Stortinget - Møte torsdag den 25. oktober 2001 kl. 10

Dato: 25.10.2001

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Andreas Wormdal, Gudmund Grytøyr og Odd Holøs

Presidenten: Ærede medrepresentanter! De tidligere stortingsrepresentantene Odd Steinar Holøs, Andreas Wormdal og Gudmund Grytøyr er avgått ved døden.

Tidligere stortingsrepresentant Odd Steinar Holøs er død, 79 år gammel.

Odd Holøs ble født i Rakkestad 8. april 1922. Med ham er en av veteranene i Kristelig Folkeparti gått bort. Han var med på å stifte partiet i Rakkestad etter krigen og ble etter hvert aktiv for Kristelig Folkeparti på alle nivåer i politikken.

Han var kommunestyremedlem i Rakkestad i tolv år fra 1955 og igjen fra 1979 til 1983. Han var også varaordfører i kommunen i årene 1956–67.

I de tre ukene Lyng-regjeringen satt ved roret i 1963, var han statssekretær i Sosialdepartementet for sosialminister Kjell Bondevik. Allerede i 1966 møtte han første gang som vararepresentant for Østfold på Stortinget. Senere møtte han en rekke ganger, den lengste perioden det året Lars Korvald var statsminister, fra oktober 1972 til oktober 1973. I den perioden var han medlem av justiskomiteen.

Ellers møtte han jevnlig på Stortinget helt fram til han ble valgt inn som fast representant i 1981. I de to periodene han var fast representant, fra 1981 til 1989, var han medlem av sosialkomiteen og Kristelig Folkepartis sosialpolitiske talsmann i Stortinget. Dette var et saksfelt han hadde meget god innsikt i etter å ha arbeidet som sosialsjef i Rakkestad kommune siden 1964.

Han talte de svake gruppers sak og arbeidet i Stortinget for å bedre eldreomsorgen og levekårene for funksjonshemmede. Også avholdssaken og rusmisbrukerne stod hans hjerte nær. Som saksordfører for trygdemeldingen i 1989 klarte han å samle et bredt flertall i Stortinget for forslagene som ble fremmet.

Odd Holøs var også sterkt engasjert i lokalsamfunnet på andre måter enn i politikken, og arbeidet bl.a. en tid som redaktør i Rakkestad Avis. Han var en aktiv medspiller i det kristne arbeidet i Rakkestad. Mange foreninger har hatt god hjelp og nytte av hans skrivekunst og varme engasjement for det frivillige organisasjonsarbeidet. Også i Stortinget talte han Østfolds sak.

Odd Holøs så viktigheten av å ha en godt fungerende partiorganisasjon både lokalt og på fylkesplan, og han nedla et stort arbeid også på dette området. Odd Holøs var en omgjengelig og trivelig person med en lun humor og et stort hjerte. Han gjorde en kjempeinnsats for det partiet han viet så mye av sin tid og sine krefter til. Han skaffet seg mange venner både i og utenfor Kristelig Folkeparti i de årene han hadde sitt virke i Stortinget.

Tidligere stortingsrepresentant Andreas Wormdal er død, vel 90 år gammel.

Andreas Wormdal ble født 20. januar 1911 i Trondheim, men vokste opp i Orkanger. Han tok middelskoleeksamen ved Trondheim Katedralskole i 1927, og senere LO-skolen på Sørmarka. Wormdal var en typisk representant for de selvlærte politikerne som hadde en bred yrkeserfaring. Han kom som så mange av sin generasjon tidlig ut i arbeidslivet, og var bl.a. sjømann, anleggsarbeider, smelteverksarbeider og etter hvert ansatt i den kommunale forvaltning.

Andreas Wormdal ble innvalgt på Stortinget i 1958 som representant for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. I løpet av de tre periodene han satt på Stortinget, var han medlem av militærkomiteen, sosialkomiteen og utenrikskomiteen. Han var også styremedlem til den norske gruppen av Den Interparlamentariske Union, varamedlem til FNs generalforsamling og medlem av hovedstyret i Norges statsbaner.

Wormdals allsidige bakgrunn gjorde ham til en representant med et bredt interessefelt; samferdselspolitikk, sosialpolitikk, utenriksspørsmål, og når forsvarsspørsmål stod på dagsordenen, var han kjent som en ivrig debattant. Han hadde også renommé som en dyktig talsmann når det gjaldt hjemfylkets interesser.

