Stortinget - Møte onsdag den 25. november 1998 kl. 10

Dato: 25.11.1998

Formalia

Presidenten: Representantene Anne Brit Stråtveit, Haakon Blankenborg, Dag Danielsen, Morten Lund og Siri Frost Sterri, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra representanten Fridtjof Frank Gundersen foreligger søknad om velferdspermisjon i dagene 26. og 27. november.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten, André Kvakkestad, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Som forsamlingen er kjent med, har det i løpet av det siste døgn blitt klart at regjeringspartiene, Høyre og Fremskrittspartiet har blitt enige om en budsjettløsning som innebærer at det bl.a. vil kunne fattes vedtak om rammene for 1999-budsjettet ved avslutningen av finansdebatten. Den løsning som de nevnte partiene har kommet fram til, er av avgjørende betydning for gjennomføringen av den debatten som Stortinget etter planen nå står foran. Det er imidlertid slik at på dette tidspunkt er det svært få av de tilstedeværende som har den nødvendige innsikt i de nye forslag som vil foreligge som alternativer til de forslag som går fram av de innstillingene som er grunnlaget for debatten. På denne bakgrunn har det i morges vært avholdt et møte med lederne for partigruppene, der den oppståtte situasjon ble drøftet. Representantene for de partier som er involvert i den nevnte budsjettløsning, har meddelt at et oppsett som klargjør innholdet i de nye forslag, vil kunne foreligge i løpet av formiddagen. Det vil selvfølgelig være behov for tid til å sette seg inn i detaljene og forutsetningene for de nye forslagene, før man vil kunne gå til en debatt der disse elementer vil spille en sentral rolle.

Den nye løsningen fører også til såpass omfattende tekniske endringer i skatte- og avgiftsopplegget at det, sammen med behovet for en politisk vurdering av den nye løsningen, har medført enighet om at finansinnstillingene, Budsjett-innst. S. I og Budsjett-innst. S. nr. 1, bør sendes tilbake til komiteen, slik at det kan bli avgitt tilleggsinnstillinger som kan ivareta den nye situasjon.

Ut fra det som kom fram i det omtalte møte i dag morges, har man derfor kommet til at det vil være riktig å utsette finansdebatten til mandag den 30. november, og at møtet da vil begynne kl. 9. Det vil da bli tatt sikte på å gjennomføre debatten på én dag. Presidenten minner representantene om at det på bakgrunn av disse opplysninger, kan være nyttig og nødvendig å vurdere sine reiseplaner.

Presidenten vil derfor foreslå at innstillingene under sakene nr. 1 og 2 på dagens kart sendes tilbake til finanskomiteen. Det gjelder altså Budsjett-innst. S. I og Budsjett-innst. S. nr. 1. – Det anses vedtatt.

Sakene nr. 3 og 4 på dagens kart tas av kartet, for å føres opp på kartet for Stortingets møte 30. november.

Det tas sikte på at det blir holdt møte i Stortinget torsdag med endret møtekart, under forutsetning av at det foreligger saker til behandling. Fredagens møte blir avholdt i henhold til det utsendte ukeprogram.

Med henvisning til § 26 i Stortingets forretningsorden vil presidenten foreslå at ukeprogrammet endres slik at det settes møte i Odelstinget umiddelbart etter dette møtet. – Det anses vedtatt.