Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Sylvia Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Hvorfor har Sosial- og helsedepartementet overprøvd Statens helsetilsyn og gitt statsstøtte til ytterliggående organisasjoner som Norsk Pro Vita, For Livsrett og Menneskeverd, og også til Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag som Helsetilsynet mener bygger på metoder som er «direkte uegnet til å bevisstgjøre ungdom på egne handlingsvalg»?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Forebygging av uønskede svangerskap og abort har vært et prioritert område for alle regjeringer på 1990-tallet. Vi har hatt to handlingsplaner på området, den tredje er nå under utarbeidelse. Målsettingene i planene er klare: Forekomsten av uønskede svangerskap og abort skal reduseres, spesielt i de yngste aldersgruppene.

Spørsmålet det her dreier seg om, er en tilskuddsordning til abortforebyggende tiltak, der avgjørelsesmyndigheten ligger i Sosial- og helsedepartementet. I tråd med utlysningen av midlene er det Helsetilsynet som avgir innstilling, og Sosial- og helsedepartementet som avgjør søknadene. Det ligger i dette at departementet må gjøre en selvstendig og helhetlig vurdering av søknadene, basert på innstillingen. Avvik fra en innstilling medfører ingen overprøving. Tilskuddsordningen kommer i tillegg til tiltakene i regi av Handlingsplan for forebygging av uønskede svangerskap og abort 1995-98, som følges opp av Helsetilsynet. Ordningen ble opprettet i 1998 ved at bevilgningen på kap. 717 post 70 ble utvidet med 2 mill. kr. Midlene skal gå til organisasjoner og andre som setter i gang og gjennomfører ulike typer abortforebyggende tiltak.

Departementets tildeling for 1998 avviker fra Helsetilsynets innstilling på enkelte punkter: Departementet valgte å avslå en av de søknadene som Helsetilsynet anbefalte å gi tilskudd. Dette gjaldt en kvalitativ undersøkelse, som etter departementets vurdering falt utenfor formålet med tilskuddsordningen. Med utgangspunkt i Helsetilsynets innstilling ville deler av midlene stått ubenyttet. Departementet valgte derfor å tildele midler til ytterligere tre prosjekter:

  • et undervisningsopplegg i regi av Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag

  • en ressursperm til undervisning i regi av For Livsrett og Menneskeverd

  • en TV-dokumentar om uønsket graviditet i regi av Nordisk Film & TV AS

Etter klage ble det også tildelt et mindre beløp til en lokal programserie i Radio Pro Vita Sandefjord.

Dette er prosjekter som tilfredsstiller kravene til prosjekter som kan få tilskudd fra ordningen. Det er viktig å understreke at tilskuddet går til enkeltprosjekter og ikke til drift av organisasjoner.

Departementet har lagt vekt på at prosjektene som får midler fra tilskuddsordningen, skal nå så mange som mulig i målgruppen ungdom og unge voksne. Dette er en stor og langt fra homogen gruppe. Det er derfor nødvendig å ta i bruk ulike strategier og virkemidler for å nå ut til hele bredden av ungdom og unge voksne. I tillegg til ovennevnte organisasjoner gikk midlene bl.a. til prosjekter i regi av kommuner, Medisinernes seksualopplysning, Kvinnefronten og RadiOrakel.

Sylvia Brustad (A) : Jeg takker statsråden for svaret, men jeg syns ikke det var noe svar på det jeg spurte om. Jeg er selvfølgelig klar over at statsråden er i sin fulle rett til å overprøve Helsetilsynet, men spørsmålet er om det er klokt. Spørsmålet er om det er klokt å gi støtte til prosjekter under de nevnte organisasjoner som vi vet hvor står i abortkampen, som vi vet er imot abort, som er ekstreme, og som er ytterliggående. En av dem, Pro Vita, har til og med Børre Knudsen som æresmedlem. Ludvig Nessa er også medlem.

