Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato: 10.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet, frå Shahbaz Tariq til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren, vil bli svart på av barne- og familieministeren på vegner av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren.

Shahbaz Tariq (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Prøveperioden for det nye KRL-faget avsluttes i nåværende skoleår. Siden innføringen av KRL-faget i 1997 har protestene strømmet inn. Lærerorganisasjonene har uttalt seg mot det nye faget. Hittil har foreldre demonstrert mot faget flere ganger. Oslos biskop har appellert til myndighetene om å ta disse protestene på alvor.

Hva vil statsråden gjøre med faget, slik at elever fra religiøse minoriteter føler seg rettferdig behandlet med hensyn til religionsfrihet i Norge?»

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim: Tanken bak KRL-faget er at elevene skal være sammen på tvers av tros- og livssynsgrenser når det skal arbeides med religiøse og etiske emner. Tidligere gikk elevene hver til sine rom når de skulle arbeide med disse spørsmålene, noe som i liten grad fremmet toleranse og respekt på tvers av tros- og livssynsgrenser.

Målsettingen med faget har derfor vært at det skal være åpent og bidra til innsikt, respekt og dialog på tvers av tros- og livssynsgrenser og fremme forståelse og toleranse i religiøse og moralske spørsmål. Faget er et ordinært skolefag og skal ikke gi opplæring til tro, men gi kunnskap om tro og livssyn. Ingen religioner eller livssyn skal presenteres som bedre eller mer sanne enn andre, og ingen religioner eller livssyn skal diskrimineres. Religionen skal presenteres ut fra sin egenart. I dette faget er det meningen at elevene både skal bli bedre kjent med sin egen tro og lære om andre religioner og livssyn, slik at de får hjelp til å leve sammen med ulik tro. Ettersom kristendommen har hatt en spesiell stilling i landet vårt, er det kristendomskunnskapen som har fått størst plass i KRL-faget.

Det er åpnet for stort lokalt handlingsrom når det gjelder organiseringen av undervisningen i faget. Det er dessuten åpnet for avvik fra hovedmomenter i læreplanen når opplæringen i faget fortsatt er egnet til å nå de felles målene for faget og målene for hovedtrinnet. I tillegg har elevene rett til fritak fra «dei delar av undervisninga ved den enkelte skolen som dei ut frå eigen religion eller eige livssyn opplever som utøving av annan religion eller tilslutning til anna livssyn».

Stortinget har bedt om en evaluering av faget og fritaksretten. Evalueringen av faget er satt bort til Norges forskningsråd. Jeg har fått opplyst av evalueringen vil være sluttført innen 15. oktober i år. Evalueringen vil bringe på det rene om intensjonene bak faget blir realisert. Evalueringen vil videre kunne gi en pekepinn om behovet for endringer. Jeg vil derfor avvente evalueringen av faget før jeg vurderer et eventuelt behov for endringer.

Shabaz Tariq (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg mener den kristne formålsparagrafen bryter med prinsippene om en inkluderende skole. Den virker ekskluderende, da én religion foretrekkes framfor andre. Den kristne formålsparagrafen må derfor fjernes. KRL-faget i skolen oppfattes fortsatt som et kristendomsfag. Mange lærere underviser i faget som før, selv om det i veiledningen understrekes at alle religioner og livssyn skal presenteres likt. Dette blir stadig viktigere for at barna skal få en forståelse for det kulturelle mangfold i vårt samfunn. Vi må ikke forholde oss slik at det blir en vi og de-tenkning i forhold til minoriteter, hvor majoriteten forvalter de rette verdier som majoriteten skal trekke minoriteter med i. Jeg mener at KRL-faget bør erstattes av et nøytralt religions- og etikkfag. Inntil dette skjer må det gis full fritaksrett, med et fullverdig alternativ til KRL-faget.

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim: Jeg merket meg at det i tilleggsspørsmålet gjøres et forsøk på å trekke konklusjoner av evalueringen. Som jeg sa i hovedsvaret, skal evalueringen av faget sluttføres i oktober i år. Det er da viktig å understreke at det er evalueringen av faget som skal avdekke om det er behov for endringer. Jeg syns ikke det vil være riktig av meg å prøve å forskuttere resultat av evalueringen allerede nå. Problemstillingen som tas opp i tilleggsspørsmålet, vil være en naturlig del av evalueringen.

Under alle omstendigheter er det viktig for Regjeringen at våre internasjonale forpliktelser på området overholdes. I den sammenhengen finner jeg det også viktig å minne om at opplæringsloven § 2-4 understreker at KRL-faget skal være et ordinært skolefag, og at undervisning i faget ikke skal være forkynnende.

Så må jeg si meg enig med representanten i at vi ikke må legge opp til en vi og de-tenkning i vårt samfunn.