Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato: 20.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Rolf Reikvam (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«Opplæringsloven pålegger ikke fylkene å godkjenne lærekontrakter for ungdom under 21 år uten opplæringsrett. For ungdom som har tatt ut sin rett til videregående opplæring, har det ikke vært mulig å tegne kontrakt før de har fylt 21. Fylkene har ulik praksis for å refundere tilskudd til lærebedriftene for disse lærlingene.

Vil statsråden vurdere å oppheve aldersgrensen på 21 år for retten til å tegne frivillig lærekontrakt, og sørge for at alle godkjente kontrakter medfører rett til tilskudd?»

Statsråd Kristin Clemet: Hovedmodellen for opplæring innenfor de yrkesfaglige studieretninger innebærer to års opplæring i skole etterfulgt av to års bedriftsopplæring. Gjeldende regelverk åpner for at det kan gjøres unntak fra hovedmodellen på individuelt grunnlag i visse tilfeller:

  • Den som har fylt 21 år, kan tegne lærekontrakt med hele opplæringen i bedrift.

  • Den som har fysiske og/eller psykiske funksjonshemninger, kan tegne lærekontrakt med avvik fra de vanlige kontraktsvilkårene.

  • Den som etter sakkyndig vurdering er særdeles lite skolemotivert og derfor vil ha særlige problemer med å følge opplæringsordningen for faget, kan tegne lærekontrakt med hele opplæringen i bedrift.

Etter gjeldende regler skal fylkeskommunen betale tilskudd til lærebedrift i samsvar med regler fastsatt av departementet. Betalingsplikten gjelder godkjente lærekontrakter.

Etter mitt syn bør det i større grad enn etter gjeldende regler åpnes for at flere beslutninger om organisering og gjennomføring av opplæringen skal treffes lokalt. Jeg har på denne bakgrunn nylig sendt på høring et forslag om endringer i opplæringsloven. Forslaget åpner for at det skal avgjøres lokalt om den enkelte elev eller lærling skal følge hovedmodellen eller tegne en lærekontrakt med hele opplæringsløpet i bedrift. Forslaget innebærer bl.a. at aldersgrensen på 21 år for å kunne tegne lærekontrakt med hele opplæringen i bedrift vil falle bort. Svaret på spørsmålet om vi vil oppheve aldersgrensen, er derfor ja. Det skjer bl.a. etter initiativ fra SV, som fremmet et Dokument nr. 8-forslag om dette for en tid tilbake.

Presidenten: Ønsker representanten Reikvam et tilleggsspørsmål?

Rolf Reikvam (SV): Nei, det har jeg ikke bruk for.

Jeg vil bare få lov til å takke for svaret. Dette lover veldig bra. Det er veldig bra for ungdom som nå får en mulighet som de ikke har hatt tidligere. Så jeg sier enda en gang takk til statsråden.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg gleder meg sammen med representanten Reikvam, for i dette spørsmålet er vi helt enige.

Presidenten: Alle hjerter gleder seg!