Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Astrid Marie Nistad (A): Eg vil gjerne stille justisministeren følgjande spørsmål:

«Korleis ser statsråden på at to statlege aktørar er med på å legitimere pengespel i det Dagens Næringsliv kallar for «spillebuler» for at finans- og idrettskjendisar skal tene pengar på folks «spillegalskap»?»

Statsråd Odd Einar Dørum: De statlige pengespillene administreres av Kulturdepartementet og Landbruksdepartementet og drives av henholdsvis Norsk Tipping AS og stiftelsen Norsk Rikstoto. Justisdepartementet har ansvar for de private lotteriene gjennom lotteriloven.

SportCafé skal ifølge media utvikles til en kjede av alkoholfrie sport- og spillesteder finansiert av private investorer. Før hver enkelt SportCafé kan tilby statlige spill, må stedene godkjennes av Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som kommisjonærer på vanlig måte. Dette innebærer at selskapene vil stille krav om at spillevirksomheten foregår innenfor forsvarlige og kontrollerte rammer, og slik at det bl.a. ikke anvendes støtende markedsføring av spillestedene. Det kan ikke tilbys spill på gevinstautomater i lokalene før politiet har gitt oppstillingstillatelse. Tillatelse kan bare gis til frivillige organisasjoner og foreninger med et samfunnsnyttig eller humanitært formål. Dersom lokalet automatene søkes oppstilt i, har karakter av en spillehall, skal saken forelegges for departementet før politiet gir oppstillingstillatelse. Denne praksis er innført for å sikre at det stilles ensartede vilkår om driften av spillehaller, bl.a. krav om aldersbegrenset adgang til lokalene.

At private investorer og selskap tjener penger på å eie lokaler hvor det avholdes lotterier til inntekt for samfunnsnyttige formål, anser jeg imidlertid ikke som problematisk. Utgangspunktet bør likevel være at mest mulig av inntekten fra lotteriet går til det gode formål.

Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg er lei for at delar av mitt spørsmål ved ein inkurie er falle vekk. Der får vi truleg skylde på den nye teknologien som vi no nyttar, pc-ar og ikkje fjørpennar. Som vanleg hadde jo statsråden skjønt intensjonane i mitt spørsmål.

Eg vil gjerne minne om at fleirtalet i justiskomiteen i innstillinga til lotterilova peikte på at det bør leggast fram ein plan over korleis denne marknaden blir utnytta ved statlege spel og av frivillige lag og organisasjonar, og at det ikkje bør innførast fleire statlege spel eller anna før ein har hatt denne planen eller fordelinga oppe til behandling her i Stortinget. Vi ser at det òg er finans- og idrettskjendisar med i dette konseptet, ikkje berre for å gje dei humanitære laga del i inntektene, men det er her private interesser også for å tene pengar i ein statleg marknad. Eg håpar at statsråden kan stadfeste at ein vil ta dette opp til vurdering før løyve vert gjeve.

Statsråd Odd Einar Dørum: Nå har representanten Nistad vært med på noe fortjenstfullt i forbindelse med behandlingen av lotteriloven, som ble sendt tilbake til Justisdepartementet, nemlig å be om at det blir foretatt en samlet vurdering av både statlige og private lotterier og spill. Men inntil det er gjort, eksisterer den nåværende rettsorden. Det jeg kan forsikre representanten om, er at det arbeidet er igangsatt. Men med utgangspunkt i justiskomiteens prioriteringer er det to saker som går først med stor hast denne våren. Det ene er å få opprettet Lotteritilsynet, med hensyn til alle gebyrer. Det andre er å se på automatforskriften. Men arbeidet med å se spill i sammenheng vil bli gjort. Da vil nettopp de utfordringene som er reist, være en del av det. Hovedspørsmålet vil bli: Sikrer man nå på en tilfredsstillende nok måte det frivillige og ideelle organisasjonslivet i Norge? Der er representanten og jeg enige i hva som er en viktig innfallsvinkel.