Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Vegfinans A/L avsluttet 1. desember 1999 innkrevingen av bompenger på E16 Sollihøgda. Totalt er det innkrevd 400 mill. kroner, og veganleggets kostnad var 195 mill. kroner. Resten, hele 205 mill. kroner, er gått til drift, renter og opp/nedrigging av bomstasjonen.

Synes statsråden at dette er riktig måte å drive vegfinansiering på når kun ca. halvparten av innkrevde bompenger går til selve vegprosjektet?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Strekningen Sollihøgda–Vik ble vedtatt bompengefinansiert i 1986. Hele anlegget var antatt å være nedbetalt i løpet av 1999. Prosjektet har gått som forventet i forhold til det som lå til grunn for de lokale vedtakene og Stortingets vedtak om bompengefinansiering.

Det er innkrevd totalt 452 mill. kr, hvorav 254 mill. kr, eller 55 pst., har gått til vegutbyggingen. De samlede renteutgiftene er på ca. 30 pst. av de totale bompengeinntektene, mens drifts- og administrasjonskostnadene beløper seg til ca. 15 pst. Den lave andelen av bompengeinntekter som har gått til selve utbyggingen, skyldes altså primært at prosjektet er lånefinansiert. Det bør for ordens skyld også bemerkes at finansiering over statsbudsjettet som et alternativ har betydelige kostnader.

På grunn av høyt rentenivå i slutten av 1980-årene har en relativt stor andel av bompengene gått til å betale renter. For å gi best mulig lånebetingelser gis det normalt fylkeskommunale, eventuelt kommunale, garantier. Mangel på slike garantier i dette tilfellet har medført noe høyere rente enn det selskapet ellers ville ha oppnådd.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker for svaret.

Det er nok dessverre like ille når det gjelder mange andre bompengefinansieringsveier, og det er også en del steder, som jeg vet om, som er enda verre enn dette. De fleste andre land, og da spesielt Sverige, har sagt at å drive denne form for veiutbygging er for dyrt.

Jeg har et tilleggsspørsmål: Har statsråden noen aning om hva totalkostnadene – drift, renter og opp/nedrigging av bomstasjonene – er for alle bomstasjonene i landet pr. år? Hva er totalkostnadene som hittil har gått med til alle de bomstasjonene som er, og som har blitt tatt ned?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Noen samlet oversikt over totale administrasjons- og renteomkostninger har jeg for øyeblikket ikke. Men jeg vil generelt sett føye til at ifølge de opplysningene jeg har innhentet, kan man si at innkreving og administrasjon ligger på om lag 10-15 pst. av totalen i forhold til de innkrevde bompenger.

Når det gjelder rentebelastningen, vil den variere fra prosjekt til prosjekt, som selvsagt har sammenheng med hvor stor forhåndsinnkrevingen er, hvor stor lånefinansieringen er og hvilke garantier som stilles. Dette vil foreligge i en helhet når prosjektene fremmes for Stortinget.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker for svaret.

Jeg håper jeg får en oversikt over disse kostnadene senere, for det er interessant hva bilistene må betale og hvor lite de egentlig får tilbake.

Så er det nå i disse dager en flom av søknader når det gjelder bompengeprosjekter – de kommer nær sagt fra hver eneste kommune og hvert eneste fylke, og til oss i samferdselskomiteen har det kommet en hel del på rad og rekke. Det går rykter om at det ligger, som noen sier, 50 eller, som andre sier 70 søknader hos statsråden eller i Vegdirektoratet. Det kunne være interessant å få vite hvor mange bompengeprosjekter det er som nå ligger inne, og hvor mange man eventuelt har tenkt å fremme. Jeg viser til en artikkel i VG, hvor man har listet opp temmelig mange søknader med hensyn til slike prosjekter rundt omkring.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg vil poengtere, og er selvsagt enig i, at det er svært viktig at mest mulig av inntektene i bompengeprosjektene går direkte til prosjektets formål. Men det er også åpenbart at rentebelastningen på prosjektene vil avhenge av hvordan prosjektene finansieres, og det redegjøres det for når disse fremmes for Stortinget. Hvor mange bompengeprosjekter man nå har under planlegging, har jeg ingen total oversikt over, det vil også avhenge av på hvilket stadium det enkelte prosjekt er. Men det vil selvsagt komme en samlet framstilling av dette når vi legger fram Nasjonal transportplan i september i år.