Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato: 01.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Aud Gaundal (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Over lang tid har det vært problemer med å få god nok legedekning i distriktene. Det å være primærlege i kommunene er en viktig jobb i norsk helsevesen som legestudiet bør sette større fokus på.

Hvordan kan Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag bidra til at det blir utdannet flere leger som ser det som en utfordring å være kommunelege?»

Statsråd Tore Tønne: For å bedre rekrutteringen av leger til primærhelsetjenesten kreves en rekke tiltak, der innføringen av fastlegeordningen vil være det viktigste. Andre tiltak er å sikre god undervisning av medisinstudentene med vekt på allmenn- og samfunnsmedisin. Dessuten er det viktig å legge til rette for at flere allmennleger kan engasjere seg i forskning og fagutvikling.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT, er en av de største helseundersøkelsene som noen gang er gjennomført. I 1984-86 ble alle innbyggerne i fylket over 20 år invitert til å delta i undersøkelsen, og i 1995-97 alle over 13 år. Den nordtrønderske befolkningen har bidratt med imponerende høy frammøteprosent. I tillegg til at de fikk en helsesjekk, ble det samlet omfattende helsedata, noe som i dag utgjør en enestående forskningskilde.

Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag har vært et samarbeid der Statens institutt for folkehelse, Statens helseundersøkelser, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, har vært de viktigste medspillerne. I Verdal er det vokst fram et samfunnsmedisinsk forskningssenter tilknyttet Statens institutt for folkehelse som i dag teller 15-20 personer, og som administrerer og gjennomfører studier på bakgrunn av data fra HUNT.

For bl.a. å styrke samfunnsmedisinens plass og for å sikre seg tilstrekkelig kvalifiserte lærere har Det medisinske fakultet ved NTNU i sin strategiplan definert HUNT som et sentralt framtidig satsingsområde. Ved å utnytte mulighetene i HUNT vil forskningsmiljøet ved NTNU kunne styrkes, og dermed undervisningen, kvalifiseringen og rekrutteringen av leger i regionen. Forskningssenteret i Verdal har allerede gjort det lokale arbeidsmarkedet for leger mer attraktivt, og NTNU ønsker HUNT som en hjørnestein i satsingen på å bygge opp et attraktivt medisinsk miljø i Midt-Norge.

For å bistå de lokale bestrebelsene foreslår Regjeringen i statsbudsjettet for 2001 to tiltak. For det første har grunnfinansieringen for å videreføre HUNT og forskningssenteret i Verdal vært for svak, og den styrkes derfor med 2,4 mill. kr. For det andre blir forskningssenteret i Verdal fra neste år organisatorisk tilknyttet Det medisinske fakultet, NTNU. Det legges samtidig opp til en organisasjon for ivaretakelse og utnyttelse av HUNT som inkluderer Nord-Trøndelag fylkeskommune. På denne måten anser jeg at vi fra sentralt hold nå legger forholdene meget godt til rette for lokal forskning og fagutvikling, og gjennom dette også lokal utdanning og rekruttering av leger til distriktet.

Aud Gaundal (A): Jeg takker statsråden for svaret – et svar som jeg er veldig godt fornøyd med, særlig fordi satsingen på HUNT gjør at Nord-Trøndelag og Verdal blir en viktig del av et samfunnsmedisinsk miljø i regionen, og det synes jeg er veldig bra.

Jeg har merket meg at fastlegeordningen vil spille en stor rolle i forhold til legerekrutteringen. Praksisplassene i kommunene krever stabile forhold, og fastlegeordningen vil, som statsråden sier, bidra til det. Mitt spørsmål blir imidlertid: Hvis fastlegeordningen ikke gir den ønskede effekt, er det da mulig at en må vurdere økonomiske virkemidler?

Statsråd Tore Tønne: Jeg vil for det første si at slik det nå ser ut med gjennomføringen av fastlegeordningen, er jeg ganske sikker på at den vil gi den ønskede effekt i retning av stabilitet i primærlegetjenesten rundt omkring i kommunene og dermed også bedre grunnlaget for rekruttering av unge leger til denne viktige del av vårt helsevesen. Men det er klart at dersom det skulle vise seg at det fortsetter å være svakheter ved rekrutteringen til tjenesten, vil vi også måtte vurdere andre virkemidler, men jeg legger nå hovedvekten på at vi med full kraft gjennomfører fastlegeordningen som forutsatt og får de forventede positive virkninger av det.