Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2000 kl. 10

Dato: 29.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Skiptvet og Våler kommuner i Østfold påklager Direktoratet for naturforvaltning sitt avslag på søknaden om felling av «ulvetispa» i området, og ber Miljøverndepartementet omgjøre vedtaket og innvilge søknaden. Kommunene mener det ikke er tatt nok hensyn til den hyppige eksponeringen for mennesker, som har skapt frykt i området.

Vil departementet vektlegge dette forhold ved klagebehandlingen?»

Statsråd Siri Bjerke: Fire kommuner i Østfold har den 8. februar i år søkt Direktoratet for naturforvaltning om fellingstillatelse på en ulvetispe som har hatt tilhold i kommunene det siste året. Ulvetispa er den samme som i fjor fikk et valpekull med en hund.

Det er ikke ønskelig at blandingsdyr av ulv og hund sprer seg i naturen, fordi det kan føre til spredning av gener fra hund i den skandinaviske ulvebestanden. Derfor gav direktoratet fellingstillatelse på blandingsvalpene i februar i år. Direktoratet slo samtidig fast at den voksne ulvetispa er en renraset ulv.

Det rettslige grunnlaget for å behandle kommunenes fellingssøknad er viltloven og forskrift om forvaltning av bjørn, jerv, ulv og gaupe. Etter forskriften kan direktoratet gi fellingstillatelse dersom ulv volder betydelig skade på bufe og tamrein. Ved avgjørelsen skal det tas hensyn til størrelse og sammensetning av vedkommende rovviltbestand, områdets betydning som beitemark og skadenes omfang og utvikling. Før fellingstillatelse gis, skal det vurderes om det i stedet kan gjennomføres forebyggende tiltak for å begrense skadene.

Direktoratet har den 2. mars i år avslått søknaden. Saksgangen er slik at eventuelle klager blir forberedt av direktoratet før de oversendes departementet for avgjørelse. Klagefristen gikk ut for kort tid siden, og departementet har ennå ikke mottatt klagesaken som representanten Hedstrøm viser til. Når en eventuell klage kommer til departementet, vil vi behandle den grundig.

I lys av dette vil jeg legge til at jeg tar sikte på å fremme forslag til endringer i viltloven før sommeren, i tråd med de forslagene som har vært ute til høring. Vi vil også før sommeren få utarbeidet et opplegg for den videre forvaltningen av ulv. Opplegget vil inneholde forebyggende tiltak mot ulveskade på sau i beitesesongen og en modell for differensiert forvaltning. Forvaltningsmodellen vil bli sendt ut på en bred høring.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Direktoratets vurdering av søknadens innhold bedømmes som korrekt, men vurderingene antas å være mangelfulle i forhold til hele innholdet i søknaden. Avslaget er kun begrunnet med at bestandsmålet i Sør-Skandinavia ikke er nådd. Søknaden inneholdt mange andre momenter som ikke er vektlagt i avslaget. Jeg vil ta noen eksempler: Ulvetispa har ofte eksponert seg for mennesker og nærmest oppført seg som en hund, og antydningene om at ulven kan være utplassert av mennesker, er ikke drøftet. Videre er det mulig at flokken dyret tilhører, har angrepet mennesker. Summen av nevnte og andre ting er ikke tillagt vekt.

Ifølge stortingsmelding om rovviltforvaltningen, Bern-konvensjonen og viltloven kan det gis rom for å ta ut ulv med uønsket atferd uten at det endelige bestandsmålet er nådd. Er statsråden enig i dette?

Statsråd Siri Bjerke: En eventuell klage som kommer til departementet, vil bli underlagt en bred behandling.

Alt det arbeidet jeg gjør på dette området, bygger på Stortingets vedtak om rovviltforvaltningen. Men jeg minner igjen om at Stortinget vil få anledning til å følge dette opp når jeg fremmer forslag til endringer i viltloven før sommeren. Også forslaget om den videre forvaltningen av ulv blir viktig i denne sammenheng, og dette forslaget skal altså sendes ut på høring.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

I dagens Dagbladet omtales «Siris miljøoffensiv». Der står det bl.a.:

«Regjeringen Bondevik maktet aldri å legge fram en plan for en egen ulvesone i Norge, utarbeidet av Direktoratet for Naturforvaltning og fylkesmennene i våre sørøstlige områder. Overfor Dagbladet bekrefter statsråd Siri Bjerke at soneplanen vil bli lagt fram før påske.»

Så vidt jeg kan se, skal den omfatte det sørøstlige Hedmark med Finnskogen og sørover øst for Glomma, videre det meste av Akershus med Oslos nordmark samt hele Østfold. Mitt spørsmål blir da: Har denne planen vært ute på høring? Det må vel være slik at de berørte kommuner har krav på å få uttale seg før en endelig plan fremlegges.

Statsråd Siri Bjerke: La meg for ordens skyld minne om at den første delen av det sitatet representanten Hedstrøm trakk fram her, var Dagbladets egne kommentarer. Det som jeg har uttalt der, er nettopp det at jeg vil legge fram en sak for Stortinget om endringer i viltloven, som jeg også har bekreftet her i dag.

Når det gjelder arbeidet med soneplanen, vil vi ha en grundig drøfting av dette i Regjeringen. Det vi nå bygger på, er bl.a. det forslaget som fylkesmennene i alle de berørte fylkene har arbeidet med. Det vil så være naturlig at dette forslaget får virke en sesong, for så å gå ut på en bred høring i neste omgang.