Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Odd Einar Dørum til miljøvernministeren, blir tatt opp av representanten Terje Johansen.

Terje Johansen (V): «Støy omtales ofte som det gjenglemte miljøproblemet. I en rapport fra Statistisk sentralbyrå i 1999 vises det for eksempel til at det i 1997 i Oslo var 95 000 personer som var utsatt for støy innendørs som oversteg Miljøverndepartementets grenseverdier på 30 dB (A). Av disse var om lag 28 000 personer sterkt støyplaget. Statens forurensningstilsyn (SFT) arbeider med en rapport om mulige tiltak for støyreduksjon.

Når blir den ferdig og offentliggjort?»

Statsråd Siri Bjerke: Jeg er enig med representanten Dørum i at støy er et betydelig samfunnsproblem. Om lag 1,5 millioner mennesker er utsatt for støy ved boligen sin. Støy varierer med sosial status. Unge og enslige forsørgere med lav inntekt er mest utsatt for støy. Støy gir redusert livskvalitet og kan gi helseproblemer. Det er derfor svært viktig å få redusert støybelastningene i tråd med de målsettingene som er trukket opp i St.meld. nr. 8 for 1999-2000, som nå er til behandling i Stortinget.

Rapporten fra Statens forurensningstilsyn om mulige tiltak for å redusere støy ble ferdig og offentliggjort i februar i år. Rapporten er oversendt energi- og miljøkomiteen i Stortinget, og den vil være viktig i det videre arbeidet til Regjeringen når det gjelder støyområdet.

Terje Johansen (V): Jeg stiller altså dette spørsmålet på vegne av Dørum, som i 1977 var saksordfører for støymeldingen. Så vidt jeg har forstått, har faktisk ikke Stortinget behandlet spørsmålet om støy etter den gang. Men når nå statsråden gjør oppmerksom på at rapporten er oversendt energi- og miljøkomiteen, går jeg ut fra at komiteen vil behandle denne i forbindelse med St.meld. nr. 8.

Da vil jeg på vegne av Venstre si til komiteen når de tar opp dette, at når det gjelder de som er utsatt for støy – og det er stort sett i arbeidslivet – bør man ta fatt i dem som har de verste problemene, og ikke basere seg på gjennomsnittsindekser.

For øvrig takker jeg statsråden for opplysningen.

Statsråd Siri Bjerke: Jeg vil bare legge til at jeg ser fram til Stortingets behandling av støypolitikken i forbindelse med stortingsmeldingen, og jeg ser også fram til å følge opp det arbeidet videre.