Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2001 kl. 10

Dato: 23.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til vår ærede helseminister:

«Det er bestemt at medisinsk sengepost, og dermed også kreftenheten, ved Sykehuset Østfold Sarpsborg, skal legges ned 15. juni. Overlegen ved kreftpoliklinikken frykter et dårligere tilbud, og at etablering av ny kreftenhet i Fredrikstad som planlegges klar 1. september, virker tidsmessig usikker. En ekspertgruppe motsatte seg avvikling før et like godt tilbud var etablert.

Mener statsråden det er forsvarlig å avvikle kreftenheten i Sarpsborg før et likeverdig tilbud er etablert i Fredrikstad?»

Statsråd Tore Tønne: Jeg finner det riktig å basere mitt svar i stor grad på opplysninger som jeg har mottatt fra Østfold fylkeskommune, som er ansvarlig for de beslutninger som her tas opp av representanten Hedstrøm.

Jeg har fått bekreftet at medisinsk avdeling ved Sykehuset Østfold Sarpsborg stenges 15. juni 2001. I dag har denne avdelingen ansvar for poliklinisk behandling og oppfølging av bl.a. kreftpasienter.

Tidspunktet for stengning faller sammen med overgang til sommerdrift i Sykehuset Østfold. Stengningen innebærer i så henseende en gjentakelse av en driftsendring som ble gjennomført sommeren 2000. Sommerdriften i 2000 i Sykehuset Østfold var en radikal omlegging i forhold til tidligere års sommerferieavvikling. Driften medførte bl.a. at tre nærsykehus, i Sarpsborg, Halden og Askim, var stengt i sommerferien.

Med bakgrunn i den store endringen fra tidligere års sommerdrift bad Sykehuset Østfold om en uavhengig vurdering og evaluering av sykehusets drift sommeren 2000. Dette arbeidet viste – etter det jeg har fått opplyst – at det ikke ble noe dårligere tilbud eller noen forsinkelse i behandlingen for kreftpasienter i Østfold med den driftsomleggingen som ble valgt og gjennomført sommeren 2000.

En ny enhet for behandling av kreftpasienter er vedtatt i Sykehuset Østfold. Enheten får beliggenhet i Sykehuset Østfold Fredrikstad. Enheten vil gi rom for en samling av ressursene for kreftpasientene i Østfold, og er bl.a. forårsaket av at Sykehuset Østfold i 2000 fikk tildelt en overlegestilling for onkologi, den første i fylket. Stillingen er utlyst og vil få en sentral plass i den videre utviklingen av kreftomsorgen innenfor spesialisthelsetjenesten i Østfold. Samlet vil enheten øke både kapasitet og kompetanse innenfor kreftbehandlingen i Østfold ved at fylkets ressurser samles på ett sted, samtidig som det opprettholdes et desentralisert poliklinisk tilbud. Dette vil få positive kvalitets- og driftsimplikasjoner, som vil gi pasientene et kvalitativt bedre tilbud enn det de har i dag.

En rapport fra sykehusets eiendomssjef, som er ansvarlig for nødvendige bygningsmessige tilpasninger i Sykehuset Østfold Fredrikstad, sier at det i hvert fall i dag ikke ser ut til å medføre problemer å ha denne enheten klar til 1. september 2001.

Jeg legger som nevnt vekt på opplysningene fra den ansvarlige sykehuseier i vurderingen av det spørsmålet representanten Hedstrøm har reist. Jeg har selvsagt stor forståelse for at det – jeg hadde nær sagt som alltid – vil knytte seg usikkerhet og dermed kanskje også uro til enhver flytting av behandlingsenheter mellom sykehus, men jeg har, så langt i hvert fall, konkludert med at det ikke er noen grunn til å gripe inn i fylkeskommunens plan for å ivareta de aktuelle funksjoner ved Sykehuset Østfold.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for hovedsvaret. Etter det jeg forstår, har han sin informasjon fra ledelsen ved Østfold Sentralsykehus – det gir altså ingen balansert fremstilling. Vi har mange interessegrupper, bl.a. de som ivaretar pasientene, og også ansatte, både ved Fredrikstad sykehus og ved Sarpsborg sykehus, som har et helt annet syn, uten at jeg skal gå 100 pst. god for hva som er de reelle forhold.

Fra en eventuell nedleggelse av kreftavdelingen i Sarpsborg til en ny avdeling i beste fall står ferdig i Fredrikstad 1. september er det et gap på to og en halv måned. Svært få tror at man vil klare det på denne tiden, for det skal gjennomføres betydelige ombygningsprosesser, og det skal ansettes overleger og øvrige nøkkelpersoner – i beste ferietid. Apparatet for smertelindrende behandling og det totale omsorgsapparatet må også stå ferdig. Mener helseministeren at elleve uker, som en minimumstid frem til nyåpning i Fredrikstad, er en akseptabel sommerstengning for kreftpasientene?

Statsråd Tore Tønne: Det er riktig at jeg i det alt vesentlige baserer meg på de opplysninger om denne saken som jeg har fått fra den ansvarlige sykehuseier. Men jeg har registrert at det er andre oppfatninger om dette, og det er naturlig for meg i tiden som følger, å følge opp dette for kanskje å få det – som det er blitt sagt – mer balansert, eller i hvert fall få bedre klarhet i en del av de problemstillinger som er reist, og som jeg slik sett har forståelse for alltid vil bli reist i saker som dette.

Når jeg nevnte dette med sommerstengning i fjor, var det nettopp for å underbygge at man har erfaring for at det lar seg gjøre å ha en periode som det man her snakker om, uten at det går ut over pasientbehandlingen. Og da legger jeg til grunn at det som jeg nå har opplyst om, nemlig mulighetene for å etablere en ny kreftenhet fra 1. september, er realistisk.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret. Jeg er meget glad for at han vil følge dette opp og motta informasjon også fra andre som er involvert i sykehussituasjonen i Østfold og i kreftavdelingens videre skjebne.

Denne avdelingen skulle egentlig vært klar i Fredrikstad i februar i inneværende år, men det skjer hele tiden forsinkelser. Vi vet at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, som utgjør et flertall i det norske storting, går inn for at staten skal overta sykehusene fra 1. januar neste år. Når vi får et statlig ansvar, regner jeg med at man også når det gjelder kreftomsorgen, vil legge opp til gode, kvalitative tilbud, som er mest mulig like over hele landet. Mener ikke statsråden det er uheldig at man foretar en så vesentlig strukturendring i Sykehuset Østfold, når man nå er nær en statlig overtakelse av våre fylkessykehus?

Statsråd Tore Tønne: Jeg vil for det første bekrefte, uten å si at det motsatte gjelder her, at ved et statlig eierskap vil det bli lagt vekt på at alle endringer av denne typen skal skje med ivaretakelse av kvalitative og andre hensyn som pasientbehandlingen tilsier.

Når det så gjelder spørsmålet om en burde ha ventet med denne endringen, er jeg nok ikke av den oppfatning ut fra det jeg tidligere har sagt, at de ansvarlige sykehuseierne må fortsette å utøve sitt ansvarlige eierskap som om de skulle ha det til evig tid, selv om det ligger et forslag i Stortinget – som jeg selvfølgelig håper blir vedtatt – som kan innebære at de ikke er eiere lenger enn ut dette året. Men det vet man jo ikke. Jeg har lagt vekt på at eierne fortsetter å være ansvarlige eiere uten hensyntaken til det.