Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato: 15.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til vår ærede finansminister:

«Tollvesenet i Østfold gjorde rekordbeslag i 2001 av 97 000 liter sprit samtidig som beslagene av dopingmidler, ecstasy og kokain skjøt i været. Det er ikke gjort større alkoholbeslag siden forbudstiden. Blant annet på grunn av høye alkoholavgifter kontrollerer internasjonale bander deler av smuglingen, og det kan være de samme som smugler alkohol, narkotika og mennesker.

Hvordan vil Regjeringen gripe fatt i problemet?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Beslagsstall for 2001 viser at toll- og avgiftsetaten beslagla rekordstore mengder brennevin, kokain, ecstasy og dopingmidler ved grenseovergangene. Beslagene av valuta økte også betydelig. Samtidig ble det beslaglagt mindre heroin og amfetamin i 2001 enn i de siste årene. Det er også en nedgang i beslagene av sigaretter og kjøttvarer.

Beslagsmengdene svinger betydelig fra år til år, og er bl.a. påvirket av større enkeltbeslag. Samtidig har trafikken av personer, varer og transportmidler over grensene økt betydelig de siste årene, og dette vil nok fortsette også i årene fremover. Særlig er det stor økning i Østfold. Økt trafikk gir økt risiko for smugling av betydelige mengder narkotika og sprit til landet. Erfaringene viser også at en stor del av smuglingen gjøres av organiserte kriminelle.

Samarbeidsregjeringen vil også «redusere særavgiftene på grensehandelsutsatte varer», slik det fremkommer i Regjeringens politiske grunnlag, den såkalte Sem-erklæringen. Dette er fulgt opp allerede for inneværende år ved at avgiftene på sprit er redusert med 15 pst. Avgiftene på vin og andre alkoholholdige varer er gått ned med 5 pst. Ytterligere reduksjoner i avgiftsnivået i Sverige kan øke presset mot det høye avgiftsnivået på grensehandelsutsatte varer i Norge. Vi vil også vurdere ytterligere reduksjoner i avgiftene på disse varene i årene fremover i tilknytning til de årlige budsjetter.

Det vil uansett være en hovedutfordring for toll- og avgiftsetaten i Norge å hindre ulovlig handel over våre grenser, og særlig avdekke den profittmotiverte smuglingen av sprit og narkotika. De kriminelle organisasjonene opererer ofte innenfor store geografiske områder. Toll- og avgiftsetatens internasjonale samarbeid vil derfor bli ytterligere vektlagt, ikke minst med tollmyndighetene i de typiske produksjons- og transittlandene, og innenfor den nordiske regionen. Det nyetablerte Europol-samarbeidet vil også bli vektlagt.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er riktig som han sier, at noe har gått opp og noe har gått ned. Men det som er relativt entydig på ettårsbasis og sett over tid, er at alkoholsmuglingen øker. Den er faktisk i ferd med å komme ut av kontroll fra Tollvesenets side, og alle spesialister innen Toll- og avgiftsdirektoratet sier at det er de skyhøye avgiftene som gjør det attraktivt å smugle. Selv om vi har fått en reduksjon på 15 pst. på sprit og 5 pst. på andre alkoholholdige varer, så monner ikke det noe. Og vi vet jo hva som vil skje i våre naboland frem mot år 2004.

Nå har vi en Høyre-dominert regjering. Jeg regner med at den ikke vil at vi skal fortsette å ha Europas, kanskje verdens, høyeste alkoholavgifter når det får disse negative følgene med en rekordsmugling av alkohol til Norge med de negative konsekvenser det innebærer.

Jeg vil gjerne ha et svar på om Høyre nå vil presse på ytterligere, slik at vi ikke bare får kosmetiske avgiftsendringer, men noe som virkelig betyr noe i praksis.

Statsråd Per-Kristian Foss: Jeg kunne være fristet til å starte med å si at kosmetikkavgiften er iallfall fjernet. Det er jo et eksempel på at noe går det an å fjerne helt også. Nå skal jeg ikke vektlegge det samme resonnementet i forhold til alkoholavgifter.

Representanten spør om hvordan det indre arbeid i Regjeringen ved 2003-budsjettet foregår. Det har jeg i grunnen tenkt å la være overlatt til historien. R-notatene blir som kjent tilgjengelige, kanskje, etter noen tid, og jeg har heller ikke tenkt å komme med konklusjonene på hva alkoholavgiftene blir i 2003, i budsjettet som Stortinget da vil få til behandling. Men det jeg har lyst til å understreke, er at uansett hvordan man snur og vender på det, vil det være nødvendig for tolletaten i ethvert land å samarbeide over grensene for å bekjempe de internasjonale bandene som i økende grad driver denne trafikken, enten det dreier seg om sprit, ulike former for narkotiske stoffer eller andre varer. Og det internasjonale samarbeidet som er styrket gjennom medlemskap i Europol, som er lettet gjennom vårt medlemskap i Schengen, regner jeg med at representanten også støtter fullt og helt.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Det er klart det er viktig med et internasjonalt samarbeid. Men det tolletaten selv sier, er at de kriminelle i dag holder på å vinne denne kampen fordi det er slike enorme fortjenestemuligheter. Det er tall så høye at vi har vanskelig for å forstå det. Så de er altså på vikende front, selv om de forsøker å få til et internasjonalt samarbeid for å knekke kriminaliteten.

Det som jeg hadde i mitt hovedspørsmål, at det er dels de samme som smugler narkotiske stoffer og mennesker, gjør jo denne problematikken enda mer alvorlig. Betyr ikke det at de tiltakene og de virkemidlene vi lett kan sette inn, nemlig å redusere avgiftene, får større betydning når vi må se det i en større og helhetlig sammenheng?

Statsråd Per-Kristian Foss: Som jeg sa i mitt hovedsvar, har avgiftene selvfølgelig betydning. I spennet mellom priser i ett land og et annet land i den grad det utgjøres av avgifter, og det gjør det her i stor grad, så er det der fortjenesten ligger. Og det er i de høye fortjenestene at incitamentet til kriminalitet også ligger. Det er elementært.

Men jeg tror det må slås fast at skal man, som representanten var inne på, bekjempe kombinasjonen av ulike typer smugling over grensene, deriblant menneskesmugling, som drives av profitthungrige bander – for å si det forsiktig – må man gjøre det gjennom internasjonalt samarbeid. Stikkprøvekontroll over grensen er ikke det mest effektive. Og i forhold til menneskesmugling er det virkemiddel som er etablert gjennom Schengen-samarbeidet, kanskje det viktigste vi har for å komme ulovlig innvandring og menneskesmugling til livs.