Stortinget - Møte mandag den 14. mai 2001 kl. 12

Dato: 14.05.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 225 (2000-2001))

Sak nr. 5

Innstilling fra Stortingets presidentskap om evaluering av ordningen med EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste)

Talere

Votering i sak nr. 5

Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl: EOS-utvalget har nå vært i funksjon i ca. fem år. Utvalget har avgitt en egenevalueringsuttalelse, som er trykt som vedlegg 1 til innstillingen. Kontroll- og konstitusjonskomiteen har avgitt en uttalelse, som er trykt som vedlegg 2.

Presidentskapet mener at utvalgets virksomhet på en god måte må sies å ha oppfylt de intensjoner Stortinget hadde, da kontrolloven og instruksen ble vedtatt i 1995. Derfor ser Presidentskapet ikke behov for materielle endringer i utvalgets arbeidsmåte eller i regelverket. Den endring som Presidentskapet nå foreslår i instruksen, er rent formell og følger av at utvalget ikke lenger har adgang til å påkjære rettslige kjennelser.

Presidentskapet har merket seg utvalgets beskrivelse av spenningsforholdet mellom at utvalget skal følge prinsippet om etterfølgende kontroll, og at utvalget også kan kreve innsyn i og uttale seg om løpende saker. Utvalget har påpekt viktigheten av at kontrollen med løpende saker gjøres på en måte som ikke virker styrende for tjenestene, og Presidentskapet vil på sin side understreke betydningen av dette.

Når det gjelder utvalgets innsynsrett, er Presidentskapet enig med utvalget i at det ikke er behov for endringer i regelverket.

Utvalget mener at det kunne vært en fordel om det i helt spesielle tilfeller hadde hatt mulighet for å gi Stortinget graderte opplysninger. Presidentskapet er ikke uten forståelse for dette syn, men slutter seg etter en samlet vurdering til komiteens standpunkt om at det på dette området ikke bør gjøres endringer i loven eller i instruksen.

Et annet spørsmål som er reist, gjelder uanmeldte inspeksjoner. Presidentskapet finner ikke grunn til å foreslå at en bestemmelse om dette blir tatt inn i instruksen. Så langt jeg kan tolke Stortinget, er det bred enighet om at EOS-utvalget fungerer godt. Den jobben som blir gjort, er fullt ut tilfredsstillende. Presidentskapet har derfor ikke funnet grunn til å gå dypere inn i de temaene som utvalget har drøftet i sin evaluering.

For øvrig viser jeg til Presidentskapets innstilling, som er enstemmig.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg har ikke behov for noe annet enn en kort merknad til den innstillingen som Presidentskapet har gitt etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen har uttalt seg om saken.

Et lite tilbakeblikk kanskje: Dette er jo et parlamentarisk oppnevnt kontrollutvalg, og den historiske begrunnelsen for det vet vi alle. Vi vet også at det selvsagt har vært noen begynnerproblemer – tror jeg vi i dag kan kalle det – med hensyn til hvordan utvalget skulle utføre sine kontrollfunksjoner. Men det har gått seg til etter hvert, og i dag tror jeg et enstemmig storting kan konstatere at vi nå har et kontrollregime overfor de hemmelige tjenester som både de hemmelige tjenester og offentligheten er tjent med.

Min eneste merknad går på at utvalget jo har en helt klar lov og instruks å forholde seg til. Når presidentskapet sier at man ikke finner grunn til å foreslå at det skal tas inn bestemmelser om det som dreier seg om uanmeldte inspeksjoner, må det være å forstå slik at utvalget må vurdere på hvilken måte de skal gjennomføre sitt arbeid ut fra lov og instruks, slik de gjelder, og at det selvsagt ikke utelukker at uanmeldte inspeksjoner kan være den måten som er best for å utføre oppgavene.

For øvrig er vi fra SVs side meget godt fornøyd med at dette utvalget ble nedsatt, at lov og instruks er som de er, og at det går seg til. Både tjenesten og offentligheten er tjent med at det nå er ryddige forhold på dette feltet.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 2988)

Votering i sak nr. 5

Presidentskapet hadde innstillet:
  • a. I Stortingets vedtak 30. mai 1995 om instruks om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS) oppheves § 7 sjette ledd.

  • b. Endringen trer i kraft straks.

Votering:Presidentskapets innstilling bifaltes enstemmig.