Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Torill Haaland Horpestad, tas opp av representanten Jan Simonsen.

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Oversikten over politidekning pr. 1 000 innbyggere viser at to av de tre politidistriktene i Rogaland fylke, Rogaland politidistrikt (Sandnes) og Haugesund politidistrikt, ligger blant de 10 distriktene med lavest bemanning. Sandnes og Haugesund har klare storbyproblemer. Haugesund har et stort narkotikaproblem, og Sandnes sliter i tillegg med MC-kriminalitet.

Vil statsråden ta hensyn til dette ved senere fordelinger av nye politistillinger?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Stillingsfordelingen til politidistriktene beregnes hovedsakelig på bakgrunn av befolkningsmengde, kriminalitet og botetthet. Etter oppdrag fra Stortinget har Justisdepartementet utarbeidet en bemanningsplan for politiet fram mot 2005. Denne vil bli lagt fram for Stortinget i forbindelse med en stortingsmelding om politiet til høsten. En vil her foreta en gjennomgang av politiets totale ressurser og oppgaveløsning for å sikre en riktig fordeling av ressursene mellom distriktene.

De relativt store kullene på Politihøgskolen de seneste årene har ført til en klar forbedring i tilgangen på utdannede polititjenestemenn over hele landet. I løpet av 1990-tallet er antall tilsatte i etaten økt med ca. 33 pst.

I revidert nasjonalbudsjett for 1999 ble det opprettet 275 stillinger som ble tilbudt ferdigutdannede politihøgskolestudenter. Av disse stillingene fikk politidistriktene Rogaland og Haugesund fem tjenestemannsstillinger hver.

Jeg er klar over situasjonen både i Sandnes og i Haugesund. Derfor har begge politidistriktene vært og vil bli tilført ekstra midler i tillegg til ordinære budsjettmidler til bekjempelse av bl.a. gatevold og MC-kriminalitet. Videre er det startet samtaler mellom politimestrene i Rogaland og Stavanger for å se på mulighetene for et samarbeid for dermed å få til bedre ressursutnyttelse, både på operative og administrative områder.

Når dette er sagt, må det understrekes at det ikke alltid er en klar sammenheng mellom ressurser og måloppnåelse. Gode kriminalitetsanalyser og et målrettet etterforsknings- og påtalearbeid er like viktig.

St.prp. nr. 1 for 1999-2000 anslår et behov for opprettelse av ca. 280 nye stillinger til nyutdannede politistudenter i 2000. Regjeringen vil komme tilbake til behov for midler til nye stillinger i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Stillingene vil bli fordelt til de distrikter hvor behovet er størst. Her vil både Rogaland og Haugesund være aktuelle distrikter. Narkotikaproblemer og MC-kriminalitet er blant de forhold som blir hensyntatt ved fordeling av ressurser til politidistriktene.

Jan Simonsen (Frp): Jeg vil bare uttrykke min tilfredshet over svaret, som var et klarere svar enn det jeg trodde det var mulig for justisministeren å gi på det nåværende tidspunkt.

Justisministeren sier at disse politidistriktene har blitt og vil bli tildelt ekstra midler. Han er åpenbart klar over de spesielle problemene man har i mellomstore byer, spesielt i en by som Sandnes, som i tillegg ligger nær en storby, og problemet med at enkelte distrikter har sakket akterut i politidekning i forhold til folketallet, bl.a. på grunn av en rask befolkningsvekst, slik det har vært spesielt i Sandnes. Så jeg har håp om og tro på og er overbevist om at justisministeren vil ta denne problemstillingen på alvor.

Når det nå etter revidert nasjonalbudsjett kommer nye midler til flere politistillinger for å sikre jobb til alle studentene som går på Politihøgskolen, er jeg overbevist om at justisministeren vil ta hensyn til denne argumentasjonen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har ikke noe behov for å kommentere representantens innlegg, men jeg har behov for å tilføye noe: Ved mine reiser rundt i politidistriktene har jeg vært bl.a. i Rogaland, og jeg er blitt ganske grundig innført i MC-kriminaliteten. Jeg har senere hatt kontakt med tjenestemenn fra området, bl.a. personer som har hatt dette nær innpå kroppen – for å si det på den måten. Og jeg bagatelliserer verken MC-kriminaliteten eller de narkotikaproblemer som er tatt opp; det er ved selvsyn i det ene tilfellet.

Når det gjelder Haugesund, har jeg bare vært der på et kort besøk for å takke i forbindelse med redningsarbeidet etter «Sleipner»-ulykken. Men de vil også få besøk av meg, for det er mitt siktemål å komme rundt i politidistriktene og selv få den innsikt som er nødvendig for å se hvor skoen trykker, og for å følge opp det som stortingskomiteen har bedt meg om å gjøre, nemlig å finne ut hvor flaskehalsene kan være i de forskjellige distriktene.