Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato: 08.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Ågot Valle (SV): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Ifølge Bergens Tidende er det kummerlige forhold på nyfødtavdelinga ved barneklinikken ved Haukeland Sykehus. Forholdene kan føre til økt smittefare for barna, og kan være en stor påkjenning for foreldre som har fått et barn som trenger tett oppfølging over lengre tid. Nyfødtavdelinga har for få ansatte og for lite utstyr, jf. Nasjonal handlingsplan for nyfødtomsorgen.

Vil statsråden sørge for å gi disse nyfødte og deres foreldre forsvarlige forhold ved barneklinikken ved Haukeland Sykehus?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det har de siste årene vært satt et betydelig søkelys på problemer innenfor nyfødtomsorgen. Det har vært fokusert på for liten kapasitet bl.a. ved fødeavdelingene på Ullevål sykehus og Rikshospitalet, men det har vist seg at situasjonen også har vært vanskelig ved andre sykehus i de øvrige helseregionene.

Dette var bakgrunnen for at Stortinget i forbindelse med behandlingene av stortingsmeldingen Om akuttmedisinsk beredskap bad Regjeringen om senest våren 2002 å legge fram en sak med konkrete tiltak for å bedre situasjonen i nyfødtomsorgen.

Departementet har fulgt opp saken med to hovedtiltak.

For det første ble det nedsatt et faglig utvalg under Statens helsetilsyn for å utarbeide forslag til fremtidig organisering og faglige krav til nyfødtavdelinger. Utvalget avleverte sin rapport «Nasjonal plan for nyfødtmedisin» i november 2001. Her fremmes en rekke forslag til retningslinjer og normer for bl.a. bemanning, kompetanse, antall senger, romarealer og medisinsk-teknisk utstyr. Departementet har bedt Sosial- og helsedirektoratet om å vurdere forslagene og beregne de økonomiske konsekvensene av dem. Jeg vil komme tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2003.

For det andre ble det igangsatt et prosjekt for videreopplæring av sykepleiere til nyfødt- og intensivavdelinger ved region- og sentralsykehus. Prosjektet er videreført i 2001 og 2002, og ansvaret for oppfølging ligger nå i Sosial- og helsedirektoratet. Helseregionene har organisert tiltaket som moduler med kombinert teori og praksis. Til sammen har det deltatt 268 sykepleiere, og evalueringer har vist at tiltaket i hovedtrekk har vært meget vellykket.

Som helseminister er jeg opptatt av å få til et best mulig helsetilbud for nyfødte barn i Norge. I St. prp. nr. 59, Spesialisthelsetjenestens økonomi og budsjett for 2002, som ble lagt fram fredag den 3. mai, legges det til grunn at de regionale helseforetakene prioriterer en styrking av nyfødtomsorgen.

Jeg vil også vise til at nyfødtmedisinen kommer styrket ut av den gjennomgangen av kostnadene ved ulike behandlingsformer som er gjennomført i 2001. Dette har som effekt at de regionale helseforetakene vil motta om lag 100 mill. kr mer i ISF-refusjoner, sammenlignet med tidligere år, for å behandle denne pasientgruppen i 2002.

Spørsmålet om forholdene ved barneklinikken ved Haukeland Sykehus er tatt opp med Helse Vest, som opplyser at nyfødtposten ved barneklinikken ved Haukeland Sykehus er lokalisert til en gammel bygning. Det opplyses videre at det ved Haukeland Sykehus tradisjonelt har vært lagt inn vesentlige færre syke nyfødte enn det har vært vanlig ved andre avdelinger, og at man generelt har hatt kort liggetid. Dette er muliggjort ved at mange problemstillinger blir utredet og behandlet enten mens barna ligger hos sin mor på barselavdelingene, eller poliklinisk. Arealet er likevel lite, antall plasser er for få. Det gjelder også bemanningen.

