Stortinget - Møte onsdag den 27. oktober 1999 kl. 10

Dato: 27.10.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til fiskeriministeren, er overført til nærings- og handelsministeren som rette vedkommende. Spørsmålet vil bli besvart av justisministeren på vegne av nærings- og handelsministeren.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«De siste årene er aluminium blitt mer og mer vanlig som byggemateriale i fiske- og oppdrettsbåter. Det er nå kommet for en dag at flere båter har hatt eksplosjoner om bord grunnet knallgass, som utvikles ved en kjemisk reaksjon mellom aluminiumsskroget og våt betong, som brukes som ballast i båtene. Dette ble påpekt i et notat fra Marintek AS allerede i 1991, der det uttrykkes stor bekymring for problemet.

Hvilke tiltak vil statsråden sette i verk for å bøte på problemet slik at ikke liv går tapt?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er riktig at man allerede tidlig på 1990-tallet fryktet problemer ved bruk av betong som ballast om bord i båter bygd av aluminium. Fokus var imidlertid rettet mot mulige tæringsproblemer, og det omtalte notat fra Marintek i 1991 konkluderte med at tæringsskader unngås ved at aluminiumsflatene påføres et lag eller to med polyester. Rapporten berører ikke problemet med eksplosjonsfare. Også senere forskning og utredninger har konkludert med at kombinasjonen aluminium – betong er uproblematisk. Det at betong som ballast i aluminiumsfartøy kan resultere i alvorlige eksplosjoner, er først blitt kjent i år.

Det har i løpet av den senere tid skjedd iallfall fire eksplosjoner i forbindelse med varmearbeider/sveising om bord i aluminiumsfartøy under verkstedopphold. Det har ikke vært alvorlige personskader. SINTEF har i en nylig utgitt rapport konkludert med at eksplosjonene har sammenheng med bruk av betong som ballast ved at kontakt mellom aluminium og våt betong kan utvikle eksplosjonsfarlig knallgass.

Rapporten konkluderer også med at det kan oppstå omfattende tæringsskader som følge av den samme kjemiske reaksjonen ved vanlig kontakt mellom aluminium og betong. På bakgrunn av de alvorlige hendelser som har skjedd det siste året, har Sjøfartsdirektoratet gjennom sine besiktelsesinspektører, Norges Fiskarlag og fiskerirettlederne allerede gått ut med informasjon til aktuelle redere og verksteder om disse problemene. Skipskontrollen skal kreve dokumentasjon på at en inngående undersøkelse er utført, og eventuelt gi pålegg dersom reder ikke har iverksatt nødvendige tiltak.

På nye fartøy som bygges i aluminium, vil direktoratet sterkt fraråde bruk av betong som ballast. Dette er allerede blitt gjort ved at Skipskontrollen har informert verftene om dette, samt at Sjøfartsdirektoratet har informert Direktoratet for arbeidstilsynet. For eksisterende fartøy har direktoratet gjennom instruks for Skipskontrollen lagt opp til en nøye oppfølging av samtlige sertifikatpliktige fartøy bygget i aluminium. Sjøfartsdirektoratet sendte ut et rundskriv om dette den 21. oktober.

Sjøfartsdirektoratet har også sendt brev til Direktoratet for arbeidstilsynet hvor det informeres om eksplosjonsfaren i forbindelse med sveisearbeider og lignende under verkstedopphold.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg ser at her har myndighetene reagert raskt og tatt problemet på alvor. Nettopp hensynet til at det kan skje en stor ulykke og at liv kan gå tapt, er årsaken til at jeg har tatt opp spørsmålet. Og når jeg nå ser at myndighetene allerede har reagert, strammet inn på rutinene og sendt ut rundskriv, føler jeg at saken er i en god utvikling.