Stortinget - Møte onsdag den 14. november 2001 kl. 10

Dato: 14.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg vil først få gratulere statsråden fra mitt eget hjemfylke med hans debut her i Stortingets spørretime i dag. Så får vi se om det er grunn til å være fornøyd med statsrådens svar.

Jeg har følgende spørsmål til statsråden:

«Fremdeles mangler rundt 7 000 av landets deltidsbrannfolk grunnutdanning. Manglende utdanning hos landets deltidsbrannfolk har vært et vedvarende problem. Resultatet er svekket brannberedskap i landets kommuner. Planene for en forsering i utdanning av både brannfolk og deltidsbrannfolk er utarbeidet. Problemet som gjenstår, synes imidlertid å være pengemangel for å iverksette de utarbeidede planene for å heve kompetansen til landets brannfolk.

Vil statsråden gi en redegjørelse i denne saken?»

Statsråd Victor D. Norman: La meg først si at jeg deler representanten Andersens bekymring for manglende utdanning av deltidsbrannfolk. Deltidspersonell er en viktig del av den samlede brannberedskap, og det er av stor betydning både at det finnes et utdannelsestilbud til denne gruppen, og at tilbudet faktisk blir brukt.

Samtidig har jeg lyst til å presisere at det er kommunenes ansvar å sørge for at man har et forsvarlig brannvesen, og i den forbindelse er det også kommunenes ansvar å sørge for at personellet har den nødvendige utdannelse og opplæring. Staten skal påse at kommunene oppfyller disse oppgavene, og i tillegg er det naturlig at staten sørger for at det finnes et fullverdig utdannelsestilbud.

I 1996 oppnevnte Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet – KUF – i samarbeid med Kommunal- og regionaldepartementet, som da var overordnet myndighet for brann- og eksplosjonsvern, en arbeidsgruppe for å utrede et utdannelsestilbud til deltidspersonell og finansiering av dette. På bakgrunn av arbeidsgruppens forslag har Norges Brannskole vært gjennom en oppbyggingsfase, og det er opprettet et samarbeid med lokale sikkerhets- og øvelsessentre for gjennomføring av den praktiske del av opplæringen. I tillegg er det gjort omfattende forberedelser for å kunne gjennomføre et desentralisert utdannelsestilbud for deltidspersonell. For tiden gjennomføres pilotprosjekter i to regioner, Østerdalen og Vesterålen, for å prøve ut opplegget før det startes opp i full skala.

Ansvaret for Norges Brannskole vil fra 1. januar 2002 bli overført fra KUF til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. I forbindelse med overføringen vil vi videreføre det arbeidet som er satt i gang når det gjelder desentralisert utdannelse av deltidspersonell, og vi vil i den forbindelse også legge vekt på å gi kommunene et så billig tilbud som mulig.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Mitt anliggende i denne saken er å prøve å sikre at vi får en utdanning av både heltids- og deltidsbrannfolk som fungerer, og som gjennomføres etter de planene som er utarbeidet. Dette er andre gang jeg som saksordfører for denne type saker på Stortinget føler at det er nødvendig å ta opp denne saken. Jeg forutsetter derfor at ansvarlig statsråd ordner opp i dette, slik at vi kan være sikre på at denne deltidsreformen går sin gang uten å være belemret med usikkerhet når det gjelder finansiering av det utdanningstilbudet som vi her snakker om. Det er altså ca. 8 mill. kr fra staten som mangler for at Brannskolen på Tjeldsund skal kunne iverksette denne reformen, og det er uakseptabelt at pengene ikke er på plass over budsjettet. 7,9 mill. kr er det som skal til. Hvis ikke, er det fare for at hele reformen faktisk blir lagt på is, ifølge de opplysningene som jeg innehar. Problemet består egentlig i mangel på penger til Brannskolen for å kunne iverksette planene, som er omfattende, og som det har vært jobbet lenge og grundig med. Det vil være synd om noen få millioner kroner skulle stanse dette viktige tiltaket som nå står på trappene og skal iverksettes.

Statsråd Victor D. Norman: La meg gjenta hovedtrekkene i det jeg sa, og presisere de økonomiske sidene ved det. Det jeg sier veldig klart, er at vi ikke må fravike den grunnleggende oppgavefordeling som vi har mellom stat og kommune. Det er et kommunalt ansvar å sørge for at både heltids- og deltidspersonell har den nødvendige opplæring. Det som er vårt ansvar sentralt, er å sørge for at tilbudene finnes. Tilbudene er nå på plass. Vi vil sørge for at de blir så billige for kommunene som mulig. I den grad kommunene så måtte ha problemer med å skaffe seg midler til å sørge for den opplæringen, er det et spørsmål som har å gjøre med kommunenes inntektsrammer generelt sett. Det er i så fall et spørsmål som det er naturlig for Kommunal- og regionaldepartementet å vurdere. Det som er Arbeids- og administrasjonsdepartementets ansvar, er å sørge for at det finnes et godt tilbud som kommunene kan nyttiggjøre seg, og det mener jeg vi nå har på plass.

Torbjørn Andersen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Ifølge den informasjon jeg har fått i denne saken angående Brannskolens budsjett, har staten også forpliktet seg til å være med når det gjelder finansiering.

Når det gjelder selve opplæringstilbudet, som for så vidt er desentralisert, er det også en praksisuke, og den biten koster 5,4 mill. kr. Det har staten forpliktet seg til å betale, og det er en del av de 7,9 mill. kr som de etterlyser, som mangler i overføringene til Brannskolen i Tjeldsund. Det er riktig det statsråden sier, at det er kommunens ansvar. Men staten har påtatt seg et delansvar, og det går bl.a. ut på å finansiere den biten som Brannskolen må stå for. Der mangler det fortsatt 7,9 mill. kr. Kommer ikke de pengene, risikerer vi at denne viktige deltidsreformen kan bli lagt på is. Statsråden bør se noe nøyere på dette området.

Statstråd Victor D. Norman: La meg gjenta nok en gang at statens ansvar her er å sørge for at det finnes et fullverdig utdanningstilbud. Det skal vi sørge for er der den dagen kommunene ønsker å sende folk til dette tilbudet, og den dagen kommunene er villige til å dekke de kostnadene som naturlig hører hjemme i kommunesektoren i den forbindelse.