Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg tillater meg å stille helseministeren følgende spørsmål:

«Til tross for at seksuell omgang med barn under 16 år er straffbart, ble det i 1997 foretatt abortinngrep på 173 barn. De organisasjoner som statsråden mot faginstansers råd har innvilget statsstøtte, likestiller abort med barnedrap.

Hvilke konsekvenser mener statsråden det kan få at barn som bærer den psykiske belastning et abortinngrep medfører, i tillegg anklages for barnedrap, og hvordan tror statsråden at filmen «Eclipse of Reason» vil virke på et barn som selv har gjennomgått et abortinngrep?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Norsk Pro Vita har ikke fått statsstøtte til å gjennomføre en antiabortkampanje med filmen «Eclipse of Reason». Organisasjonen har heller ikke søkt om midler til noen slik kampanje. Pro Vita har imidlertid i 1998 fått et tilskudd på 27 000 kr til et lokalt prosjekt i regi av Radio Pro Vita i Sandefjord. Tilskuddet er bevilget fra tilskuddsordningen til abortforebyggende tiltak som ble opprettet i 1998.

Selv om Sosial- og helsedepartementet har gitt tilskudd til et enkeltprosjekt i regi av Norsk Pro Vita, betyr det selvsagt ikke at en dermed går god for denne organisasjonen eller hele dens virksomhet. Jeg kjenner kun filmen «Eclipse of Reason» fra TV2s nyhetssending 26. januar. Jeg har på bakgrunn av den kjennskap jeg har til filmen, tatt klar avstand fra den typen virkemidler som er benyttet, og mener det ikke er egnet til å forebygge abort.

Det er klart at det er en belastning for barn under 16 år å gjennomgå et abortinngrep, og det er ingen grunn til å legge flere byrder på disse barna. Det er svært viktig å forebygge svangerskap blant de yngste tenåringene. Tenåringsgruppen som helhet er en viktig målgruppe for å forebygge uønskede svangerskap fordi en svært stor del av tenåringsgraviditetene ender i abort. Det har skjedd store endringer både med hensyn til svangerskap og abort blant tenåringer. Statistikken viser at fødsler blant tenåringer i alderen 15 til 19 år er redusert med to tredjedeler fra tidlig på 1970-tallet. Når det gjelder aborttallene, er forekomsten av abort blant tenåringer gått ned med over 20 pst. fra treårsperioden 1979-81 til treårsperioden 1991-93, men etter den tid har forekomsten vært relativt stabil på ca. 16 aborter pr. 1 000 jenter i nevnte aldersgruppe. Tenåringsgruppen er derfor fortsatt en viktig målgruppe i arbeidet for å forebygge uønskede svangerskap og aborter.

Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg takker helseministeren for svaret. Jeg syns det gav et veldig godt bilde av at den ansvarliggjøringen som finner sted ved lov om selvbestemt abort, har ført til at ungdom i langt større grad tar ansvar for sin handling. Jeg merket meg også at helseministeren ikke svarte på mitt spørsmål om hvilken innvirkning ulike antiabortforkjemperes metoder har på unge mennesker. Børre Knudsen, som er æresmedlem i Pro Vita, er bevegelsens mest profilerte person. Som abortmotstander opptrer han helst i prestekjole, med kors i den ene hånden og en blodig fosterdukke i den andre. Unge mennesker som kommer i en abortsituasjon, kommer gjerne i sjelenød. Veldig mange vender seg til Gud, prøver det, og finner veien sperret av Børre Knudsen.

Hvilken holdning har helseministeren til at Herrens vilje og andre herrers vilje blandes sammen på den måten som bevegelsen Pro Vita gjør? Jeg gjentar hovedspørsmålet mitt: Hvilken psykisk virkning mener helseministeren disse metodene har på barn som får foretatt abortinngrep?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er min klare oppfatning – det håper jeg nå en gang for alle kan komme klart fram til alle som er interessert i min holdning i disse spørsmål – at jeg ikke tror på den type virkemidler som den omtalte filmen representerer. Jeg tror tvert imot at det verken tjener den saken som Norsk Pro Vita er opptatt av å fremme, eller på noen fornuftig måte kan bidra til å forebygge aborter.

I tillegg til det vil jeg si at jeg tror bruk av den type virkemidler kan være en ytterligere belastning for mennesker som på en eller annen måte er berørt av dette alvorlige spørsmålet. Derfor har jeg tatt klar avstand fra det.

Inger Stolt-Nielsen (H): Jeg takker for helseministerens svar på mitt spørsmål. Jeg syns det var godt å høre at helseministeren tar avstand fra dette. Jeg syns også det var avklarende å høre en Kristelig Folkeparti-statsråd bekrefte at virkemidlene som tas i bruk i abortkampen, er med på å øke byrdene for unge mennesker som selv er berørt av situasjonen, og som utsettes for dette.

Siden helseministeren nå tar avstand fra filmen «Eclipse of Reason», vil han da ta initiativ til at denne filmen forbys vist i landets skoler? Når den vises i skolesammenheng, er sannsynligheten veldig stor for at den treffer enkelte ungdommer som føler denne filmen som en direkte anklage mot seg selv. Vil helseministeren ta det initiativet?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det ligger i det svaret jeg har gitt, at jeg ikke syns denne filmen er egnet for visning verken i skoleverket eller andre steder, men jeg representerer ikke norsk filmsensur. Jeg vet heller ikke om den på noen måte kan rammes av norsk lovgivning. Det er ikke mitt bord å vurdere det. Men min anbefaling er klar: Dette er ikke et egnet virkemiddel i undervisningen i disse følsomme spørsmål i norsk skole. Det tror jeg også jeg har utdanningsministerens fulle støtte i.