Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Vidar Bjørnstad (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

«Vi har den siste tiden vært vitne til svært ulike signal fra regjeringspartiene angående kjønnskvotering i næringslivet. Nærings- og handelsministeren har gått svært offensivt ut med Regjeringens ambisjoner når det gjelder dette spørsmålet.

Kan Stortinget forvente at statsråden legger fram lovforslag om kvotering i styrerommene?»

Statsråd Laila Dåvøy: Regjeringens utgangspunkt er at det vil styrke norsk næringslivs konkurranseevne med et større mangfold i ledelsen av norske bedrifter. Når kvinneandelen i styrene i norske børsnoterte selskaper bare er på 6–7 pst., er dette et signal om at det er langt igjen – dette til tross for at økning av kvinneandelen har vært en uttalt målsetning i mange år. Regjeringen mener det er viktig å iverksette ytterligere tiltak for å øke kvinneandelen.

Den beskjedne kvinneandelen når det gjelder styreverv i Norge, står i sterk kontrast til at kvinner i lang tid har vært i flertall blant studentene ved utdanningsinstitusjonene, og har en solid forankring i yrkeslivet. Jeg tolker den lave kvinneandelen i styrene som et signal om at kvinner har dårligere karriere- og utviklingsmuligheter i arbeidslivet enn menn. Jeg er også svært opptatt av at det må iverksettes tiltak for å bedre situasjonen. Det har vært nyttig med den offentlige debatt som har utspilt seg i den senere tid. Den har vist at det er en allmenn oppfatning at dette er et problem. Debatten har også vist at det er delte meninger om hva som vil være de beste virkemidlene for å få en jevnere fordeling av kvinner og menn i styrene.

Alle regjeringspartiene er enig i målet om en jevnere kjønnsrepresentasjon. Regjeringen diskuterer nå hvilke virkemidler som bør settes i verk, herunder spørsmålet om lovregler. Regjeringen vil ferdigbehandle dette spørsmålet i nær fremtid.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg merker meg at statsråden er litt mer tilbakeholden nå i forhold til en del standpunkter knyttet til likestilling og spørsmålet om representasjon i styrerommene i næringslivet enn det jeg har registrert at statsråden har uttalt offentlig gjennom media. Men jeg har ikke vanskeligheter med å dele den faktiske beskrivelse av at det er for få kvinner i næringslivets besluttende organer, og at det faktisk er behov for handling.

Som jeg sa: Jeg oppfatter det slik at statsråden nå går noe tilbake og er litt mer avventende i forhold til en del utsagn knyttet opp til at det nå har vært en debatt som har pågått så lenge at en må handle. Det er også direkte sagt og referert i pressen at statsråden f.eks. ønsker en kvotering, og lover å fremme forslag om bedre kjønnsrepresentasjon i styrerommene. I praksis vil vel det bety spørsmål om kvotering.

Mitt oppfølgingsspørsmål er: Står statsråden fast på sine synspunkter som hun har gitt offentlig uttrykk for, og kan hun også formidle det til Stortinget her og nå?

Statsråd Laila Dåvøy: Det har vært en veldig spennende debatt. Jeg har lyst til å gjenta at det som er gledelig med den debatten som er nå, er at det er mange av oss – inkludert meg selv – som ønsker at vi skal ha flere kvinner i styrerommene.

Personlig så jeg to mulige løsninger på et tidligere tidspunkt og har vært veldig offensivt ute i debatten. Hvilket av de to alternativene jeg vil havne på, for å si det slik, har vi ennå ikke tatt stilling til fordi Regjeringen har en diskusjon om hvilke virkemidler vi skal gå inn for.

Så er det også kommet andre forslag, fra andre politikere, fra andre politiske partier. Vi ser også at næringslivet har kommet med noen forslag, og arbeidstakerorganisasjoner som LO har svart på noe.

Grunnen til at jeg ikke kan gi uttrykk for Regjeringens syn her og nå, er at vi er midt inne i debatten, og jeg håper at representanten forstår den situasjonen.

Vidar Bjørnstad (A): Jeg har forståelse for at det er vanskelig for statsråden å gi uttrykk for Regjeringens syn så lenge Regjeringen har dette til behandling. For så vidt er det en god nok forsikring at statsråden bekreftet at hun i forhold til den behandlingen vil stå fast ved det synet hun har gitt offentlig uttrykk for, at kvotering også – ikke bare i offentlig sektor, men i privat sektor – er et virkemiddel for å oppnå bedre representasjon i de styrende organer i næringslivet. Det er tross alt snakk om å sikre kvinner deltakelse i beslutningsprosessen, og det er et effektivt virkemiddel for fordeling av makt. Her og nå er det ikke sikkert at vi kommer noe videre.

Jeg vil bare til slutt spørre om statsråden igjen vil stå fast ved partiets syn når det gjelder bruk av lovpålagt kjønnskvotering i dette spørsmålet, under drøftingene i Regjeringen, eller om hun vil velge å bøye seg for næringslivets menn og det mer tradisjonelle synet i Høyre.

Statsråd Laila Dåvøy: Dette må nok representanten kanskje vente med å få svar på til vi har behandlet saken i Regjeringen. Kvotering er ett virkemiddel. Det andre virkemidlet som jeg på et tidlig tidspunkt også sa kunne være interessant – og jeg gjentar det som jeg har gitt uttrykk for offentlig – er at staten ikke skal kjøpe eller eie aksjer i selskap som ikke har en kvinneandel på 40 pst. i styrerommene. Det kunne være en annen måte å gjøre det på.

Så har det også kommet andre forslag, som f.eks. at næringslivet må få litt mer tid på seg. Jeg merket meg forleden at også NHO var ute og snakket om en avtale à la sykelønnsordningen, som LO straks svarte nei på. Så her er det en del som svirrer i luften.

Jeg synes det er en svært spennende debatt vi har i Regjeringen. Jeg har bare helt til slutt nok en gang lyst til å gi uttrykk for at det er positivt at så mange er opptatt av saken. Slik sett kunne jo kanskje den forrige regjeringen også ha valgt – hvis den hadde villet – å legge saken fram for Stortinget. Den har jo vært på høring for lang tid tilbake, og har ligget i Barne- og familiedepartementet en stund.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.