Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1999 kl. 10

Dato: 03.11.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Annelise Høegh til helseministeren, vil bli teke opp av representanten Sonja Irene Sjøli.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg vil på vegne av Annelise Høegh stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Pengemangel ved sykehusene hindrer at alvorlig kreftsyke får behandling med nye medisiner som er bedre, men også dyrere. Sosialkomiteen bad allerede i 1995 Regjeringen finne en akseptabel refusjonsordning for de meget kostbare cellegiftpreparatene, og Høyre, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti foreslo våren 1998 å gi sykehusene rett til å forskrive medikamentell kreftbehandling på blå resept.

Når vil statsråden presentere et forslag til løsning?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg viser til mitt svar til representanten Alvheim vedrørende finansiering av dyre kreftmedikamenter. Refusjon pr. behandlet kreftpasient er basert på gjennomsnittlig kostnad pr. behandling. Dette vil, som for andre pasientgrupper, innebære at noen behandlinger blir overfinansiert, mens andre blir underfinansiert.

Allerede før innføringen av innsatsstyrt finansiering i 1997 ble medikamentell kreftbehandling identifisert som et område hvor det er behov for bedret registrering og finansiering. Det ble altså våren 1997 satt ned en arbeidsgruppe med representanter fra fagmiljøet som fikk i oppdrag å finne en løsning til utprøving ved innføring av innsatsstyrt finansiering 1. juli 1997. Arbeidsgruppen fremmet en løsning hvor registrering og finansiering var basert på behandlingskurer. Forslaget til registreringspraksis ble sendt på høring og er prøvd ut ved alle region- og statssykehusene i 1997 og 1998. Erfaringene fra dette er imidlertid delte, og departementet har ikke funnet det forsvarlig å implementere denne løsningen til å gjelde for alle landets sykehus. Derfor tok vi initiativ høsten 1998 til en ny arbeidsgruppe som fremmet et forslag til justert løsning våren 1999. Men heller ikke denne løsningen tilfredsstiller de minimumskrav som må være oppfylt for å kunne være en forsvarlig finansieringsordning.

Sosial- og helsedepartementet arbeider nå med sikte på at man tidligst mulig i 2000 får en løsning hvor refusjon for dagbehandling av kreftpasienter prisdifferensieres i større grad enn i dag. Fagmiljøene vil delta i dette samarbeidet. Departementet har også initiert et arbeid som på litt lengre sikt skal føre til en medisinsk-faglig bedre registrering og ytterligere prisdifferensiering av refusjonene pr. behandlet pasient.

Så viser representanten Sjøli til et mindretallsforslag om bruk av blåreseptordningen i forbindelse med Stortingets behandling av Nasjonal kreftplan. Jeg viser til det jeg sa i mitt tilleggssvar til representanten Alvheim om dette. Det ville etter min oppfatning by på store problemer å skille enkeltbehandlinger fra det generelle prinsipp som går på at kjøp av medisiner i sin helhet belastes sykehusenes budsjett og ikke folketrygden. Hvis behandlingsformen eller medisineringen endres slik at dette fører til radikale endringer i kostnadsnivået, må løsningen være å justere refusjonsordningene for sykehusene. Det er med sikte på det vi nå arbeider.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg takker helseministeren for svaret.

Jeg er glad for at han i sitt svar til representanten Alvheim presiserte at kreftpasientene skal få den beste behandlingen. Jeg er også glad for at departementet arbeider grundig med disse spørsmålene, og at det vil bli en løsning neste år.

Men jeg må si at jeg syns dette tar lang tid. Det bekymrer meg. Det hindrer at alvorlig kreftsyke får helbredende og livsforlengende behandling med nye virksomme medikamenter. Derfor slår jo også kreftekspertene alarm. Det er heller ingen nyhet. Helt siden 1995 har Stortinget etterlyst en akseptabel refusjonsordning for de kostbare cellegiftmedisinene.

Jeg tror ikke dette er så vanskelig hvis man vil,og innser at det koster penger. Det er uverdig og uakseptabelt at kreftpasienter ikke får den beste behandlingen.

Jeg vil spørre helseministeren om han vil vurdere å la denne blåreseptordningen virke til man finner en løsning når det gjelder refusjonsordningen.

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg understreke at det ikke skal være slik, og at det heller ikke er slik, at kreftsyke generelt hindres i å få behandling med nye medisiner fordi refusjonene pr. behandlet pasient generelt er basert på rimeligere medikamenter. Det er sykehusene som gjennom sin totalfinansiering har ansvaret for å gi en god og forsvarlig behandling til den enkelte pasient. Det kommer man ikke utenom.

Det er heller ikke slik at det har stått på vilje når det gjelder å finne fram til en bedre løsning. Hvorfor skulle vi da ha initiert alt dette arbeidet som vi nå har redegjort for? Men vi har faktisk hatt problemer med å finne en god løsning. Vi tror nå at vi kan finne fram til en god løsning innenfor DRG-systemet, og da ser jeg i de månedene som er igjen til dette er på plass, ingen grunn til å trekke inn blåreseptordningen.