Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Ove Width (Frp): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til forsvarsministeren:

«I media fremgår det at en høyere offiser fra Forsvarets overkommando møter opp i en muslimsk moské under fredagsbønnen for å verve personell til Forsvaret.

Mener statsråden at dette er riktig ressursbruk av offiserer ved Forsvarets overkommando, og er dette etter pålegg fra statsråden eller hennes departement for å oppnå Regjeringens målsetting om mer personell med innvandrerbakgrunn i Forsvaret; er statsråden enig i denne fremgangsmåten?»

Statsråd Eldbjørg Løwer: Regjeringen har for perioden 1998-2001 utarbeidet en handlingsplan for å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn til statlig sektor. Forsvarsdepartementet har fulgt opp denne ved å utgi sin egen handlingsplan for etater som er underlagt departementet. Handlingsplanen skisserer en rekke tiltak for å øke rekrutteringen av personer med innvandrerbakgrunn til Forsvaret. En viktig forutsetning for å oppnå økt rekruttering er at vi må gjøre Forsvaret bedre kjent i innvandrermiljøene, slik at man blir klar over hvilke muligheter Forsvaret kan tilby både de som ønsker en militær utdanning og de som ønsker en sivil karrierevei i Forsvaret. Det er derfor nødvendig å ha god kommunikasjon med innvandrermiljøene, slik at vi i fellesskap kan finne fram til hvordan vi best mulig kan få gitt en god og saklig informasjon om Forsvaret.

Det presseoppslaget som jeg antar representanten Width sikter til, var et kontaktskapende besøk fra Forsvarets overkommando som et ledd i dette arbeidet. Dette finner jeg helt naturlig i og med at Forsvarets overkommando har fått i oppdrag fra departementet å følge opp handlingsplanen.

Representanten Width har i sitt spørsmål valgt en formulering om besøkets hensikt som ikke gjenspeiler Forsvarets måte å rekruttere personell på. Selvsagt skal vi ikke verve personell under fredagsbønnen, men vi ønsker å finne et egnet forum for å informere om Forsvaret og de muligheter Forsvaret kan tilby, slik jeg nettopp har vært inne på.

Jeg ser at representanten Width i Dagbladet 31. januar i år diskvalifiserer muslimer som offiserer i vårt forsvar og mener de representerer en sikkerhetsrisiko. Med forbehold om at representanten er sitert korrekt, vil jeg si at det er opprørende at man kaster en mistenksomhetens skygge over muslimene som gruppe på denne måten, og ikke minst er det sårende overfor våre offiserer, sivilt tilsatte og mannskaper med innvandrerbakgrunn. Jeg for min del finner ingen grunn til å tvile på deres lojalitet, og forutsetter selvfølgelig at alle som tilsettes i Forsvaret, er tilstrekkelig sikkerhetsklarert i forhold til sine oppgaver. Dette gjelder selvsagt også personer med innvandrerbakgrunn. Det forhold at det kan være problematisk å sikkerhetsklarere enkelte personer fordi det er vanskelig å etterprøve deres personlige opplysninger ti år tilbake i tid, er selvfølgelig ingen generell sikkerhetsrisiko, og er uavhengig av religiøs eller etnisk tilknytning. Dette er også Sikkerhetsstabens syn.

Det bør også i denne sammenheng minnes om at alle mannlige norske statsborgere har rett og plikt til å utføre verneplikt. Det er også lovfestet at man har rett til å nekte militærtjeneste ut fra religiøse overbevisningsgrunner, uavhengig av hvilken religion man utøver. Dette er og blir en individuell sak, og jeg regner med at de som enten avtjener verneplikten eller velger en yrkeskarriere i Forsvaret, har avklart sitt forhold på dette området.

Til slutt vil jeg understreke at departementet ikke vil endre målsettingen om en større andel av personer med innvandrerbakgrunn i Forsvaret. Det er viktig og berikende for Forsvaret at man også på dette området er i takt med utviklingen i samfunnet.

Per Ove Width (Frp): Prinsipielt er jeg motstander av det prosjektet og initiativet som statsråden nevner, og jeg mener at det iallfall er unødvendig at Forsvarets overkommando – FO – skal engasjere seg i dette. Personell til Forsvaret bør etter min mening ene og alene engasjeres ut fra kompetanse og dyktighet, og ikke noe annet.

Burde man ikke heller la andre organisasjoner i Forsvaret eventuelt ta seg av dette, f.eks. rekrutterings- og mediesenteret, som nettopp skal ta seg av slike ting, og ikke la høyere offiserer nær sagt løpe rundt i f.eks. muslimske moskeer for å verve personell til Forsvaret?

Dette bekrefter det som har vært fremholdt, iallfall fra undertegnede, flere ganger, at FO er for topptung. Jeg har flere ganger etterlyst initiativ fra FO selv for å løse dette. Og da må jeg spørre statsråden: Er hun enig med meg i at FO er for topptung, og hva vil hun eventuelt gjøre med dette?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg registrerer at representanten Width er uenig i prinsippet, og det kan jeg selvfølgelig ikke gjøre noe med.

Når det gjelder hvordan Forsvaret følger opp de mål de blir pålagt av departementet, i dette tilfellet handlingsplan for innvandrere, synes ikke jeg det er et spørsmål for statsråden. Jeg regner med at de disponerer sitt personell for å oppnå de mål som er satt, ut fra en hensiktsmessighet.

Når det gjelder spørsmålet om Forsvarets øverste ledelse, kan jeg bare her henvise til en pressekonferanse jeg skal ha kl. 14 i dag, hvor representanten Width vil få en del svar på akkurat det spørsmålet han stiller, og jeg håper at han har forståelse for at jeg ikke kan gi akkurat de svarene her på talerstolen nå.

Per Ove Width (Frp): Jeg må si jeg er overrasket over svaret, for jeg kan ikke riktig forstå at ikke statsråden skal kunne engasjere seg mer i FOs gjøremål. Det er jo nettopp det øverste organet vi har i Forsvaret.

For øvrig må jeg si at ved FOs besøk i den muslimske moskeen under fredagsbønnen, som det stadig refereres til, fremholdt imamen at muslimer ikke kan kjempe mot muslimer. Så vidt jeg vet, er ikke dette helt riktig, men det indikerer for meg at muslimer i Forsvaret selv vil sette dagsorden for deltakelse. Når vi nå vet at norske soldater i fremtiden vil bli engasjert i utenlandsoperasjoner i FN- og NATO-oppdrag, blir jeg mildt sagt svært betenkt. Hvor vil lojaliteten ligge? Er ikke statsråden også betenkt over dette?

Likeledes ser Forsvarets sikkerhetsstab, som statsråden nevnte, på rekruttering av personell fra enkelte innvandrergrupper til offiserer og sivilt ansatte som et problem. Deler statsråden disse betenkelighetene?

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg fastholder at jeg som statsråd ikke vil bry meg med hva enkeltpersoner i Forsvarets overkommando bruker sin tid på. Jeg har tatt større grep i forhold til Forsvarets overkommando enn det.

Når det gjelder hvordan man forholder seg til en sikkerhetsrisiko, er det basert på individuelle vurderinger av Sikkerhetstjenesten. Det forutsetter jeg gjøres uavhengig av hvilken bakgrunn vedkommende har som vil inn i Forsvaret, enten i en militær eller i en sivil stilling. Derfor synes jeg ikke at det er et spørsmål som krever mer utdypning enn det.