Stortinget - Møte onsdag den 24. november 1999 kl. 10

Dato: 24.11.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til vår ærede justisminister:

«På grunn av president Bill Clintons Oslo-besøk ble vaktholdet i Mossedistriktet styrket med kontroll av alt personell med tog og båt. Økt kontrollinnsats resulterte i omfattende avsløringer av menneskesmugling. Dimensjonene på problemet er så stort at politiet i Moss har fått assistanse av Kripos.

Hva kan statsråden bidra med for å rette på forholdene på permanent basis?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Menneskesmugling og ulovlig innvandring har fått større oppmerksomhet fra politiets side de senere årene. Etter at man er blitt kjent med at profesjonelle kriminelle organisasjoner ut fra profitthensyn i hovedsak står bak den organiserte menneskesmuglingen, har arbeidet med å hindre slik kriminalitet blitt intensivert. Dette gjenspeiles også i statistikken.

Antallet anmeldte menneskesmuglingssaker, registrert i STRASAK, har økt fra 22 anmeldelser i 1995 og 23 i 1996 til 55 saker i 1997 og 49 saker i 1998. Første halvår 1999 er det registrert 37 saker. Oversikt over ankomsttallene for asylsøkere viser at det i 1999 har funnet sted en betydelig økning i ulovlig innvandring og smugling av irakere til Norge, mens det tidligere kom flest fra det tidligere Jugoslavia.

Å forebygge og bekjempe menneskesmugling er en viktig oppgave for politiet. De viktigste grensepolitidistriktene fikk til sammen 3,5 mill. kr til ekstraordinære grensekontroller på inneværende års budsjett. Av dette fikk Moss politidistrikt 160 000 kr. På bakgrunn av denne intensiverte innsatsen er det i løpet av sommeren og høsten avdekket flere tilfeller av menneskesmugling. Tilstrømningen av asylsøkere fra f.eks. Irak, der vi fant flere tilfeller av menneskesmugling, har sunket i løpet av høsten. Politiets innsats for å avdekke menneskesmugling vil derfor bli opprettholdt i 2000.

Etterforskingen har avdekket at internasjonale menneskesmuglingsorganisasjoner står bak en stor del av menneskesmuglingen, også til Norge. Saker som vedrører menneskesmugling, krever ofte spesiell kompetanse og et godt samarbeid med utenlandske politimyndigheter. Dette er grunnen til at det i 1993 ble etablert en egen utlendingsenhet ved Kripos for bl.a. å bistå det lokale politiet i slike saker. Det er i tråd med vanlig praksis at Moss politidistrikt fikk slik bistand i høst, og det er derfor ikke noe ekstraordinært tiltak.

Jeg vil understreke hvor viktig det er med et godt nordisk og internasjonalt samarbeid i slike saker. At tilstrømningen av irakere nå er blitt kraftig redusert, skyldes trolig det gode samarbeidet Norge har med bl.a. politiet i Tyskland. Det er nødvendig å videreutvikle informasjonsinnsamling og -utveksling internasjonalt, med vekt på den operative delen. De nordiske sambandsmennene spiller en viktig rolle her. Likeledes er opplæring i dokumentkontroll, med sikte på å avdekke falske eller forfalskede reisedokumenter, viktig i en slik sammenheng.

Da president William Clinton og andre statsledere besøkte Oslo i høst, ble det iverksatt betydelige sikkerhetstiltak både inne i landet og ved grensen. Dette var en helt ekstraordinær situasjon. Politiets kontroll- og ressursinnsats under besøket var betydelig høyere enn den både kan og bør være i en normalsituasjon.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Han sier at man vil opprettholde kontrollinnsatsen på dagens nivå. Vi kommer jo ikke bort fra at da William Clinton var på besøk her i Norge, ble det selvfølgelig satt inn betydelig mer ressurser en kort periode, og da tok man altså veldig mange i Mossedistriktet som forsøkte å komme illegalt inn til landet. Det betyr at det er betydelige mørketall her, og at det foregår en del i kulissene som ikke er så bra. Noen anslår at vi har ca. 10 000 personer som har kommet illegalt til Norge, og som bidrar til kriminell virksomhet og en svart økonomi – selvfølgelig ikke alle, men en god del av dem – og det er et betydelig problem. Vil statsråden på bakgrunn av det vurdere å ta opp i Regjeringen om man kanskje kunne øke avskrekkingseffekten noe ved å ha hyppigere kontroller? Det er i hvert fall et ønske fra embetsmennene og dem som driver med dette, og man tror at man kan gjøre en bedre jobb ved å få større tilgjengelige ressurser.

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er flere politimessige virkemidler som kan settes inn for å bekjempe menneskesmugling. Noen av de viktigste gikk jeg inn på. Det er selvfølgelig innsatsen her i landet, men det er også samarbeidet på tvers av landegrensene, og det er ingen tvil om at det var dette etterretnings- og informasjonssamarbeidet som gjorde at man fikk tak i noen av bakmennene som stod bak smuglingen av mennesker med bakgrunn fra Irak i løpet av dette året, slik at det understreker hvor viktig det er.

Samtidig er jeg opptatt av at ressursene som ligger i politidistriktene, skal bli nyttet effektivt, så i tillegg til å opprettholde innsatsen for dette året og videreføre den i neste år, har jeg tatt initiativ til i nær framtid å drøfte med viktige deler av politiet på grensen hva slags erfaringer man nå har, for å se hva som gir best mulig effekt i forhold til innsats. Representanten kan således regne med at hele dette området har en betydelig oppmerksomhet fra min side, fordi jeg oppfatter menneskesmugling som en meget avskyelig geskjeft, som svært ofte plasserer mennesker som bringes hit på falsk grunnlag, i en enda verre situasjon enn de var i i utgangspunktet, når de da etterpå må returneres.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret og har mer en kommentar enn et spørsmål. Jeg er helt enig i at for mange av dem som kommer, er det snakk om alvorlige menneskeskjebner. Irakerne bl.a. betaler kanskje 50 000-60 000 kr for å komme fra Istanbul til Moss, og når dette blir oppdaget, står de ruinert tilbake. Det er dype tragedier, og derfor bør man også forsøke å vurdere å gjøre mest mulig, og også innen Schengen gjøres det nå veldig mye for å forsøke å begrense denne illegale trafikken.