Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

May Britt Vihovde (V): Eg vil stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Vil du reisa til fjells, til Finse, med Bergensbanen, kan du oppleva å måtta tinga plass 3 veker på førehand. Får du plass, kan du risikera å måtta stå. Ved retur frå vinterferie stod 160 reisande tettpakka blant barnevogner, ski og bagasje. NSB meiner dei ikkje har materiell nok.

Kva vil statsråden gjera for å sikra reisande med Bergensbanen eit skikkeleg tilbod?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Trafikken på Bergensbanen har en stor konsentrasjon av reisende i helgene, om sommeren og i periodene knyttet til vinter- og påskeferie. NSB søker å møte etterspørselsvariasjonene i helgene ved å øke setekapasiteten. NSB har ut fra økonomiske vurderinger ikke planer om å anskaffe materiell for å ta absolutt alle trafikktopper. NSB viser til at med unntak av tre til fire tog i helgene er det plasser ledig på de fleste avganger.

Vurdering av materiellbehovet vil naturlig nok være en kontinuerlig prosess avhengig av den generelle trafikkutviklingen på banen. I vinter har etterspørselen vært større, og NSB vil derfor øke tilbudet utover det vanlige i påsken. Ved innføring av krengetog også på Bergensbanen vil det bli flere togavganger, og den samlede setekapasiteten vil dermed øke. NSB vil i tillegg fortsette med sykkeltog om sommeren, som man i tillegg kan bruke som eget skitog på vinteren.

At flere må stå på enkelte avganger, har sammenheng med at NSB i forbindelse med vinter- og påskeferien har valgt å la de reisende som ikke har plassbillett, få stå i stedet for å avvise dem til neste tog.

May Britt Vihovde (V): Det er svært gledeleg at det har vore ei generell trafikkutvikling med auka passasjertal på Bergensbanen. At stadig fleire ønskjer å reisa til fjells og då brukar det mest miljøvennlege transportmiddelet, nemleg toget, er veldig positivt.

Det er fint at NSB set i gang fleire tiltak, men eg synest dette går litt for seint. Ved å driva marknadsføring får ein fleire passasjerar. Når ein så ikkje kan stilla opp med nok materiell for å frakta desse på ein skikkeleg måte, gir det negative signal til dei som ønskjer å reisa.

Det har vore diskutert å gjera som ein gjer på Flåmsbanen, få inn private aktørar på banen som kan leggja opp eit tilbod for folk som ønskjer å reisa til fjells i høgsesongen. Vil samferdselsministeren vurdera om det kan vera aktuelt på Bergensbanen?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg er helt enig i at dette på mange måter er en gledelig problemstilling. Det motsatte hadde ikke på noen måte vært så gledelig.

Når det gjelder utvidelse av tilbudet, er det også Stortingets forutsetninger at NSB BAs tilbud skal baseres på kommersielle vurderinger. Her vil man naturlig nok også vurdere hvilke signaler man sender ut når kapasiteten blir for liten. Jeg har tillit til at NSB nettopp vektlegger dette i tiden framover og vil sørge for å tilpasse kapasiteten etter behovet.

Når det gjelder spørsmålet om et eventuelt privat tilbud, foreligger det ingen planer om å sette inn slike tilbud i tillegg til NSB.