Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato: 01.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Robert Eriksson (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Det har gjennom flere år vært arbeidet hardt og intensivt for å få realisert en dypvannskai/offshorekai i Verdal, noe som vil ha stor betydning for hele Midt-Norge. Ved behandlingen av budsjettet for inneværende år uttalte flertallet i kommunalkomiteen at Regjeringen burde bidra til at en finansieringsplan kunne foreligge i løpet av 1. halvår 2000.

Når kan man forvente at statsråden vil bidra til å følge opp sin egen merknad, slik at bygging av dypvannskai i Verdal kan realiseres?»

Statsråd Sylvia Brustad: Først vil jeg få presisere at det også i denne regjeringa har vært jobbet meget aktivt med denne problemstillinga.

Verdal kommune har søkt om et ekstraordinært statstilskudd på 60 mill. kr i forbindelse med bygging av dypvannskai på Ørin. Dette tilsvarer omtrent det totale beløpet som Kommunal- og regionaldepartementet har til disposisjon pr. år til slike formål.

Det har vært gjennomført flere møter med politisk ledelse i Olje- og energidepartementet, Fiskeridepartementet, Forsvarsdepartementet og Nærings- og handelsdepartementet der det har vært sett på muligheten til å få til en samfinansiering, uten at det har ført til en endelig løsning for prosjektet. Det er bl.a. vist til at det er viktig å få avsluttet et pågående utredningsarbeid for utvidet havnesamarbeid i hele Trondheimsfjorden. I denne utredningen drøftes det bl.a. i hvilket omfang Verdal eventuelt vil kunne bli en avlastningshavn for Sør-Trøndelag og Trondheim havn.

Den generelle sysselsettingssituasjonen i Verdal og utfordringene i så måte ble ellers drøftet på et større møte i Verdal i begynnelsen av august i år. Der lovet jeg å se på muligheten til å bidra økonomisk til en nyskapings- og utviklingsprosess i Verdal, knyttet direkte opp til næringsutvikling. En søknad fra Verdal kommune er nå under behandling i departementet. Nord-Trøndelag fylkeskommune og Verdal kommune er kontaktet for å sikre nødvendig dokumentasjon for en god behandling av søknaden og en best mulig prosess i det videre arbeidet.

Utredningsarbeidet om havnesamarbeidet og nyskapings- og utviklingsprosessen vil begge etter mitt syn ha stor betydning for i hvilken grad det er behov for et kaianlegg av den størrelsen det er lagt opp til i den søknaden som er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet.

Robert Eriksson (Frp): Jeg takker for svaret fra kommunalministeren, og vil understreke at den 6. oktober 1999 uttalte departementet at man var positiv til realiseringen av prosjektet. Det ble da bedt om at man måtte utrede videre enkelte forhold i prosjektet. Det ble gjort, og det ble videresendt til departementet. Alle utredninger fra utbygger skulle derfor nå være sendt til departementet.

Videre nevner statsråden dette med utviklingskommune. Jeg vil opplyse om at det er en helt annen søknad enn søknaden til det prosjektet vi snakker om, nemlig dypvannskai. Jeg ønsker da å følge opp med følgende spørsmål til ministeren:

Når kan søker forvente å få et svar på den søknaden som ligger inne når det gjelder prosjektet om dypvannskai i Verdal?

Statsråd Sylvia Brustad: Det kan jeg rett og slett ikke svare på i dag, for det første fordi vi vil se på utredningen for øvrig i forhold til havnesituasjonen og det som skjer i Trondheimsfjorden i forhold til Sør-Trøndelag og Trondheim havn, og for det andre fordi, som jeg sa, den søknaden som ligger inne til behandling, er på 60 mill. kr, altså det beløpet som Kommunal- og regionaldepartementet har til disposisjon totalt for ett år. Det sier seg selv at det er svært mye penger. Dessuten er det slik at vi i hele denne prosessen har hatt og har god kontakt med Verdal kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommune både på politisk og administrativt nivå. Det kommer vi til å fortsette å ha.

Personlig har jeg stor tro på den søknaden som nå ligger inne, om å få gjort noe i forhold til næringslivet og sysselsettingssituasjonen i Verdal, noe jeg anser som meget nødvendig. Der ønsker vi å bidra fra vår side, slik jeg også har sagt til dem i direkte møte i august tidligere i år.

Robert Eriksson (Frp): Jeg takker for svaret. Det kan kanskje på mange måter være litt betryggende at statsråden pr. i dag ikke vet når svaret vil komme. Det gir i hvert fall et håp om at det fortsatt er mulighet for at man kan få realisert dette prosjektet.

Men det ble også sagt at man skulle ha et koordineringsansvar i Kommunal- og regionaldepartementet, prøve å få til en koordinering av finansieringen mellom flere departementer. Jeg håper statsråden fortsatt vil prøve å få til en god koordinering mellom f.eks. Fiskeridepartementet, Samferdselsdepartementet og Olje- og energidepartementet så en får realisert prosjektet.

Når det gjelder behovet i framtiden, vil det fortsatt være svært stort når det gjelder offshoreindustrien, for det eksisterer kun én slik kai i Norge pr. dags dato, og Aker Verdal må faktisk si nei til å delta i anbud i enkelte prosjekt på grunn av at man ikke har dypvannskai.