Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato: 27.10.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Sandaker hybelhus ble midlertidig stengt 6. august 1999 på grunn av en alvorlig episode på institusjonen. Justisdepartementet har i ettertid ønsket å kartlegge hva som har skjedd, og ansvarsforholdet rundt saken. Saken er nå avsluttet. Hybelhuset er et viktig tilbud til tidligere innsatte og soningsfanger.

Når vil hybelhuset bli åpnet, og vil det eventuelt bli endringer i driften?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Departementet foretar en fullstendig gjennomgang av driften ved Sandaker hybelhus for å sikre god faglig drift fra gjenåpningen. Det er lagt vekt på å gjennomgå følgende forhold:

  • boavtalen med vekt på besøksordninger, permisjonspraksis og tilstrekkelig kontrollrutiner og bevissthet i praktiseringen av regelverket

  • turnusordningene og nødvendig rekruttering til ledige stillinger

  • etablering av samarbeid med Oslo kretsfengsel når det gjelder kompetanseoverføring og støtte til bemanning

  • reetablering av ledelsesstrukturen for hybelhuset og samarbeidet med hovedkontoret

Før gjenåpningen av hybelhuset har Justisdepartementet også ønsket å avvente avslutningen av politiets etterforskning av om det har foregått straffbare forhold samt våre interne undersøkelser i forhold til tjenestemannslovens regler om eventuelle disiplinærforføyninger. Disse undersøkelsene forventes avsluttet i løpet av november.

Personalet har i perioden med stenging besøkt andre hybelhus og relevante prosjekter i fengselsvesenet for å øke egen kompetanse og få nye impulser til driftssituasjonen.

Departementet avklarer dessuten for øyeblikket et mer forpliktende samarbeid med Oslo kretsfengsel både på kort og lang sikt når det gjelder bruk av Sandaker hybelhus som utslusingsalternativ.

Justisdepartementet tar sikte på en gradvis gjenåpning av Sandaker hybelhus med oppstart i november. Fra hvilket tidspunkt hybelhuset vil være i full drift, avhenger av tilgang og sammensetning av den gruppen av klienter som skal være der.