Stortinget - Møte onsdag den 23. mai 2001 kl. 10

Dato: 23.05.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til sosialministeren:

«Situasjonen for Conrad Svendsen Senter på Nordstrand i Oslo er av ledelsen beskrevet som dramatisk etter at betalingsansvaret er flyttet fra fylkeskommunene til kommunene fra 1. januar 2001. Mange kommuner aksepterer ikke noe ansvar for klienter som opprinnelig kommer fra kommunen, under henvisning til at vedkommende ikke har bodd der på svært mange år.

Vil statsråden ta initiativ til å finne en løsning omgående på et akutt problem?»

Statsråd Guri Ingebrigtsen: I St.meld. nr. 21 for 1998-99, Ansvar og meistring, ble kommunenes ansvar for grunnleggende pleie-, omsorgs- og rehabiliteringstjenester understreket, og generelt ble det lagt opp til at spesialsykehjemmene skulle avvikles. Stortinget sluttet seg til dette, men pekte på at det fortsatt er behov for det spesielle døvespråkmiljøet ved Conrad Svendsen Senter, og understreket behovet for en avklaring vedrørende den videre drift av senteret.

I samråd med Conrad Svendsen Senter ble det meste av driften ved senteret fra 1. januar 2001 definert som omsorgsboliger og sykehjem. Tilbudet ble etter dette delt i tre:

  • 1. spesialisert fagavdeling

  • 2. behandling på 2. linjenivå

  • 3. omsorgsboliger og sykehjem

Omleggingen innebærer at hoveddelen av utgiftene det offentlige skal finansiere, knytter seg til tjenester som kommunene har ansvar for. Kommunene har med dette fått et betalingsansvar for de fleste av brukerne ved Conrad Svendsen Senter. Det meste av dette ansvaret har tidligere ligget hos fylkeskommunene.

Brukerne ved senteret består i hovedsak av døve som også har andre funksjonshemninger, og denne gruppen har et spesielt behov for et kommunikasjonsmiljø av den typen som er ved Conrad Svendsen Senter, dvs. tegnspråk. Fordi det er viktig å opprettholde et slikt miljø, ble det i statsbudsjettet for 2001 bevilget 7,9 mill. kr til drift av den spesialiserte fagenheten ved Conrad Svendsen Senter.

Ledelsen ved senteret var etter dette av den oppfatning at de ville komme til enighet med kommunene. Som omtalt i St.prp. nr. 62 for 1999-2000, kommuneøkonomiproposisjonen, har det nå oppstått en vanskelig situasjon ved senteret som følge av at noen kommuner vegrer seg mot å overta ansvaret for brukerne.

Conrad Svendsen Senter gjorde departementet oppmerksom på denne situasjonen i brev datert 11. mars. Sosial- og helsedepartementet har etter dette avklart med Kommunal- og regionaldepartementet at berørte kommuner kan søke om forskudd på skjønnstilskudd med tanke på å få løst finansieringsproblemet for inneværende år. Opprinnelig søknadsfrist for denne ordningen er 1. juni, men den er utvidet til 1. juli for de aktuelle kommunene.

Når det gjelder en løsning på lengre sikt, vil departementet for neste år foreslå å overføre økonomisk kompensasjon direkte gjennom inntektssystemet til de aktuelle kommuner som har overtatt betalingsansvar fra fylkeskommunene. Dette vil det bli gjort nærmere rede for i forslaget til statsbudsjett for 2002. I tillegg til dette kan kommunene også søke om ordinært skjønnstilskudd for ressurskrevende brukere.

Det har hele tiden vært en god dialog mellom Sosial- og helsedepartementet og Conrad Svendsen Senter for å finne en løsning på denne situasjonen, og senteret uttrykker klart at de er fornøyd med den løsningen som Sosial- og helsedepartementet har kommet fram til. Det er jeg veldig glad for.

Odd Einar Dørum (V): Jeg vil gi statsråden ros for det som er utøvd av praktisk, politisk håndverk.

Da jeg i sin tid tok opp saken, var det fordi jeg i tidligere deler av mitt liv har vært borti den typen – skal vi kalle det – mulig svarteperspill mellom forvaltningsnivåer. Jeg har bl.a. en ganske tøff erfaring i forbindelse med gamle krigsseilere, der det var mye jobb med å få brakt inn den type fornuft som sosialministeren nå har beskrevet for Conrad Svendsen Senter. Og jeg synes at alt som er beskrevet, er gjort på en slik måte at jeg skjønner at det nå er grunn til å ha tillit til at dette blir håndtert på en skikkelig måte. Det er jeg glad for. Jeg takker for et fyllestgjørende svar.

Presidenten: Då går vi til spørsmål 2.