tilbake i kommuneøkonomiproposisjonen, fremdeles med en henvisning til dette Planlovutvalget som skulle nedsettes, og sa at det ville ta opp i seg de viktigste av disse temaene. Når det tar så langt tid å få nedsatt et planutvalg, og stortingsvedtaket faktisk fremdeles er gjeldende, nemlig at det skal legges frem en sak for Stortinget «i løpet av stortingssesjonen 98/99» om nettopp disse spørsmålene, da må jeg si at det for vårt vedkommende er avgjørende at vi kan få frem noe av dette materialet tidlig, at det ikke går fire år før vi får svar på de viktigste spørsmålene. Det har betydning for lokaldemokratiutviklingen at staten ikke får større problemer enn nødvendig i planprosessen.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg er helt enig med representanten Solberg i at det er viktig å få en samordning og klargjøring av statens interesser – og få det tidlig i prosessen. Det er også grunnen til at Miljøverndepartementet nå har samlet alle departementenes retningslinjer i ett rundskriv til kommuner og fylker – nettopp for å gi dem en samlet oversikt over hva som er statens interesser. Parallelt med at vi har gjort dette, har jeg også sagt veldig tydelig at dette er svært omfattende – og antageligvis for omfattende. Vi har derfor satt i gang et arbeid i departementet for å gjennomgå dette for å se om det kan forenkles noe.

Presidenten: Da tar vi opp spørsmål 13.