Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato: 03.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Dag Danielsen til statsministeren, vil bli svara på av utanriksministeren.

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksminister Thorbjørn Jagland:

«Det har vært omfattende diskusjon i Danmark vedrørende formalitetene rundt og formen på Dalai Lamas besøk i landet. Dette skyldes frykt for Kina og danske næringsinteresser i landet. Dalai Lama fortsetter videre fra København til Oslo.

Vil statsministeren sørge for at Dalai Lama blir mottatt på behørig måte og får møte landets øverste ledelse i tråd med normal prosedyre for mottakelse av fredsprisvinnere?»

Utenriksminister Thorbjørn Jagland: Jeg kan svare et entydig ja på det. Som representanten Danielsen konstaterer, er det planlagt et besøk av Dalai Lama til Norge. Han vil besøke Stavanger og Oslo etter invitasjon fra norske frivillige organisasjoner.

Det er etablert praksis at alle nobelprisvinnere blir innvilget audiens hos H.M. Kongen og får også anledning til å møte statsministeren og utenriksministeren dersom de er tilgjengelige på det tidspunkt besøket finner sted. Dette er som sagt en prinsipiell holdning som gjelder alle nobelprisvinnere, og som skiftende regjeringer har lagt til grunn.

Jeg kan derfor bekrefte, slik jeg sa innledningsvis, at Dalai Lama under sitt Norges-opphold senere denne måneden vil bli mottatt i tråd med normal prosedyre for fredsprisvinnere.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker utenriksminister Jagland for et meget positivt svar. I og med at jeg tillater meg å være kritisk ved en rekke andre anledninger, vil jeg gi Regjeringen ros for den holdning og det standpunkt de har inntatt i denne saken.