Stortinget - Møte onsdag den 3. februar 1999 kl. 10

Dato: 03.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Norsk Pro Vita har fått statsstøtte til å gjennomføre en antiabortkampanje med et innhold som er mer egnet til å skremme/skade unge jenter enn til å gi dem konstruktiv informasjon om abort. En del av kampanjens innhold er filmen «Eclipse of Reason», «an award winning documentary about women and life & death in the womb».

Kan statsråden forsvare å gi statsstøtte til denne type kampanjer, og mener han at denne kampanjen «er en god anledning til å sette god Kristelig Folkeparti-politikk ut i livet»?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Norsk Pro Vita har altså ikke fått statsstøtte til å gjennomføre en antiabortkampanje med filmen «Eclipse of Reason». Organisasjonen har heller ikke søkt om midler til en slik kampanje eller til visningen av en slik film. Pro Vita har imidlertid i 1998 fått et tilskudd på 27 000 kr til et lokalt prosjekt i regi av Radio Pro Vita i Sandefjord. Tilskuddet er bevilget fra tilskuddsordningen til abortforebyggende tiltak, og jeg viser til hvilke behov det er for å møte målgruppen i arbeidet med å forebygge uønskede svangerskap og aborter med ulike strategier og virkemidler for å nå ut med faktisk informasjon til hele bredden av målgruppen unge voksne og ungdom.

Når Sosial- og helsedepartementet har gitt støtte til et enkeltprosjekt i regi av Norsk Pro Vita, betyr det altså ikke at en går god for denne organisasjonen eller hele dens virksomhet. Ut fra mitt kjennskap til filmen, som jeg kjenner fra media, har jeg, som kjent, tatt klar avstand fra den typen virkemidler som blir benyttet, og jeg mener den er uegnet for formålet. Når det gjelder representantens to spørsmål, er svaret på begge spørsmålene – nei.

Jeg er også skeptisk generelt til kampanjer med negative budskap. Erfaringer fra annet forebyggende arbeid viser at slike virkemidler sjelden er de mest effektive for å nå fram til de grupper man vil møte.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Jeg synes statsrådens svar er litt motstridende. Vi ser i dag at antiabortorganisasjonen Pro Vita ønsker å kjøre en offensiv skremselspropagandakampanje rettet mot norsk ungdom mer for å skremme og skape dårlig samvittighet enn for å komme med konstruktiv informasjon og forebygge uønskede svangerskap.

Bør ikke statsråden føle et klart ansvar for å stoppe kampanjen? Jeg kan ikke forstå at helseministeren kan sitte stille og se på at en slik form for snikmoralisering skjer fra ytterliggående, reaksjonære krefter som vil ta alle virkemidler i bruk for å fremme sitt abortsyn. Og jeg vil gjenta spørsmålet fra representanten Stolt-Nielsen: Vil statsråden nekte at denne filmen skal vises i den videregående skolen?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg går ikke av veien for en debatt om hva som er gode svangerskapsforebyggende og abortforebyggende tiltak. Det har Stortinget hatt debatter om, og det kommer vi sikkert til å ha også i fremtiden. Jeg vil gjerne delta i en dialog med alle i denne sal som er opptatt av å begrense antall uønskede svangerskap og aborter. Her kan vi stå sammen om veldig mye, uavhengig av syn på abortspørsmålet. Men jeg har en klar forventning om at en slik debatt baserer seg på fakta. Og jeg reagerer på forsøk, som jeg har sett, på å gjøre helseministeren ansvarlig for en kampanje han aldri har støttet, ikke er blitt bedt om å støtte og tvert imot har tatt klar avstand fra. Jeg reagerer også på forsøket i debatten på å trekke motivene for mitt engasjement i abortforebyggende og svangerskapsforebyggende tiltak i tvil. Det tjener ikke en sak som det burde være mulig å ha en relativt bred samling omkring.

Jeg er ikke utdanningsminister, men jeg har gitt et klart råd når det gjelder bruken av den konkrete filmen i forhold til offentlige fremvisninger i det hele tatt, og ungdom og skoleungdom spesielt.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg takker statsråden for svaret.

På nyhetene i dag ble vi gjort kjent med en dom fra USA der ekstreme antiabortorganisasjoner måtte fjerne sitt blodige og ekstreme materiell fra Internett. Og jeg må spørre statsråden om hvordan han kan forsvare å gi noen som helst støtte til Pro Vita. Om det er kun 27 000 kr til nærradiostasjon, gir det et signal fra departementets side som jeg mener er uheldig, for det betyr at Pro Vita får formidlet sitt budskap rundt om til landets ungdom. Derfor mener jeg at statsråden, hvis han tar avstand fra denne kampanjen og fra Pro Vita som organisasjon, også burde ta klar avstand fra å gi dem økonomisk støtte, uansett hvor lite beløpet var.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg synes det bør være visse grenser for hva en norsk helseminister skal måtte stå til ansvar for, og det innslaget som jeg hørte referert fra i dag tidlig, som gjelder antiabortaktivister i USA, vil jeg ikke måtte stå her og svare for. Jeg tror det bør være klart gjennom det jeg har sagt i mine svar til nå, at jeg ikke er tilhenger av den type virkemidler, og at jeg tar avstand fra dem.

Så til spørsmålet om det er galt signal. Når det kommer en søknad, må den vurderes i forhold til de retningslinjer som gjelder, og om de oppfylles. Jeg kan ikke samtidig bli avkrevd å vurdere alle denne organisasjonens aktiviteter og virksomhet totalt. Det skulle ta seg ut om man f.eks. når man delte ut støtte til barne- og ungdomsorganisasjonene, samtidig skulle stå ansvarlig for alt det barne- og ungdomsorganisasjonene gjorde.