Stortinget - Møte onsdag den 21. februar 2001 kl. 10

Dato: 21.02.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

«I innstillingen til skogmeldingen (Innst. S. nr. 208 for 1998-1999) ville flertallet ikke være med på Høyres ønske om å erstatte prisreguleringen med fri prisdannelse. Flertallet sa allikevel at «det kan være grunnlag for å vurdere en særskilt kalkulasjonsrente for verdsetting av skog». Det er gått snart to år siden skogmeldingen, og noen økt aktivitet i Skog-Norge er ikke nådd.

Når vil statsråden følge opp henstillingen i skogmeldingen?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: I skogmeldingen, St.meld. nr. 17 for 1998-99, er det bl.a. gitt uttrykk for at omsetningsprisen på skog i for liten grad reflekterer verdien av investeringene, at prisreguleringsbestemmelsene har vært mer restriktive enn det er grunnlag for, og at departementet vil gi retningslinjer for dette som bidrar til at praktiseringen i større grad stimulerer til et aktivt skogbruk.

Som representanten Hernæs viser til, kommenterte flertallet i næringskomiteen prisspørsmålet for skog i konsesjonssammenheng – og jeg viser til Innst. S. nr. 208 for 1998-99 – med bl.a. at det kan være grunnlag for å vurdere en særskilt kalkulasjonsrentefot for verdsetting av skog.

Prisspørsmålet for landbrukseiendommer i forbindelse med konsesjon er også omtalt i landbruksmeldingen, St.meld. nr. 19 for 1999-2000, og videre kommentert av næringskomiteen i innstillingen i tilknytning til landbruksmeldingen, Innst. S. nr. 167 for 1999-2000.

I departementets budsjettproposisjon for i år er det redegjort for prisspørsmålet for skog, og det er uttalt at departementet vil revidere retningslinjene for praktisering av prisreguleringen for omsetning av skog i konsesjonssaker, og at det i den forbindelse vil bli sendt på høring et forslag om en kalkulasjonsrente på om lag 5 pst.

Saken har nå vært ute på høring til fylkesmennene og aktuelle organisasjoner og etater med høringsfrist 1. februar i år. Høringen viser at det er bred støtte til forslaget om å sette ned kalkulasjonsrentefoten for skog.

Departementet vil etter dette og i tråd med de føringer som er gitt i skogmeldingen, landbruksmeldingen og budsjettproposisjonen, om kort tid gi retningslinjer for praktiseringen av prisreglene for skog i konsesjonssaker med en nedsetting av kalkulasjonsrentefoten for skog.

Bjørn Hernæs (H): Takk for svaret til statsråden. Som et første skritt er dette bra og går i riktig retning, og det bør kunne føre til at den negative utviklingen vi har hatt i skogbruket, blir snudd til økt omsetning av eiendommer, mer aktive eiere og høyere avvirkning som noen av målene.

Allikevel har jeg lyst til å minne statsråden om at i Finansdepartementets retningslinjer fra desember, tror jeg – i hvert fall årsskiftet 1999/2000 – ble den risikofrie realrenten satt til 3,5 pst. Dette samsvarer etter min oppfatning bedre med den realrenten som gjerne benyttes i investeringskalkyler for skogkultur.

Jeg har to spørsmål, og så skal jeg la det være med det: Vil statsråden vurdere å sette kalkulasjonsrenten ytterligere ned? Og kan han være mer presis på hva som ligger i ordene «om kort tid»? Kan vi vente en avklaring innen halvårsskiftet?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Til det siste vil jeg si at det mener jeg absolutt at man må vente. Høringsfristen er nå som sagt ute. Høringsuttalelsene er gjennomgående positive til forslaget, og da skulle det være mulig å iverksette dette ganske raskt. En ambisjon om å få gjort det i løpet av noen måneder, fram til halvårsskiftet, burde være overkommelig.

Når det gjelder det første som representanten Hernæs berører, tror jeg det ville være feil av meg nå, når vi jobber med en nedsetting til 5 pst., å signalisere ytterligere tiltak i den retningen. Nå skal vi gjennomføre det med en 5 pst. kalkulasjonsrente, men så skal vi selvfølgelig også stå fast ved målet, nemlig økt aktivitet. Så vi får følge utviklingen, og kanskje vil spørreren og statsråden ha anledning til å møtes og diskutere det i denne sal på et senere tidspunkt.