Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Ifølge oppslag i Dagbladet 13. februar d.å. blir en rekke søknader om behandlingsopphold for barn med astma i Syden avslått med bakgrunn i at det ikke finnes tilstrekkelig med midler til dette formålet. Ut fra en søkermasse på ca. 700 blir bare ca. 170 innvilget, og det til tross for at de aller fleste av disse 700 har behov for et slikt opphold i varmere strøk.

Vil statsråden nå sørge for at det blir gitt tilstrekkelig med midler, slik at flere barn med astma kan få tilbud om behandling i Spania?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Under behandlingsreiseordningen er det lagt opp til et felles program for barn med astma, andre kroniske lungesykdommer og atopisk eksem.

I NOU 2000:2 om behandlingsreiser fremgår det at det er et udekket behov for behandlingsreiser for denne pasientgruppen, gitt at behandlingseffekten kan dokumenteres. Anslag over behovet for behandlingsreiser for barn med astma, andre kroniske lungesykdommer og atopisk eksem er derfor foreløpig usikkert.

Det foreligger dokumentasjon på at høyfjellsklima bedrer symptomer på astma, bronkitt, atopisk eksem og andre hudsykdommer, men det foreligger ingen publisert studie av effekt av behandlingsreiser. Voksentoppen Senter for astma og allergi har utarbeidet en rapport som tyder på positiv effekt av behandlingsreiser for denne pasientgruppen.

Selv om det er etablert en ordning med behandlingsreiser for barn med astma, andre kroniske lungesykdommer og atopisk eksem, er det ønskelig bedre å dokumentere effekten av behandlingsreiser for denne gruppen. Voksentoppen har derfor fått midler til å gjennomføre et prosjekt for å vurdere effekten av behandlingsreiser. Jeg har fått opplyst at prosjektet forventes ferdigstilt i første halvår i år.

Jeg vil på grunnlag av dette prosjektarbeidet vurdere om tilbudet til denne pasientgruppen kan utvides over bevilgningen til Behandlingsreiseordningen under kap. 2790 post 72 Sykebehandling i utlandet.

Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Det interessante her er det som overlege Gisle Rød ved Voksentoppen Senter for astma og allergi sier til Dagbladet i den samme artikkelen:

«Alle som søker, hadde hatt godt av en behandlingstur, nå må vi velge ut de aller sykeste og si nei til andre veldig trengende barn».

Det sies også at en rekke av disse barna faktisk ikke klarer seg gjennom vinteren uten å ha betydelig fravær både fra skole og barnehage som følge av sin sykdom. Det vises bl.a. i denne artikkelen fra overlege Gisle Rød til at man har både behov for og nytte av et slikt opphold.

Tar ikke helseministeren uttalelsene fra denne overlegen på Voksentoppen Senter, som skal ha den kompetansen innenfor astma og allergi som finnes her i landet, alvorlig?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er nettopp det Helsedepartementet har gjort når man har satt i gang et prosjekt for å sørge for at den behandlingsmessige effekt av behandlingsreiser for denne gruppen kan dokumenteres på den vitenskapelige måten som hele ordningen med behandlingsreiser faktisk forutsetter. Jeg har til hensikt å følge opp en slik prosjektrapport i forhold til behandling i utlandet, dersom den gir det tilstrekkelige vitenskapelige grunnlag for det.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er interessant og for så vidt beklagelig at denne gruppen, som har et så stort behov for behandlingsopplegg i Syden og varmere strøk, nå må vente såpass lenge, for når man får rapporten, så skal en vurdere den, og så vurdere å legge dette fram i statsbudsjettet. Da går det enda en vinter for disse barna som har så stort behov for å få hjelp i Syden.

Jeg ber helseministeren innstendig om å foreta en veldig rask behandling av denne rapporten med en gang den foreligger – hvis man da får en positiv tilbakemelding i forbindelse med rapporten – slik at denne gruppen raskt kan utvides til å gjelde et betydelig større antall, som da kan gå vinteren i møte på en mye bedre måte enn det som er tilfellet i dag, nettopp fordi denne svake gruppen generelt sett strir så hardt i hverdagen med å takle sykdommen sin.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er nettopp fagmiljøet på Voksentoppen Senter som har i oppdrag å legge fram den dokumentasjonen som hele ordningen med behandlingsreiser forutsetter, og jeg legger til grunn at fagmiljøet vil gjøre det så raskt som det overhodet er forsvarlig.

På det grunnlaget vil jeg vurdere allerede i inneværende år å bruke midler fra den posten Stortinget har bevilget til utenlandsbehandling, til denne gruppen, når det kan dokumenteres på en slik måte som ordningen krever.