Dette er meget følsomme ting, og dette er også meget ekstreme organisasjoner i en meget vanskelig abortdebatt. Dette er organisasjoner som er uenig i den abortloven vi har i dag. Og jeg er fristet til å spørre statsråden om det å gi støtte til denne type prosjekter under disse organisasjonene er å prøve å ta omkamp på den abortloven som det er et bredt flertall bak i dette stortinget, og om ikke statsråden på denne måten også er med på å legge mer stein til byrden for de jentene som fra før har det meget vanskelig.

Statsråd Dagfinn Høybråten : Når det gjelder spørsmålet om overprøving av Helsetilsynet, finner jeg grunn til å minne om at det faktisk ikke er lenge siden representanten Brustad og hennes parti fremmet et Dokument nr. 8-forslag som krevde at Stortinget fikk anledning til å overprøve vurderinger gjort av en arbeidsgruppe under Helsetilsynet. Saken gjaldt retningslinjer for aborterte fostre, så det med overprøving av Helsetilsynet er vel også representanten Brustad rede til når det passer.

Så til tilleggsspørsmålet: Er det klokt? Ja, jeg vil stille spørsmålet tilbake: Er det klokt å utelukke grupperinger og organisasjoner – som har et annet syn på dagens abortlov enn flertallet i denne sal – fra å være med på å forebygge aborter hvis de har gode prosjekter? Hvorfor skal deres holdning til abortloven innebære at de skal avskjæres fra å gjøre en innsats når det gjelder forebyggende arbeid? Det synes ikke jeg er klok politikk, og derfor forholder jeg meg til de konkrete prosjekter de søker om, selv om jeg på mange punkter vil være uenig med organisasjonene og uenig i andre tiltak de måtte fremme.

Sylvia Brustad (A): Jeg vil gjerne gjenta det jeg sa i stad, at statsråden selvfølgelig er i sin fulle rett til å overprøve og ta beslutningen i forhold til den type saker, men jeg setter fortsatt spørsmålstegn ved om det er klokt. Jeg mener det er uklokt å gi støtte til den type prosjekter og til den type organisasjoner, særlig når Helsetilsynet, som er den faglige myndigheten på dette området, så klart sier at flere av disse prosjektene er direkte uegnet til å bevisstgjøre ungdom i forhold til det spørsmålet vi her prater om. De sier bl.a. om det prosjektet Livsrett og Menneskeverd søkte om:

«Helsetilsynet tar imidlertid skarp avstand fra den sammenheng forebygging av uønskede svangerskap og abort presenteres i.»

Jeg mener at det selvfølgelig er lov til å gi støtte til de prosjektene en måtte ønske. Jeg mener det er galt, og jeg er sterkt uenig i, at en gir støtte til den type organisasjoner. Jeg mener at det er oppsiktsvekkende at det gjøres på denne måten. Jeg føler vel også – og må få lov til å si det – at Kristelig Folkeparti i denne saken lar sin egen moralistiske og religiøse overbevisning styre mer enn hensynet til de jentene vi her prater om.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil klart tilbakevise påstander om at det ikke ligger et ekte engasjement for å forebygge uønskede svangerskap og abort bak Kristelig Folkepartis arbeid og bak mitt arbeid på dette området.

Spørsmålet bygger på den urimelige forutsetning at staten ved å gi tilskudd til et tiltak som en organisasjon søker støtte til, blir medansvarlig for alt det andre denne organisasjonen samtidig driver med. Det skulle altså innebære at jeg ved å gi støtte til Kvinnefrontens og RadiOrakels arbeid med abortforebygging skulle måtte forholde meg til og gå god for alt det andre Kvinnefronten og RadiOrakel driver med. Spørsmålet synes jeg faller på sin egen urimelighet. Det er snakk om en vurdering av enkeltprosjekter, og det må vi i saklighetens navn kunne gjøre, uansett hvor de kommer fra, uten å bli trukket til ansvar for hva de organisasjonene som mottar tilskudd, for øvrig driver med.