Stortinget - Møte onsdag den 17. januar 2001 kl. 10

Dato: 17.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Svein Ludvigsen til miljøvernministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av miljøvernministeren.

Svein Ludvigsen (H): «I høst har det vært flere skipsforlis langs norskekysten som har avdekket mangelfull beredskap. I jula gikk lasteskipet «John R» på grunn i Troms, og den påfølgende redningsoperasjonen av bunkers og fartøy viste også her sviktende beredskap og gjennomføring. Godt vær forhindret oljelekkasjer som ville fått dramatiske miljøkonsekvenser, men også vrakrester er i seg selv en miljøtrussel.

Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre en troverdig og tilfredsstillende beredskap og trygghet langs kysten?»

Statsråd Otto Gregussen: Jeg vil innlede med å understreke at operasjoner som tømming av skip og effektiv oppsamling av olje som er kommet på havet, ofte er vanskelige og risikofylte. Ved forliset av «Green Ålesund» nord for Haugesund var både den interkommunale beredskapen og statens beredskap raskt på plass med lenser og opptaksfartøyer, og oljen på sjøen og i strandsonen ble samlet opp. Tømmingen av vraket skjedde uten at tid gikk til spille.

Når det gjelder forliset av «John R» nord for Tromsø, ble ikke oljevernet i samme grad satt på prøve i og med at det ikke skjedde noe oljesøl av betydning. Imidlertid var statens beredskap raskt på plass med fartøyer og oljevernmateriell. Det som var spesielt med «John R», var at nødlossing tok forholdsvis lang tid, og at usikkerhet om hvor store oljemengder det var om bord, medførte to tømmeoperasjoner. Værforholdene bidrog til at det var mulig å gjennomføre en rask oppsamling av oljen fra «Green Ålesund» og å tømme vrakene for olje. Bildet hadde vært et helt annet om værforholdene hadde vært verre. Med fraktefartøyet «Fykan», som gikk på grunn utenfor Fosen i Trøndelag sist fredag, fikk vi igjen en påminnelse om at noe må gjøres på dette området.

Jeg ser det som svært viktig at en styrking av beredskapen må omfatte både forebyggende tiltak – for å hindre at ulykker inntreffer – og tiltak som iverksettes for å begrense skadeomfanget etter at ulykke/havari har inntruffet. Miljøvernministeren har – som kjent – derfor tatt initiativ til et møte med de mest berørte statsrådene førstkommende fredag for at det så raskt som mulig kan settes i gang et systematisk arbeid med å konkretisere både forebyggende og beredskapsmessige tiltak.

Svein Ludvigsen (H): «John R»-ulykken viste at det var mangel på enhetlig ledelse og enhetlig ansvar, og at både den forebyggende beredskap, som skal forhindre ulykker, og det som skal kurere, dvs. minimalisere, konsekvensene av ulykker, ikke fungerte godt nok. SFT, Kystvakta, Sjøfartsdirektoratet, Sjøforsvaret og det regionale oljevernet var ikke godt nok koordinert. Fylkesmannens beredskapsavdeling – som i Troms viste seg meget kompetent rasvinteren sist år – så vel som kommunen ble ikke varslet. I dag melder så Bladet Tromsø at sjøfugl i dette overvintringsområdet er tilgriset og går den sikre død i møte. Dette understreker at vi nå begynner å se langtidskonsekvensene av ulykken.

Det er bra at det skal være et møte fredag. Jeg håper at man der tar opp viktige ting som dette med farleder og meldeplikt for fartøyer som er i farleder, at man tar opp Kystradarens varslingsansvar og det å ha en kontinuerlig overvåkning av observasjonene, og at man tar opp spørsmål knyttet til dette med lagring, for det var jo et problem. Mitt spørsmål er: Når kan vi få en sak til Stortinget, hvor vi kan ta stilling til ambisjonsnivå, ressurser og kommandostrukturer?

Statsråd Otto Gregussen: Vi legger opp til at vi så raskt som råd skal få en sak til Stortinget, hvor dette vil bli diskutert. Men vi må be om den nødvendige tid til å få gjort et ordentlig arbeid. Det er som kjent mange etater som er engasjert i dette, og det er en ganske komplisert avveining å finne ut hvordan dette kan organiseres på en måte som er effektiv i forhold til formålet.

Vi vil imidlertid komme tilbake til dette etter at det er drøftet, og jeg vil igjen minne om at vi må ha en bred vurdering av dette. De tre ulykkene som vi har hatt, representerer noen former for ulykker, men ikke ulykker fordi den normale situasjonen er at vi har dårlige forhold langs kysten. Det er snakk om maskinhavari og navigasjonssvikt i disse tilfellene.

Svein Ludvigsen (H): Dette er komplisert – ja. Jeg vil minne om at Høyre allerede i januar i fjor tok opp disse spørsmålene i en interpellasjon, og vi hadde forventet at man skulle komme med noe denne våren. Det haster med å komme med noe.

Et annet spørsmål: Lederen for Fiskeridirektoratets kontrollvern, Arne Luther, opplyste på en konferanse i forrige uke at han og hans direktorat, som forvalter fiskeressursene, ikke på noen som helst måte er blitt trukket inn i ulykker som dette. Vil statsråden se til at fiskerimyndighetene blir en del av beredskapen og aksjonen når ulykker først skjer?

Statsråd Otto Gregussen: Det vil statsråden se til. Både fiskerinæringen og oppdrettsnæringen er svært avhengige av at man har beredskap rettet mot dette, og at man er i stand til å iverksette tiltak. Så vidt meg bekjent, er det rutiner for å varsle regionale fiskerimyndigheter når slikt inntreffer, og når det er behov for tiltak. Hvis så ikke har skjedd i tilfellet med «John R», må det undersøkes.