Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato: 21.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Synnøve Konglevoll (A): «En undersøkelse som Arbeidstilsynet har gjort ved 227 videregående skoler, høgskoler og universiteter, viser at elever ved de fleste norske undervisningssteder utsettes for farlige kjemikalier uten å bli opplyst om farene.

Hva vil Regjeringen gjøre for å rydde opp i denne uholdbare situasjonen?»

Statsråd Kristin Clemet: Elever og studenter er i en del tilfeller beskyttet av arbeidsmiljøloven. Blant annet gjelder deler av loven for elever og studenter som deltar i praktisk opplæring der liv eller helse kan være i fare. Dette gjør at Arbeidstilsynet kan gripe inn i kjemiundervisningen etter arbeidsmiljøloven § 11, som omhandler helsefarlige stoffer.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har dessuten i den senere tid tatt initiativ til å styrke helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet ved universitetene og høgskolene. Det har bl.a. vært avholdt en større konferanse om dette i sektoren.

Ved tildeling av budsjettmidler har departementet de siste årene pålagt institusjonene å etablere velfungerende systemer for helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid. Institusjonene skal bl.a. ha internkontrollsystemer som sikrer at virksomhetens aktiviteter planlegges, organiseres, utføres og vedlikeholdes i samsvar med helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen. Ved etatsstyringsmøter er institusjonene bedt om å rapportere om status i arbeidet, og vi har fått bekreftet at det er etablert gode ordninger ute ved institusjonene.

Jeg er derfor overrasket over den tilstanden ved universiteter og høgskoler som Konglevoll refererer til, og som skal fremgå av Arbeidstilsynets rapport. Jeg har derfor bedt om at Arbeidstilsynets rapport kommer til departementet, slik at vi kan få satt oss grundig inn i den.

Når det gjelder de videregående skolene, er det fylkeskommunen som er arbeidsgiver og skoleeier. Det er derfor fylkeskommunen som må sørge for at elvene ved slike skoler gis den beskyttelse de skal ha etter arbeidsmiljøloven. Jeg vil likevel ta med meg innspillet fra representanten Konglevoll i departementets arbeid med nye lovregler om elevenes arbeidsmiljø i opplæringsloven.

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Det er positivt at statsråden vil sette seg inn i saken. Dette er en svært alvorlig situasjon, og da er det også viktig, dersom det viser seg at rapporten medfører riktighet, at statsråden går aktivt inn i saken og sørger for at det blir ryddet opp så raskt som mulig, slik at håndtering av kjemikalier skjer i overensstemmelse med arbeidsmiljøloven. Statsråden var inne på at arbeidsmiljøloven gjelder på dette området allerede i dag innenfor undervisningssektoren.

Mitt spørsmål er: Vil statsråden også gå aktivt inn i saken og følge den opp dersom det viser seg at dette er tilfellet?

Statsråd Kristin Clemet: Når jeg har bedt om å få rapporten fra Arbeidstilsynet, er det nettopp fordi jeg vil sette meg grundigere inn i den. Sammenhengen er, som jeg sa, at jeg er litt overrasket over de tallene som er fremkommet, på bakgrunn av de lovbestemmelsene vi har, og på bakgrunn av det arbeidet departementet har gjort, som ikke skulle tyde på at omfanget av problemet kunne være så stort.

Jeg må avvente rapporten for endelig å kunne si hva vi eventuelt gjør med dette. Jeg er nødt til å sette meg inn i den før jeg kan svare på det.

Synnøve Konglevoll (A): Jeg regner med at vi får mulighet til å komme tilbake til dette senere i Stortinget. Jeg håper at statsråden vil sørge for at Stortinget blir informert på en passende og egnet måte om hvordan situasjonen er rundt på skolene og i de høyere utdanningsinstitusjonene. Dette er som sagt en meget alvorlig sak, dersom dette viser seg å stemme, som er nødt til å følges opp også av den politiske ledelsen i Utdanningsdepartementet.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg stiller meg naturligvis til disposisjon for Stortinget dersom Stortinget ønsker det.