Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Jan Simonsen (Frp): Jeg har gleden av å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Justiskomiteen understreket i Innst. S. nr. 4 (1999-2000) at vesentlige endringer i overvåkingstjenesten ikke kan finne sted før Stortinget har fått dette til behandling. Justisdepartementet sendte 26. oktober 1999 ut en del spørsmål på en ekstra høringsrunde, for eksempel spørsmålet om livvakttjenesten og spaningstjenesten.

Kan statsråden love at ingen av endringene som blir nevnt i dette brevet blir gjennomført før Stortinget har fått behandlet omorganiseringen av Politiets overvåkingstjeneste i en total sammenheng?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det regjeringsoppnevnte Danielsen-utvalget anbefaler i sin utredning at det iverksettes endringer i overvåkingstjenestens organisasjon. Utvalget drøfter også, med utgangspunkt i tjenestens ressurser, kontaktnett og kompetanse, om overvåkingstjenestens oppgaver bør innskrenkes eller utvides.

Som et ledd i Justisdepartementets oppfølging av utvalgets vurderinger og anbefalinger sendte departementet den 26. oktober 1999 ut et høringsbrev om enkelte forhold av organisasjons- og oppgavemessig karakter i Politiets overvåkingstjeneste. I brevet, som ble sendt overvåkingssjefen, politimesteren i Oslo og senere også riksadvokaten, ble det anmodet om uttalelser vedrørende ansvaret for overvåkingstjenesten i Oslo politidistrikt, overvåkingstjenestens regionale organisering på Østlandet, livvakttjenesten samt behovet for eventuelt å samordne Overvåkingssentralens spaningstjeneste, teknisk avsnitt og IT-avsnitt med tilsvarende funksjoner ved Oslo politidistrikt.

Basert på innkomne høringsuttalelser og politimestrenes høringsuttalelser til Danielsen-utvalgets utredning har jeg etter en totalvurdering kommet til at Overvåkingssentralen fortsatt bør være ansvarlig for overvåkingstjenesten i Oslo politidistrikt. Det er heller ikke aktuelt å slå sammen Overvåkingssentralens spaningstjeneste, teknisk avsnitt og IT-avsnitt med tilsvarende funksjoner ved Oslo politidistrikt.

Livvakttjenesten har jeg derimot besluttet å overføre i sin helhet til Oslo politidistrikt. Tjenesten er i dag delt mellom Oslo politidistrikt, som er ansvarlig for den kongelige politieskorte, og Overvåkingssentralen. I denne sammenheng legger jeg bl.a. avgjørende vekt på at det ikke synes rasjonelt å ha to livvaktenheter organisert under ulike politienheter, og at overvåkingstjenesten bør konsentrere seg fullt ut om sine primæroppgaver, som f.eks. kontraetterretning, kontraterror, rådgivning og analyse.

De spørsmål som her er berørt, vil bli lagt fram for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett.

Spørsmål vedrørende den fremtidige regionale og lokale organisering av overvåkingstjenesten må ses i sammenheng med den fremtidige distriktsinndeling i politiet for øvrig, og vil bli behandlet i kommende stortingsmelding om politiet. I tillegg arbeider departementet med en proposisjon om overvåkingstjenestens oppgaver. Denne proposisjonen vil bli fremmet i inneværende år.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Jan Simonsen (Frp): Livvaktene ved Overvåkingssentralen nyter godt av de korte kommunikasjonslinjene til tjenestens kontraterroravsnitt. Enkelte av tjenestemennene arbeider med terrorrelatert arbeid i de periodene de ikke er opptatt med livvaktsoppdrag. Livvakttjenesten må derfor ses på som en integrert del av overvåkingstjenestens arbeid, og derfor ville det også være en vesentlig endring dersom denne nedlegges før Stortinget får diskutert saken i en større sammenheng.

Jeg har registrert den måten justisministeren nå bygger ned overvåkingstjenesten på. POTs virksomhet stykkes opp i biter, som så fjernes én for én under dekke av at de enkeltvis ikke utgjør en vesentlig del av overvåkingstjenestens virksomhet. Det er selvsagt greit at vi får denne saken til vurdering i revidert nasjonalbudsjett, men det blir behandlet av Stortingets finanskomite og gir oss ingen mulighet til å se på overvåkingstjenestens virksomhet i en total sammenheng, slik Stortinget har bedt om.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kjenner meg ikke igjen i bildet av at jeg bygger ned Politiets overvåkingstjeneste. Jeg har gjentatte ganger på denne talerstol understreket hvor viktig den er. Jeg har senest sist lørdag gjennom media gjort kjent en trusselvurdering Politiets overvåkingstjeneste har lagt fram, og som jeg gir som en selvstendig begrunnelse for hvor viktig tjenesten er.

Når det gjelder de endringsforslag som er omtalt, oppfatter jeg ikke spørsmålet om livvakttjenesten som så vesentlig som representanten Simonsen gjør. Men jeg har allikevel kommet fram til at det må legges fram på den måten jeg har gjort rede for, nemlig i revidert nasjonalbudsjett. Alle de andre endringene, hvis jeg skulle ha kommet fram til noen konklusjoner som hadde vært annerledes, ville jeg ha oppfattet som vesentlige, f.eks. å frata overvåkingstjenesten tjeneste i Oslo politidistrikt. Når jeg ikke har gjort det, er det fordi jeg – akkurat som representanten Simonsen – har den enkle oppfatning at selv om en skal operere med analyse, må en også ha fingeren i jorda, bokstavelig talt, for å drive et godt politiarbeid også på dette området. Jeg mener selv at jeg fremmer en sterknet tjeneste med en økt vekt på analysefunksjon, som det moderne terrorbildet krever, samtidig som vi beholder godt gammeldags politiarbeid. Men Stortinget får sjansen i revidert nasjonalbudsjett.