Andreas Wormdal ble tidlig politisk bevisst. Han meldte seg inn i Det norske Arbeiderparti allerede som 17-åring i 1928. Han innehadde en lang rekke tillitsverv både i ungdomsbevegelsen, fagorganisasjonen og partiet. Blant annet var han i flere år formann i kommunepartiet og medlem av kommunestyret. I tolv år fra 1946 var Wormdal sekretær og forretningsfører ved Sør-Trøndelag Arbeiderparti og Trondheim Forente Arbeiderparti. Wormdal ble en velkjent mann i den trønderske arbeiderbevegelse. Som partisekretær var han dynamisk og viljesterk og drev et omfattende organisasjons- og opplysningsarbeid.

Til slutt vil jeg nevne hans engasjement når det gjaldt omsorgen for de psykisk utviklingshemmede. Han var formann i styret for Klæbu offentlige pleiehjem og var statens representant i Høgtun åndssvakehjems styre. Han avsluttet sin yrkeskarriere som økonomisjef i E.C. Dahls Stiftelse i Trondheim.

Tidligere stortingsrepresentant Gudmund Grytøyr er død, 81 år gammel.

Gudmund Grytøyr ble født 15. juli 1920 i Leiranger i Nordland.

Han var fast representant for Arbeiderpartiet i Nordland i perioden 1977–1981, men hadde møtt som vararepresentant helt fra 1958. I løpet av de årene han var vararepresentant, fikk han erfaring fra forskjellige komiteer. I den perioden han var fast representant, var han medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen. Han var også medlem av Odelstinget og vararepresentant til FNs generalforsamling. Han var en dyktig talsmann for Nordlands saker, og med sin yrkesbakgrunn som bonde var det nokså naturlig at han fattet en spesiell interesse for landbrukspolitikk, og han satte seg da også godt inn i denne delen av politikken.

Gudmund Grytøyr tok middelskoleeksamen i 1937 og sosialistisk aftenskole noen år etter krigen. Før han slo seg ned som gårdbruker på egen gård i Leinesfjord i Nordland i 1951, arbeidet han både som kontorist i Sør-Varanger kommune og et par år som industri- og skogsarbeider.

Allerede i 1935 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet, og våren 2000 ble han hedret av Steigen Arbeiderparti for sitt 65-årige medlemskap. Sin politiske karriere begynte han som formann i Kirkenes AUL i krigsåret 1945.

Han var i alle år et aktivt medlem av Arbeiderpartiet og hadde mange tillitsverv. Han var medlem av Leiranger kommunestyre og Steigen kommunestyre og formannskap fra 1955 og helt fram til 1979, og også leder av kommunepartiet.

For øvrig innehadde Gudmund Grytøyr verv som medlem og formann i Nordland fylkeslandbruksstyre i 20 år, medlem av Nordland Arbeiderpartis landbruksråd, Salten regionplanråd og Statens landbruksbanks avdeling i Tromsø.

Han avsluttet sin politiske karriere med to år som distriktssekretær i Nordland Arbeiderparti, fra 1981 til 1983.

Gudmund Grytøyr blir karakterisert som en lun, avbalansert, arbeidsom, nøyaktig, pliktoppfyllende og uhyre lojal representant som nøt stor respekt blant sine medrepresentanter. – «Vi kan lit på han Gudmund», var omkvedet.

Vi minnes Odd Steinar Holøs, Andreas Wormdal og Gudmund Grytøyr med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresident.

Jens Stoltenberg (A): Jeg foreslår Kjell Engebretsen.

Presidenten: Kjell Engebretsen er foreslått som settepresident. – Andre forslag foreligger ikke, og Kjell Engebretsen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Statsråd Børge Brende overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Steinar Bastesen vil framsette et privat forslag.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg vil fremme forslag om å gjeninnføre norsk grensekontroll mot Schengen.

Presidenten: Representanten Siv Jensen vil framsette et privat forslag.

Siv Jensen (FrP): Jeg tillater meg å sette frem forslag om tilpasninger i regelverket slik at godkjenning av konserndannelser i finansinstitusjoner også kan omfatte at et datterselskap har eksterne minoritetseiere som ikke er finansinstitusjoner.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Etter konferanse med gruppelederne vil presidenten foreslå at debatten ordnes slik: Sakene nr. 1 og 2 behandles under ett. – Det anses vedtatt.