Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato: 10.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Presidenten: Dette spørsmålet frå Dag Danielsen til kulturministeren er overført til kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren som rette vedkomande, men vil bli svara på av barne- og familieministeren på vegner av kyrkje-, utdannings- og forskingsministeren.

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråden:

«Et klart flertall i Oslo bystyre har i forbindelse med behandlingen av «Strategi og handlingsplan for kvalitet, mangfold og tradisjon i kulturtilbudet i Oslo» gått inn for at Vikingskipene på Bygdøy flyttes til det nye middelaldermuseet på Sørenga.

Vil statsråden arbeide for at dette gjennomføres?»

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim: Vikingskipene utgjør, slik jeg ser det, en viktig del av museumsområdet på Bygdøy. Det skal derfor tungtveiende grunner til for å flytte museet fra dette området.

Spørsmål om flytting av Vikingskipshuset ble berørt i NOU 1996:7 Museum. Mangfald, minne, møtestad. Vikingskipsmuseet er en del av det kulturhistoriske museum ved Universitetet i Oslo, og universitetet uttrykte i sin høringsuttalelse at de anså en flytting uaktuell, og at de vurderte den tekniske tilstanden for skipene og de andre samlingene å være av en slik art at flytting ville innebære risikoer som det var uansvarlig å ta.

Til tross for den skepsis universitetet gav uttrykk for, er jeg kjent med at universitetet nå er i ferd med å nedsette en arbeidsgruppe som bl.a. skal vurdere om det er teknisk mulig å flytte vikingskipene.

Skulle det påvises at en flytting av vikingskipene er teknisk mulig å gjennomføre, vil jeg understreke behovet for en konsekvensutredning med særlig vekt på de kostnadsmessige og museumsmessige sider ved en slik flytting.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er helt enig med statsråden i at det er en selvfølge at de tekniske sidene ved saken må utredes slik at dette skjer på en forsvarlig måte, skjønt de opplysninger jeg har, tyder på at det burde la seg gjøre. Jeg er også helt enig med statsråden i at de økonomiske sider ved denne saken bør utredes.

Ellers takker jeg for at man er villig til å se på dette. Og jeg håper man er villig til å gå videre med det dersom disse to forutsetningene er akseptable, fordi dette vil ha en viktig attraksjonsverdi for det nye middelaldermuseet på Sørenga. Historisk sett vil det også ha en mer naturlig plass der enn på Bygdøy, hvor det nå ligger.

Statsråd Karita Bekkemellem Orheim: Jeg er svært glad for den enigheten som er mellom meg og representanten Dag Danielsen på dette feltet.

Jeg kan forsikre om at Regjeringen vil se på dette på en helhetlig måte, at vi også må se på det ut fra et museumsfaglig perspektiv, og at vi ikke skal legge opp til en prosess som vil føre til skader på uerstattelige kulturminner.

Presidenten: Vi går til spørsmål 24.