Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 44

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Ifølge opplysninger i avisa Nordlys 22. februar 1999 fremgår det at det innenfor Direktoratet for naturforvaltning er gitt forskjellige tolkninger av forskriftene for gaupefangst.

Hva vil statsråden gjøre for å få til et regelverk som er lett tilgjengelig og forståelig, og som ikke kan tolkes på ulike måter?»

Statsråd Guro Fjellanger: Fangst av gaupe må skje i henhold til forskrift om bruk av fangstredskaper og forskrift om våpen og ammunisjon til storviltjakt og småviltjakt. Begge forskriftene er fastsatt av Direktoratet for naturforvaltning.

Jeg har forelagt spørsmålet fra representanten Korsberg for Direktoratet for naturforvaltning. Direktoratet antar at spørsmålet sikter til at det for et års tid siden ved en telefonisk henvendelse til direktoratet ble gitt en feilaktig fortolkning av hvilke våpen som kan benyttes til å avlive gaupe som er fanget i bås. Dette ble rettet opp ved at direktoratet i et brev til fylkesmannen i Troms senere presiserte hvilke regler som gjelder ved slik avlivning.

Direktoratet opplyser for øvrig at alle fylkesmenn har fått tilsendt beskrivelse og tegninger av tillatte gaupefeller, slik at det ikke skal være tvil om hvordan slike gaupebåser skal konstrueres. Fram til neste fangstsesong vil direktoratet gå gjennom forskrift og regelverk for å vurdere behovet for ytterligere presiseringer og forbedringer.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Det har tydeligvis vært mye uklart regelverk og forskrifter som jegerne har måttet gjennomgå. Jeg er derfor fornøyd med at statsråden opplyser at direktoratet vil gjennomgå regelverket, slik at jegerne kan jakte på gaupe uten å bruke for mye tid til å jakte seg gjennom et uklart regelverk.

Jeg har et spørsmål til statsråden: Kan statsråden garantere at gjennomgangen av lovverket blir gjort i god tid før neste års gaupejakt, slik at jegerne vet hvilket lovverk de skal forholde seg til?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg tror nok representanten Korsberg drar svaret mitt litt langt når han sier at jeg har innrømmet at vi har et meget uryddig regelverk. Det vi snarere står overfor, er vel at det ved en feiltakelse ble gitt en feil opplysning over telefon, som senere ble rettet opp i et brev. Men det er ikke til hinder for viktigheten av det representanten Korsberg tar opp, nemlig at regelverket er lett tilgjengelig og lett å få informasjon om. Derfor er det slik at alle fylkesmenn har fått tilsendt beskrivelse og tegninger av tillatte gaupefeller. Som jeg også sa i mitt første svar, vil det fram til neste fangstsesong – hvilket betyr at gjennomgangen skal være ferdig før fangstsesongen – bli en gjennomgang av forskrift og regelverk for å vurdere behovet for ytterligere presiseringer og forbedringer.

Presidenten: Spørretimen er dermed over.