Stortinget - Møte onsdag den 21. mars 2001 kl. 10

Dato: 21.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

«Fra 1. juli 2001 blir det trolig lørdagsåpent på samtlige polutsalg i Sverige. Dermed får f.eks. vinmonopolutsalget i Kongsvinger enda større konkurranse med Systembolaget i Charlottenberg. Det samme vil gjelde for samtlige norske vinmonopolutsalg langs grensen til Sverige.

Hvordan vil statsråden imøtekomme dette slik at vi ikke får en ytterligere økning av den såkalte «svenskehandelen»?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Forsøksordningen med lørdagsåpne systembolag i Sverige har pågått i om lag ett år. I løpet av våren kan det bli besluttet om ordningen skal gjøres permanent.

Grensehandelen med alkohol kan øke dersom flere systembolag langs grensen blir lørdagsåpne. Tall fra Statens institutt for alkohol- og narkotikaforskning tyder imidlertid på at under 2 pst. av det totale forbruket av vin og brennevin i Norge stammer fra grensehandel med Sverige. I tillegg bidrar norske kvotebestemmelser til å begrense grensehandelen med alkohol.

Grensehandelsundersøkelser viser at matvarer, og særlig kjøtt, er den viktigste grunnen til at nordmenn reiser til Sverige for å handle. Vedtaket om redusert matmoms fra 1. juli 2001 vil gi lavere pris på norske matvarer, og forventes å føre til at grensehandelen med Sverige generelt vil reduseres.

Regjeringen er oppmerksom på at utviklingen i svenske alkoholavgifter vil kunne legge et press på våre alkoholavgifter over tid. På bakgrunn av utviklingen i Sverige vil Regjeringen derfor løpende vurdere alkoholavgiftene, bl.a. i budsjettet for 2002.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Av det totale konsum av brennevin i Norge er det etter mine opplysninger kun ca. 45 pst. som selges over Vinmonopolets disker. Det vil si at det resterende konsum, ca. 55 pst., må komme fra såkalt uregistrert omsetning, som innebærer ulovlig import, dvs. smugling, ulovlig produksjon, turistimport, taxfree-salg og selvfølgelig fra omsetning langs grensen til Sverige, lovlig innkjøpt nettopp her. Forteller dette finansministeren at Norge må gjøre noe med våre muligheter til å skaffe oss dette lovlige produktet på en enklere og billigere måte for nettopp å redusere handelslekkasjen vi har til Sverige, samt i respekt for dem av oss som ønsker f.eks. en rødvinsflaske til lørdagskosen uten å måtte planlegge dette lang tid i forveien?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Regjeringen foreslo som kjent å redusere brennevinsavgiften med 17,5 pst. i budsjettet for 2001. Regjeringen har altså fulgt opp den problemstillingen som representanten her tar opp. Jeg konstaterer at vi ikke fikk flertall i Stortinget for det.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

I sitt første svar viste finansministeren til at importen fra Sverige utgjorde i underkant av 2 pst. av det totale forbruk av vin og brennevin i Norge. Men ser man på de 2 pst., utgjør disse veldig mye for de norske vinmonopolene langs grensen. For dem innebærer dette mye mer enn 2 pst. På den måten får vi en stor handelslekkasje, som vil øke etter hvert. Ser statsråden at disse 2 pst. er på landsbasis, mens det for vinmonopolene langs grensen er en stor del av omsetningen, som heller kunne ha blitt i Norge hvis priser og muligheter hadde vært til stede?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg har nettopp svart på det. Regjeringen foreslo en betydelig reduksjon i brennevinsavgiften – i motsetning til de budsjettforlik hvor Fremskrittspartiet inngikk avtale med sentrum, hvor det ikke inngikk en slik reduksjon. Jeg konstaterer imidlertid at Regjeringen ikke fikk tilslutning til det forslaget man la fram for Stortinget. Men det er et spørsmål som vi løpende vil vurdere.

Presidenten: Vi går da til spørsmål 13.