Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 2001 kl. 10

Dato: 17.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Terje Knudsen til fiskeriministeren, vil bli tatt opp av representanten Vidar Kleppe.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg er like opptatt av overvåkingen langs kysten som min kollega Terje Knudsen, så derfor tillater jeg meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Fiskeriministeren har sagt at det skal iverksettes et arbeid for å koordinere overvåkingen langs kysten. St.meld. nr. 22 for 1997-1998 sier at Forsvaret har ansvaret for overvåkingen av norsk interesseområde. Forsvaret er også ilagt ansvaret for førstelinjeberedskap i forbindelse med kystovervåkingen. Av fiskeriministerens svar i forrige uke er det forstått at Fiskeridepartementet vil ta initiativ til koordineringen av overvåkingen.

Er dette riktig forstått, og i så fall anser statsråden at dette er naturlig?»

Statsråd Otto Gregussen: Fiskeridepartementet har ansvaret for de sivile overvåkingssentraler som er etablert for skipsfarten. Som jeg redegjorde for i forrige ukes spørsmål, er disse sentralene etablert slik at Kystverket kan drive overvåking og håndheving av seilingsregler samt gi nødvendig informasjon og navigasjonsassistanse til fartøy som trafikkerer de indre farvannene som dekkes av sentralene.

Det er i dag etablert tre trafikksentraler. Dette er Oslofjorden trafikksentral i Horten som overvåker Oslofjorden, Brevik trafikksentral som overvåker innseilingen til Grenland i Telemark, og Fedje trafikksentral som overvåker innseilingen til Sture og Mongstad i Hordaland. I tillegg har vi under bygging en trafikksentral på Kvitsøy i Rogaland, som forventes ferdigstilt i løpet av 2002.

Forsvaret har også oppgaver i forbindelse med maritim overvåking, men i hovedsak omfatter dette overvåking av aktivitet utenfor grunnlinjen for å ivareta en tilfredsstillende suverenitetshevdelse og myndighetsutøvelse.

Jeg har tatt til orde for at vi bør vurdere om overvåkingsressursene kan bli bedre utnyttet og koordinert. I denne sammenheng kan det være behov for å få en samlet vurdering av mulighetene for å utnytte de statlige ressursene på en enda bedre måte. Berørte statsråder vil derfor møtes på fredag denne uken for å diskutere sikkerhet og beredskap langs kysten.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er kjent med at det er 25 ulike organisasjoner og flere departementer som har dette ansvaret i dag. Derfor er det gledelig at vi endelig nå får en koordinering av dette, og at de ulike statsråder setter seg ned og diskuterer hva en konkret skal gjøre. I etterkant av at spørsmålet fra Terje Knudsen ble innsendt, er Stortinget informert om at initiativet ble tatt av miljøvernministeren. Særlig i forbindelse med «John R» er det fokusert på behovet for overvåking og varsling vedrørende problemene disse fartøyene har når de når de indre farvann. Denne formen for maritim overvåking faller vel også inn under Forsvarets ansvar. Stortinget har gitt Fiskeridirektoratet tillatelse til igangsettelse av et prøveprosjekt for såkalt satellittsporing av fiskefartøyer. På bakgrunn av Forsvarets nasjonale ansvar for overvåkingen av norske havområder ville det vel kanskje være naturlig at Forsvaret gis ansvaret for å ivareta en slik jobb som dette innenfor de eksisterende fullmaktene som finnes.

Statsråd Otto Gregussen: Det er riktig som det er sagt, at ansvaret for kystsikkerheten er ivaretatt av mange departementer. I en normal situasjon har dette fungert tilfredsstillende. De spesielle ulykkene som vi har hatt nå, skyldes delvis tekniske feil på fartøy, delvis navigasjonssvikt. Det har avdekket at det er behov for å se på om den arbeidsdelingen som vi har, er den rette, og hvem som eventuelt skal ha ansvaret for de forskjellige forhold. Det som er viktig, er at dette blir koordinert, at det finnes et samlet ansvar for dette. Og så får vi i møter og i prosessen etterpå avklare hvor det er mest hensiktsmessig at de forskjellige deler av ansvaret skal være forankret.

Vidar Kleppe (Frp): Jeg er også kjent med at Fiskeridepartementet har inngått bilaterale avtaler for utveksling av informasjon knyttet til overvåkingen av skipsfarten og fiskeflåten. Jeg er ikke kjent med hvilken hjemmel som ligger til grunn for Kystverkets og Fiskeridirektoratets overvåking av denne typen. Jeg er heller ikke kjent med hvilken tillatelse som foreligger som grunnlag for den etaten som utveksler informasjoner av denne typen. Kan fiskeriministeren kort gi et svar på dette, og utrede hva som ligger til grunn for et slikt system?

Statsråd Otto Gregussen: Det systemet som er innført av Fiskeridirektoratet, er et system som utelukkende har til hensikt å overvåke fiskeflåtens aktiviteter. Det er utviklet fordi vi har en hel rekke fiskeriavtaler som gir forskjellige kvoter i forskjellige farvann. Dette er hjemlet i internasjonale avtaler mellom Norge og de andre nasjonene som vi har fiskerisamarbeid med. Det er gjennomført i deler av den norske fiskeflåten, og det er gjennomført i den utenlandske flåten som fisker i norske farvann og i andre farvann. For fremtiden kommer dette til å bli et viktig instrument internasjonalt for å håndheve fiskeribestemmelser. Systemet vil fortelle hvor båtene er og hvor fort de går, og det gir oss også anledning til å ha en klar formening om hva båtene gjør – om de er i ro, om de er under transport, eller om de driver fiske.