Stortinget - Møte onsdag den 2. mai 2001 kl. 10

Dato: 02.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Steinar Bastesen til statsministeren, vil bli besvart av forsvarsministeren.

Steinar Bastesen (TF): «Det ser ut som om Regjeringen overhodet ikke tar hensyn til de signaler som kommer fra Stortinget. I likhet med undertegnede har også andre partier mer enn antydet at det mest kosteffektive og rasjonelle for overvåking og kontroll av skipstrafikken er at denne fortsatt skal ivaretas av Forsvaret.

Hvordan har det seg da at Regjeringen planlegger en overføring av dette ansvaret til Justisdepartementet, og har Regjeringen til hensikt også å legge Kystvakten under samme departement?»

Statsråd Bjørn Tore Godal: Jeg forstår ikke helt hva representanten Bastesen sikter til når han snakker om å overføre ansvaret for overvåking og kontroll med skipstrafikken til Justisdepartementet. Det er også uklart for meg hva det kan bety at Regjeringen, som det er spurt om, «ikke tar hensyn til de signaler som kommer fra Stortinget». Flere statsråder har besvart spørsmål i samme gate i flere uker og redegjort ganske inngående for det arbeidet som er i gang.

La meg derfor på ny understreke at Forsvaret i dag spiller en betydelig rolle når det gjelder den maritime overvåkingen, og slik vil det fortsatt være. Selve trafikkkontrollen har Kystverket et særlig ansvar for. Det er ikke nødvendigvis slik at én etat bør ha ansvaret for alt innenfor overvåking og kontroll av aktiviteter langs kysten. Det viktige er at etatene som har et ansvar innenfor disse områdene, kan samarbeide og utnytte ressursene til felles beste. Her er det tydeligvis et lerret å bleke, og Regjeringen arbeider nå for å bedre dette. Men det foreligger ingen planer om å legge dette ansvaret til Justisdepartementet.

Spørsmålet om å underordne Kystvakten et annet departement enn Forsvarsdepartementet dukker opp med jevne mellomrom. Min holdning til dette er klinkende klar: Problemstillingen er helt uaktuell. Kystvakten er en integrert del av Sjøforsvaret. Dagens ordning fungerer meget bra også for det sivile samfunn.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har et tilleggsspørsmål: Den 7. februar i år uttalte forsvarsministeren at kystovervåking er og vil bli en sentral oppgave for Forsvaret. Til tross for det og til tross for Stortingets signaler til Regjeringen, mottar Stortinget informasjon fra sentralt hold om at Regjeringen vil overføre ansvaret for kystberedskapen, dvs. KYBAL, m.m. til Justisdepartementet og hovedredningssentralene. I tillegg foreslås det å benytte 200 mill. kr til oljevernutstyr i et område hvor det i fjor var 41 anløp av utenlandske tankfartøy – et av fartøyene var russisk – hvor hovedvekten av eierskapet er norsk. Hva er årsaken til at Regjeringen nå har andre meninger? Og hvorfor holdes ikke Stortinget informert om noe som er så sentralt?

Statsråd Bjørn Tore Godal: Ja, for det første noterer jeg det slik at representanten er fornøyd med mitt svar om at Kystvakten forblir under Forsvaret, og at det ikke er noen planer om å flytte den til Justisdepartementet.

Når det så gjelder arbeidsdelingen mellom de mange etater som er involvert i arbeidet med kystens spørsmål, må jeg vise til det jeg tidligere har sagt. Det er ikke nye signaler fra Regjeringen her i forhold til det jeg svarte i februar, men vi ser på en bedre samordning av ressursene slik at vi i gjensidighet kan komme fram til en bedre bruk av dem. Jeg kan ikke se at det som har skjedd siden, er i strid med verken det jeg eller det andre statsråder har sagt om det spørsmålet.

Steinar Bastesen (TF): Statsråden trekker for raske konklusjoner når han konkluderer med at jeg er fornøyd med det svaret han gir.

Forsvaret har tidligere vurdert de behov som eksisterer og utredet detaljer og kostnader for å sikre en helhetlig kystovervåking, som i motsetning til Regjeringens foreløpige forslag favner alle fartøyer. Den helhetlige løsningen er beregnet til ca. 600 mill. kr, inklusive en interimsløsning til ca. 300 mill. kr. Sistnevnte kan være på plass i løpet av 12-18 måneder. Stortinget har tidligere bevilget nødvendige midler for å sikre koordinering av eksisterende overvåkingsressurser, inkludert kystradaren i Sør-Norge, og den nevnte løsningen som er utredet av Forsvaret i form av en maritim overvåkingssentral.

Hvorfor har Regjeringen kastet bort nærmere seks måneder uten at Forsvarets ekspertise er benyttet? Hva er årsaken til at Regjeringens medlemmer har unnlatt å svare – ja, sågar har feilinformert ved tidligere spørsmål om dette? Stortinget er nå lei av halvkvedede bortforklaringer, og som ministeren forstår, er det nå ikke tilstrekkelig å vise til arbeidet som pågår. Stortinget forventer at dette også overbringes til Regjeringen.

Statsråd Bjørn Tore Godal: Representanten Bastesen snakker litt fort og i meget generelle vendinger. Jeg vil foreslå at han sender et skriftlig spørsmål om dette, slik at disse misforståelsene kan bli oppklart én gang for alle.