Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato: 01.12.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Sylvia Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«I Fædrelandsvennen 22. november 1999 framgår det at kommunestyremøtene i Vennesla kommune i Vest-Agder alltid åpnes med bønn og andakt. Det framgår av avisen at slik det fungerer i dag, er andakten i praksis en del av møtene i kommunestyret. Enkelte av kommunestyremedlemmene har reagert på dette.

Mener statsråden det er riktig at kommunestyremedlemmer kan påtvinges andakt ved begynnelsen av kommunestyremøter?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Etter det jeg kjenner til, ble ordningen med andakt i tilknytning til kommunestyremøtene i Vennesla kommune innført tidlig på 1950-tallet og senest behandlet som sak i kommunestyret i 1988. Mot SVs stemmer ble det da besluttet å opprettholde ordningen.

Etter det jeg også er kjent med, tok den nåværende ordføreren initiativ til å drøfte videreføringen av ordningen i forbindelse med konstituerende møte i kommunestyret, og jeg antar at kommunestyret er i stand til å finne praktiske løsninger dersom man ønsker å opprettholde ordningen.

Jeg ser få betenkeligheter med å legge andakt i forkant av et kommunestyremøte, under forutsetning av at det er frivillig å delta, og at det skilles klart mellom andakten og kommunestyremøtet.

Jeg vil tilrå at ordningen drøftes på nytt i det nyvalgte kommunestyret, og at det tilstrebes å finne praktiske ordninger som innebærer at selve kommunestyremøtet blir satt på et tidspunkt etter avslutning av andakten.

Sylvia Brustad (A): Jeg takker statsråden for svaret og er i likhet med ham glad hvis det kan finnes en lokal løsning på denne saken. Jeg er også glad for at statsråden er enig med meg i at andakt, skriftlesning og bønn bør være en frivillig ordning og ikke fungere i praksis slik den bl.a. tydeligvis gjør i Vennesla, ved at dette blir en del av kommunestyremøtet og dermed noe som alle må delta i.

Jeg har selvfølgelig dyp respekt for de som vil delta i både andakt, skriftlesning og bønn, men mener i likhet med kommunalministeren at dette bør være frivillig. Jeg er også glad for at statsråden støtter meg i at kommunestyret bør gjennomgå dette på nytt, og at det bør være et klart skille mellom andakt, skriftlesning og bønn og ordinære kommunestyremøter.

Statsråd Odd Roger Enoksen: Som jeg sa i mitt første svar, er dette en ordning som man har hatt i kommunen siden tidlig på 1950-tallet, og det har i hovedsak vært et enstemmig kommunestyre som har sluttet seg til dette. Så vidt jeg er kjent med, har altså den nåværende ordføreren selv tatt initiativ til å drøfte videreføringen av ordningen. Jeg går ut fra at det kommer til å bli gjort, og at man, som jeg sa i mitt første svar, lokalt finner fram til hensiktsmessige løsninger dersom man ønsker å opprettholde ordningen.