Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato: 20.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Johnny Hult til justisministeren, vil bli tatt opp av representanten Per Roar Bredvold.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Nord-Odal i Hedmark, i likhet med andre lensmannskontorer, har ikke nok mannskaper til å opprettholde en ordning med helkontinuerlig reservetjeneste. Når man samtidig ser at svensk politi like over grensen nedbemannes, ser dette ikke bra ut for Hedmark som grensefylke.

Ser statsråden at det trengs mer midler, slik at folk skal kunne være trygge på at når de trenger hjelp, er den å få?»

Statsråd Odd Einar Dørum: I forbindelse med Politireform 2000 ble tidligere Hamar, Kongsvinger og Østerdal politidistrikter slått sammen til ett nytt, Hedmark politidistrikt, med virkning fra 1. januar 2002.

I tiden som har gått etter sammenslåingen, har Hedmark politidistrikt, i likhet med andre politidistrikter, foretatt en rekke organisatoriske og tjenestemessige vurderinger for å nå hovedmålene med reformen, som bl.a. er en mer tjenesteytende og kostnadseffektiv etat, og ikke minst en etat som mer effektivt forebygger og bekjemper kriminalitet.

Med bakgrunn i dette overordnede perspektiv har også Hedmark politidistrikt forberedt iverksetting av reformen. Distriktet skal i løpet av 2003 gjennomgå alle sine tjenesteordninger. I den søndre delen av politidistriktet, hvor bl.a. Nord-Odal lensmannsdistrikt ligger, er en arbeidsgruppe allerede godt i gang med denne prosessen. Arbeidsgruppen forventes å ha utarbeidet en ny tjenesteliste, som vil gi en vesentlig mer aktiv polititjeneste i Kongsvinger-regionen, før utgangen av inneværende år. Dette arbeidet omfatter også en innlemming av Nord-Odal i et vaktsamarbeid med reservetjeneste. Det forventes følgelig at det oppnås en klar forbedring for publikum med hensyn til tilstedeværelse og tilgjengelighet av polititjenester.

En tilsvarende gjennomgang av bemanningssituasjonen pågår nå i politiet i hele landet med sikte på å oppnå en forbedret fordeling av personellressursene i samsvar med den nye distriktsstrukturen i politi- og lensmannsetaten.

Oppsummert, og basert på de opplysninger jeg har, synes ressurssituasjonen og ressursdisponeringen i Hedmark politidistrikt å være slik at publikum kan være trygge på at polititjenesten i distriktet yter den nødvendige hjelp og bistand.

Finn Martin Vallersnes hadde her overtatt presidentplassen.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det forventes at det skal bli en bedre tjenesteyting til publikum. Slik det fungerer i dag, er dette ikke godt nok.

1. januar 2002 ble Hedmark politidistrikt opprettet, og i løpet av 2003, ifølge statsrådens svar, skal distriktet gjennomgå alle sine tjenesteordninger, dvs. to år med kanskje noe usikkerhet for innbyggerne. Når man samtidig ser at man på den andre siden av grensen, nemlig i Nord-Värmland, nedbemanner, er det grunn til å være noe skeptisk til den tjenesteyting som skal gis til innbyggerne. Hvis dette er et økonomisk spørsmål, må det – slik som Fremskrittspartiet ønsker – ytes mer penger til denne sektoren.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg har i mitt første svar sagt at en arbeidsgruppe forventes å komme med en ny tjenesteliste, som vil gi en mer aktiv polititjeneste i Kongsvinger-regionen, før utgangen av inneværende år. Dette arbeidet omfatter også en innlemming av Nord-Odal i et vaktsamarbeid med reservetjeneste. Det forventes en klar forbedring for publikum med hensyn til tilstedeværelse og tilgjengelighet av polititjenester.

Ellers gir Hedmark politidistrikt meg den opplysning at Nord-Odal, som ligger syv mil fra grensen, etter deres observasjon så langt ikke har hatt problemer i spesiell grad sammenlignet med andre distrikter i forbindelse med grenserelatert kriminalitet. Men representanten har et avgjørende poeng. En skal følge med, slik det også er tatt opp fra andre representanter her i salen tidligere, og derfor er det også tatt initiativ til at det skal foregå aksjoner nær grenseområdene, bl.a. for å bekjempe ulovlig aktivitet av kriminelle som kan tenke seg å benytte seg av den grensen som vi nå har, etter Schengen-avtalen. Det er initiativ som jeg har bedt Politidirektoratet om å følge opp i alle grensenære områder.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret, særlig siste halvdel, hvor han kom inn på dette med grenser, for det er ofte der problemet er.

For en stund siden kunne vi i avisen Glåmdalen lese om en mann som ble slått ned i Kongsvinger. Han gikk til den lokale lensmann – eller om det var til politikontoret, det er jeg litt usikker på – og ble møtt med en stengt dør, men ble koblet over til Hamar. Uavhengig av eksemplet med denne personen, skjønner statsråden at folk ville følt seg tryggere hvis man, i en såpass stor by som Kongsvinger tross alt er, hadde hatt et kontor og en vaktperson døgnet rundt, helg som hverdag?

Statsråd Odd Einar Dørum: Ved en livets tilskikkelse har jeg truffet denne personen som er omtalt, personlig. Han sa at det etter ikke så lang tid kom en politipatrulje. Det skjedde ikke på den måten han var vant til fra før, men han tok episoden opp med meg for at jeg skulle være oppmerksom på det som skjedde lokalt, på samme måte som representanten er opptatt av det. Han sa at når politiet først var varslet, var de meget tjenestevillige og vennlige overfor han.

Det er nettopp det som er hensikten med gjennomgangen av reformen, at politiet skal være tilgjengelig. De trenger ikke å være tilgjengelig på den måten som de var før, at de sitter på stasjonen hele døgnet, men det skal være folk som er tilgjengelig, f.eks. i form av patrulje eller på annen måte. Jeg kjenner godt eksemplet, og jeg lovte personen å ta det med meg når jeg senere skulle følge opp etatsstyringen av Politidirektoratet og politireformen i de ulike distrikter, og i dette tilfellet Hedmark politidistrikt.

Presidenten: Vi går nå til spørsmål 20.