Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato: 05.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Lodve Solholm (Frp): Eg vil stille miljøvernministeren følgjande spørsmål:

«I dei seinare år har statlege styresmakter gjort ei rekkje vedtak ved å nytte rikspolitiske retningsliner, som til dømes etableringsstopp for kjøpesentra og retningsliner for arealplanlegging.

Ser statsråden at ein slik aktiv bruk av rikspolitiske retningsliner på sikt er med på å undergrave det kommunale sjølvstyret?»

Statsråd Siri Bjerke: Det er et nasjonalt ansvar å forvalte arealressursene bærekraftig, og kommunene har ansvar for å lage planer for bruk og vern av arealene.

Disse arealplanene skal ivareta både de lokale, de regionale og de nasjonale interessene. I dette arbeidet er det viktig at statens forventninger til kommunene kommer klart til uttrykk i forkant av de ulike planprosessene.

Når slike retningslinjer skal innføres, må det gjøres en grundig avveining av forholdet mellom det kommunale selvstyret og behovet for nasjonal styring. Jeg synes ikke at en klar formidling av nasjonal arealpolitikk har bidratt til å undergrave det lokale selvstyre. Samspill mellom nasjonale, regionale og lokale myndigheter kan dreie arealbruken i en mer bærekraftig retning.

Når det gjelder representanten Solholms henvisning til den midlertidige etableringsstoppen for kjøpesentre, vil jeg minne om at Stortinget ved behandlingen av St.meld. nr. 29 for 1996-97, Regional planlegging og arealpolitikk, gjorde et vedtak om å be regjeringen vurdere å innføre en slik regel. Grunnen til dette var det økte antallet store kjøpesentre utenfor de eksisterende sentrumsområdene. Slike etableringer fikk ofte uheldige virkninger i forhold til utviklingen i sentrumsområdene, utviklingen i nabokommunene, og førte med seg mer bilbruk.

Denne etableringsstoppen er midlertidig. Det utarbeides nå fylkesplaner som gjør det mulig å se lokalisering av kjøpesentre i en regional sammenheng. Disse planene vil avløse etableringsstoppen. Planarbeidet drives av fylkeskommunene i nært samarbeid med kommunene.

Lodve Solholm (Frp): Det er ein ting som forundrar meg, og det er at der lokaldemokratiet ikkje verkar, som f.eks. i helse- og omsorgssektoren, der skal vi ikkje ha nokon statlege retningsliner. Men på område der lokaldemokratiet faktisk verkar, der eg trur at lokale politikarar har vel så god greie på ei berekraftig hausting av våre naturressursar og våre nasjonale område, der skal vi altså ha nasjonale retningsliner. Dette forstår eg ikkje, for der ein kanskje burde ha nasjonale retningsliner, det gjeld ansvaret for å ta seg av våre eldre, dei funksjonshemma og sjuke menneske, der er det ikkje så nøye med nasjonale retningsliner. Det skal vi overlate til demokratiet, og dei klarer ikkje å gjennomføre det. Men på dette området, der kommunepolitikarane faktisk har vist at dei klarer det, der skal vi ha retningsliner.

Så eit tilleggsspørsmål: Når kan ein vente at den mellombels etableringsstoppen blir oppheva??

Statsråd Siri Bjerke: Arbeiderpartiregjeringen har signalisert at vi ønsker å styrke lokaldemokratiet og i lys av det se på oppgavefordelingen mellom nivåene i det nasjonale demokratiet. Det er ikke noe område som skal unntas fra den vurderingen, heller ikke miljøpolitikken. Men jeg tror at det er viktig i det arbeidet å se på hvordan de ordningene som i dag eksisterer, har fungert i lys av målsettinger, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Dette er et arbeid vi ønsker å følge opp, på samme måte som vi vil følge opp den midlertidige etableringsstoppen for kjøpesentre med å vurdere fylkesplanene, slik at vi etter hvert kommer over i et annet system på det området.

Lodve Solholm (Frp): Eg er ikkje ueinig med statsråden i at vi skal styrkje lokaldemokratiet. Det er nettopp Framstegspartiet som har vore den største pådrivaren når det gjeld å fornye lokaldemokratiet, fornye oppgåvefordelinga mellom dei ulike nivåa, vurdere fylkeskommunane si framtid osv.

Det forundrar meg at politikarar på nasjonalt plan trur at når dei lokale politikarane ikkje klarer jobben sin, då skal vi inn med statleg styring, og spesielt på område der det viser seg at kommunane klarer jobben sin. Det verkar som om den mellombels etableringsstoppen for kjøpesenter faktisk har hindra utviklinga i ein del område. At det i enkelte område faktisk har blitt for mange kjøpesenter, er vel mogleg. Men politikarane, ved folket, har sagt ja til det. Der har lokaldemokratiet verka. Vi treng ikkje å ha statlege retningsliner.

Statsråd Siri Bjerke: Det er nettopp fordi vi mener at de lokale politikerne i kommunene gjør jobben sin på en god måte, at vi i arbeiderpartiregjeringen ønsker å styrke lokaldemokratiet, og dette er et område vi vil følge opp. Men det kan jo hende at representanten Solholm og jeg er noe uenige når det gjelder betydningen av denne kjøpesenterpolitikken for å oppfylle både nasjonale og lokale mål. Dette har ikke minst vært en støtte til kommunene i forhold til ønsket om å bevare sentrumsområdene i kommunene, og også å se samarbeidet mellom kommunene i en litt større sammenheng.