Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): «Frå tid til anna er det medieoppslag om ulike former for alternativ medisin, som t.d. i Bergens Tidende 9. februar i år, der det går fram at nærare definerte naturprodukt har gjeve gode resultat i behandling av kreft.

Kva tid tek statsråden sikte på å leggja fram stortingsmelding om alternativ medisin, slik det m.a. er nemnt i Sem-erklæringa?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Alternativmedisinske behandlingsmetoder har for mange vist seg å være et verdifullt supplement og et godt alternativ til det ordinære tilbudet av helsetjenester. Jeg mener at det er viktig å ha en åpen holdning til alternativ medisin og til naturmiddelprodukter.

Å sette pasienten i sentrum innebærer også at pasienten må ha frihet til å velge behandlingsmetoder som tradisjonelt ikke har vært en del av den alminnelige helsetjenesten. For at pasientenes valgmulighet skal være reell og trygg, må det arbeides for å oppnå økt vitenskapelig innsikt i de prinsippene som alternative utøvere bygger virksomheten sin på. Det er nødvendig at effekten av de ulike behandlingsmetodene blir godt dokumentert, og at denne informasjonen blir tilgjengelig for pasientene og for helsetjenesten.

Departementet arbeider nå med en gjennomgang av legemiddellovens regulering av hvilke helsepåstander som kan knyttes til ikke-legemidler. Jeg tar sikte på å presentere en odelstingsproposisjon om dette i vår.

Norges forskningsråd har finansiert etablering av et kompetansemiljø innen alternativ medisin lokalisert ved Institutt for farmasi ved Universitetet i Tromsø. Miljøet har en sentral rolle i forskningsprogrammet som omfatter pasientnær klinisk forskning og alternativ medisin. Programmet har potensial for å skape fruktbare møteplasser mellom den etablerte medisinen og ulike former for alternativ medisin. I programplanen er studier som kan gi konsekvenser for klinisk praksis i helsetjenesten, prioritert. Det betyr at dokumentasjon av effekt av alternative behandlingsformer er et sentralt tema.

For pasientenes valgfrihet og trygghet er det også viktig at alternativmedisinske behandlingsmetoder gis en riktig plass i forhold til den etablerte helsetjenesten. Å løse denne problemstillingen på en god måte er en viktig utfordring.

I Sem-erklæringen er det varslet at Regjeringen vil legge frem en stortingsmelding om alternativ medisin på bakgrunn av Aarbakke-utvalgets innstilling.

Under budsjettbehandlingen for 2002 bad Stortinget Regjeringen om å legge frem en slik stortingsmelding i løpet av 2002. Regjeringen ble i den forbindelse også bedt om å vurdere autorisasjon for nye helsepersonellgrupper. Jeg vil følge opp dette. I den forbindelse vil jeg også vurdere nødvendige lovendringer.

En generell problemstilling i forbindelse med lovarbeidet vil være hvilken rolle alternative utøvere og behandlingsformer skal ha i forhold til den ordinære helsetjenesten.

Særlige spørsmål som må vurderes, er bl.a. om det skal etableres en egen godkjenningsordning for alternative utøvere, og i hvilken grad nye grupper utøvere eventuelt kan autoriseres som helsepersonell i henhold til helsepersonelloven.

Et annet spørsmål er om det i stedet for en godkjenningsordning skal etableres en registerordning for denne gruppen behandlere. Videre må problemstillinger når det gjelder taushetsplikt for alternative behandlere som ikke er helsepersonell, og strafferettslig regulering av alternativmedisinsk behandling vurderes. Sistnevnte vil i så fall kunne innebære at kvakksalverloven oppheves.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Eg takkar for eit positivt svar. Eg er glad for at statsråden har ei open haldning til alternativ medisin og til naturmiddelprodukt, og for at statsråden streka under at det her er omsynet til pasienten som skal vera i sentrum. Det er òg gledeleg å få opplyst at statsråden er offensiv i behandlinga av dette temaet.

No trur eg at det tidvis kan vera vanskeleg å skilja mellom kva som er tradisjonell medisin, og kva som er definert som alternativ medisin. Heile tida er det jo ei utvikling på gang. Mitt spørsmål vert då: Vil det i det arbeidet som no pågår, òg verta sett på ein grenseoppgang mellom alternativ og tradisjonell medisin?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Noe av kjernen i behandlingen av dette spørsmålet vil være hvordan vi skal skape et godt møtepunkt for det vi kaller skolemedisin, og alternativ medisin.

Jeg tror det beste svaret på det spørsmålet er dokumentert effekt. Der man kan dokumentere effekt av alternativ medisinsk behandling, vil man naturlig ha et faglig møtepunkt med skolemedisinen. Og jeg tror det er fra slike møtepunkter, definert ut fra dokumentert effekt, vi må utvikle et mer naturlig samspill mellom den ordinære helsetjenesten og alternativ medisin.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Eg takkar for svaret på oppfølgingsspørsmålet.

Eg oppfatter det slik at legemiddel som verkar, og som ikkje er altfor kostnadskrevjande, i grunnen alltid vil vera interessante, for dette dreier seg om grunnleggjande tryggleik. Liv og helse vil aldri verta likegyldige tema for oss menneske. Derfor er eg veldig glad for dei positive signala som no kjem frå statsråden, og som i realiteten inneber, slik eg oppfattar det, at departementet her vil vera på hogget og medverka til ei trygg og positiv utvikling, anten preparatet vert kalla alternativ eller tradisjonell medisin.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan bekrefte en offensiv holdning. Samtidig vil jeg understreke at det er et krevende terreng å bevege seg i – ikke spesielt ryddig. Det å ha noen grunnleggende prinsipper trukket opp fra Stortingets side, vil være nødvendig for å komme videre. Det vil jeg invitere Stortinget til i den varslede stortingsmeldingen.

Presidenten: Da går vi over til spørsmål 35.