Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato: 29.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Odd Holten (KrF): Jeg stiller følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvarssjefen har gitt uttrykk for ønske om å samlokalisere forvaltningsskolene til Oslo. Forvaltningsskolen i Halden har gode tradisjoner, hensiktsmessige lokaler og et godt og konstruktivt samarbeid med Østfold distriktshøyskole i språk, IT og økonomi.

Vil statsråden medvirke til at Forvaltningsskolen i Halden får fortsette?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Et av målene for omstillingsprosessen i Forsvaret er å samordne utdanningen på tvers av forsvarsgrenene der dette er hensiktsmessig. Der det er mulig, bør sivile høyskole- og universitetsmiljøer danne basis for den kompetanseoppbygging som skal skje, framfor å bygge opp egne kompetansemiljøer i Forsvaret. Forsvarsgrenenes utdanningsordninger skal så langt mulig bygges over samme lest og etter de retningslinjer som er nedfelt i St.meld. nr. 22 for 1992-93 og St.prp. nr. 38 for 1995-96.

I dag foregår som kjent forvaltningsutdanningen i Forsvaret ved Hærens forvaltningsskole i Halden, Luftforsvarets skoler Stavern og ved KNM «Tordenskjold» i Bergen. Utdanningen er parallell og til dels overlappende.

Som et ledd i arbeidet med å finne løsninger på Forsvarets omfattende organisatoriske og økonomiske utfordringer er det utarbeidet og fremmet elleve konkrete tiltak som skal utredes i løpet av våren. Et av disse er samordning av forvaltningsutdanningen. Forslag til gjennomføring skal foreligge innen 1. juli 2000.

Samordning av forvaltningsutdanningen har bl.a. til hensikt å sørge for rasjonelle og kostnadseffektive løsninger som ivaretar Forsvarets helhetlige behov, herunder å opprette en ny karriereorientert og fagrettet utdanningsplattform på tvers av forsvarsgrenene. I denne sammenheng skal det bl.a. vurderes større bruk av fjernundervisning, bruk av sivile kursplasser, regionale kurs, modulbasert utdanningsopplegg m.m.

Utdanningsmodellen vil være en grunnleggende premiss for anbefaling om lokalisering av skolevirksomheten. Lokaliseringsspørsmålene er derfor helt åpne, og det er på det nåværende tidspunkt for tidlig å ta standpunkt til alternativer. Jeg har merket meg at Forvaltningsskolen i Halden har et godt og konstruktivt samarbeid med Østfold distriktshøyskole. Dette forhold vil bli tatt med i vurderingen vedrørende en eventuell framtidig samordning av forvaltningsutdanningen i Forsvaret og lokaliseringen av denne.

Forsvarssjefen skal utrede de relevante alternativ og gi sin anbefaling til departementet. Så vil departementet gjennomgå og vurdere anbefalingen innenfor en helhetlig forsvarspolitisk ramme hvor også Forsvarets framtidige tilstedeværelse på Fredriksten festning i Halden vil være et av mange viktige elementer.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er klart at det som er viktig for dette utdanningstilbudet ved administrasjonsskolen i Halden, er nå på en måte snarest mulig å få en oversikt over den framtid som denne skolen kan forvente seg. Det er en skole som har et meget godt tilbud, og ikke minst er det en skole som har et nært samarbeid med det distriktsfaglige miljøet ved distriktshøyskolen i Halden.

I tiltredelseserklæringen fra regjeringen Stoltenberg ble det uttalt at det var et ønske om å opprettholde en desentralisert struktur. Når vi nå vet at alternativet fra forsvarssjefens side er å samlokalisere dette skoletilbudet i Halden til Oslo-gryta, hvor det verken er undervisningslokale eller boliger, blir dette noe merkelig, og jeg forventer at forsvarssjefen på en konstruktiv måte vil se nærmere på denne saken. Jeg ber om at han tar dette signalet på alvor.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Prosedyren i denne saken er slik jeg sa i mitt første svar, og meg bekjent har ikke forsvarssjefen fremmet noen endelig anbefaling. Jeg vil vurdere saken i lys av de momentene som jeg la fram i mitt første svar.

Det er klart at den enkleste ting i verden for en forsvarsminister som fort vil bli populær, er å svare «ja» på 165 spørsmål fra samtlige representanter i denne sal på alt som kan være av mulige viktige spørsmål, men da ville Stortinget sannsynligvis endt opp med en fasit som ingen i Stortinget egentlig liker. Jeg er også pålagt av tidligere stortingsvedtak og andre forpliktelser å gå gjennom en lang rekke strukturelle spørsmål for å sørge for at vi har en rasjonell bruk av de pengene som Stortinget er så vennlig å bevilge, og denne sammenhengen må alle spørsmål dessverre ses i, men det tror jeg også representanten er fullstendig på det rene med.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg ønsker i denne sammenheng også å henlede oppmerksomheten på at Halden er i en veldig spesiell situasjon i forhold til det at det har vært fattet en rekke vedtak på sentralt hold om små og store fraflyttinger innenfor ulike etater. I sum betyr dette utrolig mye for dette distriktet, og det er det som gjør at hele Halden-miljøet egentlig nå reagerer. Når det er et så godt og konstruktivt samarbeid, og det er lokaler ved festningsanlegget, hvor skolen fungerer meget godt, er det uforståelig at en liksom også denne gangen til tross for at Stoltenberg-regjeringen i tiltredelseserklæringen sier at det ikke skal skje noen samlokalisering eller flytting inn til sentrale områder, opplever nettopp dette. Det er da jeg har et sterkt ønske om og nærmest pålegger forsvarsministeren å gjøre hva som helst for at ikke dette skal bli en virkelighet.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Nei, jeg har selvfølgelig ingen problemer med å skjønne de beveggrunner som bringer representanten til å stille det spørsmålet, og jeg har i mitt svar gitt en del – iallfall et par – vurderinger som i seg selv i alle fall ikke burde gi grunnlag for å si at jeg ikke er klar over de mange sterke sider som ligger ved Halden-alternativet, men det ville altså bære galt av sted om vi gav fasiten i alle slike spørsmål nå. Det betyr ikke at ikke de spørsmål som er brakt fram, vil bli vektlagt på en sterk og betimelig måte.