Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Asmund Kristoffersen (A): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Apotekene er ut fra konsesjonsvilkårene forpliktet til å dekke behovet for legemidler hos folk som må ha medisiner tilvirket i det enkelte tilfellet, f.eks. personer med allergier, overfølsomhet m.m. Dette er ofte legemidler med lite volum og lite lønnsomhet. Statens legemiddelverk har stilt meget strenge krav til slik produksjon.

Hvordan har departementet sikret at apotekkonsesjonsvilkårene oppfylles, og hva er gjort for å sikre at de strenge kvalitetskravene til slik produksjon er fulgt opp?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Apotekloven § 5–3 pålegger apotekene leveringsplikt for alle legemidler som er tillatt solgt her i landet, herunder legemidler som må tilvirkes for kunder i det enkelte tilfellet.

Etter den gamle apotekloven ble forsyningen av spesielle legemidler sikret ved at alle apotek hadde plikt til selv å ha kapasitet for egenproduksjon. Etterspørselen etter apotekproduserte legemidler er imidlertid relativt liten. Apotekenes egenproduksjon utgjør ifølge Norges Apotekerforening ikke mer enn 1 pst. av omsetningen. Det er derfor lite rasjonelt å pålegge alle apotekenheter å ha egen tilvirkningskapasitet. Også sikkerhetsmessig er det fordelaktig å sentralisere en del av denne produksjonen, siden vedlikehold av produksjonskompetanse forutsetter en viss størrelse på produksjonen. Kapasitet for egenproduksjon ble på denne bakgrunn valgfri med den nye apotekloven som trådte i kraft 1. mars 2001. Til gjengjeld krever loven at alle apotekeiere «må dokumentere evne til hurtig og sikker levering av legemidler som må fremstilles i det enkelte tilfellet etter resept». Kravet kan ifølge forskrift om apotek § 7 oppfylles på to ulike måter: enten ved at det enkelte apotek selv har tilvirkertillatelse, eller ved at det inngås avtale om levering eller såkalt leieproduksjon med en tilvirker av slike legemidler. Apoteket tillates ikke å selge legemidler før slik dokumentasjon er gitt til Statens legemiddelverk, og det gis ikke unntak fra dette kravet.

Statens legemiddelverk fører tilsyn med at apoteklovgivningen etterleves, og Legemiddelverket har nå konkrete planer om i nær framtid å iverksette et særskilt tilsyn både med kvaliteten på og tilgjengeligheten av legemidler tilvirket i det enkelte tilfellet.

Jeg vil også legge til at maksimalprisreguleringen på legemidler tilvirket i det enkelte tilfellet ble opphevet fra 1. januar i år. Dette sikrer at apotekproduksjonen ikke går med tap, og burde føre til at apotekene satser mer på å gi fullgod service med hensyn til slike legemidler.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg er klar over at en etter at den nye apotekloven trådte i kraft, måtte regne med økt konkurranse, og at nye eiere kanskje hadde behov for å rasjonalisere sitt driftsopplegg for å møte nettopp økt konkurranse og kanskje økt krav til avkastning. Derfor gjaldt min bekymring pasienter som hadde behov for legemidler som legemiddelindustrien på grunn av lite volum eller lav lønnsomhet ikke ønsket å levere dem.

Det var tilfredsstillende å høre at helseministeren er fullt oppmerksom på dette problemet. Det er jeg glad for å høre. Men i hvor stor grad har en i dag kontroll med at alle apotek faktisk leverer de varene som leveringsplikten omfatter?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg viser til det jeg sa i mitt første svar, om at apotek ikke tillates å selge legemidler før slik dokumentasjon er gitt til Statens legemiddelverk, og at det ikke er unntaksmuligheter for dette. Legemiddelverket opplyser at de har fått fem–seks ulike henvendelser om at pasienter har blitt henvist til andre apotek fordi apoteket finner det tungvint selv å besørge bestilling. Dette er et uheldig utslag, som det må reageres på.

Legemiddelverkets opplegg innebærer at samtlige apoteker nå vil måtte svare for seg i forhold til hvordan de etterlever leveringsplikten for spesialtilvirkede legemidler, både når det gjelder leveringstider, leveringsgrad og etterspørsel fra kunder. Det vil dermed være en bred screening – så å si – av apotekene som nå vil bli iverksatt i løpet av inneværende måned, etter det jeg har fått opplyst fra Statens legemiddelverk.

Asmund Kristoffersen (A): Det var tilfredsstillende å høre.

Helseministeren nevnte i sitt første svar at en har opphevet maksimalprisen på disse produktene. En kan ha mistanke om at det er apotekkjeder som øker prisen for enten å få kuttet ut etterspørselen etter slike produkter eller for å sikre seg høy fortjeneste. Dermed utsettes pasientgrupper for å komme i en vanskelig situasjon på grunn av eventuell mangel på kontroll.

Kan helseministeren gjøre noe for å hindre så høy prissetting at pasienter faktisk ikke får de medisiner som de ut fra apotekkonsesjonsvilkårene har krav på å få levert fra det enkelte apotek?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Utgangspunktet er at apotekene har plikt til å sørge for at slike varer blir levert. I forbindelse med innvilgelse av nye konsesjoner håndheves dokumentasjon av slik leveringsevne meget strengt. Jeg regner med at når Legemiddelverket nå skal gjennomføre et tilsyn som omfatter alle landets apotek, vil de slå ned på sider ved praksis som ikke er i samsvar med intensjonene i lovgivningen, nemlig å sikre pasientene tilgang til de medisinene som de har behov for.