Det er under planlegging et nytt barnesenter ved Haukeland Sykehus, Helse Bergen. Første byggetrinn i et slikt barnesenter er etter planene slik de i dag foreligger, bygging av ny post for nyfødte med et større antall senger. Dette vil imidlertid kreve en større investering og være en bygningsmessig løsning på sikt. Jeg føyer til at det pr. dato ikke foreligger beslutning om igangsetting av dette prosjektet.

Helse Vest vil imidlertid i samarbeid med Helse Bergen vurdere strakstiltak for å bedre forholdene og styrke driften ved nyfødtposten, slik representanten Valle etterlyser.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret. Jeg kan forsikre helseministeren at jeg har vært og sett på forholdene ved nyfødtavdelinga. Det som opprører meg, er at mens planen for nyfødtmedisin legger vekt på familiebasert omsorg, blir dette nesten umulig på denne avdelinga. Jeg så nemlig at kuvøser og senger stod tett i tett, det var nesten umulig å gå mellom dem. Det var langt under de normene som skal være når det gjelder plass. I tillegg er det som helseministeren også sa, lav bemanning. For disse foreldrene, som ofte er i krise, er det verken plass eller personer som gjør at de kan ta i bruk sine ressurser.

Erkjenner helseministeren at forholdene er sånn som det er beskrevet i planen, at i Helse Vest er det ekstra ille forhold? Føler helseministeren et ansvar for å følge opp forholdene her spesielt?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Erkjennelsen lå allerede i mitt første svar, da jeg sa at arealet på denne avdelingen er lite, antall plasser er for få, og det gjelder også bemanningen. Erkjennelsen har videre ført til at jeg har gjort meg kjent med at Helse Vest vil samarbeide med Helse Bergen for å vurdere strakstiltak for å bedre forholdene og styrke driften ved nyfødtposten. Generelt er det slik at endringene i ISF-systemet faktisk kommer denne type tjenester til gode med 100 mill. kr ekstra i inneværende år i forhold til fjoråret. Det vil gi grunnlag for en styrking, ikke bare ved denne avdelingen, men i nyfødtomsorgen i sin alminnelighet. Jeg kan forsikre, slik det også er uttrykt i den stortingsproposisjonen om sykehusøkonomien som vi nettopp har lagt fram, at dette er et område som har stor bevågenhet fra min side.

Ågot Valle (SV): Det takker jeg for at helseministeren har. Men jeg etterlyser spesielle tiltak akkurat der. Som helseministeren sa, foreligger det planer for utbygging av et barnesenter, hvor første byggetrinn kunne blitt igangsatt ganske snart hvis det hadde vært vilje til det, men det er investeringsstopp på dette området. Med de rammene som det ser ut til at man har i dag, blir det altså umulig å sette i gang tiltak og bedre forholdene ved at man kan bygge et nytt første trinn og gjøre noe med antall ansatte på denne avdelinga. Jeg etterlyser igjen helseministerens spesielle fokusering på at her trengs det spesielle – ikke bare generelle – tiltak. Vil helseministeren sørge for at det kommer ekstra midler til Haukeland Sykehus? Det er nemlig der problemene er, det er der plassen er så dårlig, det er der det er så lav bemanning.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har altså redegjort for at det regionale helseforetaket i samarbeid med Helse Bergen vil vurdere strakstiltak rettet spesielt inn mot denne avdelingen, og det er spesielle tiltak, ikke generelle. I tillegg kommer at driftsøkonomien for denne delen av sykehustjenestene faktisk er bedret gjennom omlegging av ISF-systemet i år.

Når det gjelder spørsmålet om investeringsprosjekter, må jeg be om representanten Valles forståelse for at de ikke kan vedtas gjennom spørretimesvar i Stortinget, men må være forankret i de regionale foretakenes ansvar for å gjøre de rette investeringene. Men helseministeren og Regjeringen har lagt fram et forslag for Stortinget om å styrke investeringsrammene for inneværende år når det gjelder både bevilgning og også en låneramme. Stortinget skal nå ta stilling til det, og i oppfølgingen av det vil da foretakene bli meddelt de nye investeringsrammene og kan på det grunnlaget ta stilling til hvordan de vil prioritere sine investeringsprosjekter, herunder dette.