Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato: 20.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

John I. Alvheim (FrP): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

«Rehabiliteringsinstitusjonen Nordagutu opptreningssenter ønsker nå eieren, Telemark fylkeskommune, å avvikle.

Vil statsråden, med bakgrunn i foretaksloven, snarest sørge for at Nordagutu opptreningssenter blir overført til Helse Sør og inkorporert i helseforetaket Rikshospitalet sammen med Kysthospitalet og Kongsgårdheimen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Helsedepartementet har gjennom brev av 18. oktober i år til Telemark fylkeskommune gjort det klart at departementet vurderer Nordagutu opptreningssenter som omfattet av den statlige overtakelsen av spesialisthelsetjenesten, regulert i helseforetaksloven § 52 nr. 6. Telemark fylkeskommune har derimot formidlet at de er uenig i vår konklusjon.

Hvis det ikke skulle komme til enighet mellom Telemark fylkeskommune og staten, ved Helsedepartementet, om eiendomsretten til Nordagutu opptreningssenter, vil en fra statens side fremme saken for nemnda som er opprettet for å håndtere uenighetssaker med fylkeskommunene. «Nemnd ved statlig overtakelse av spesialisthelsetjenesten» heter den. Dette er den etablerte ordningen for å håndtere uenighet, slik det også fremgår av helseforetaksloven § 52 nr. 9. Det er i utgangspunktet lagt opp til at uenighetssakene med Telemark fylkeskommune skal behandles i løpet av våren 2003.

En har fra departementets side sett at uenigheten mellom fylkeskommunen og staten har skapt en viss usikkerhet knyttet til driften av Nordagutu opptreningssenter. Det er selvfølgelig uheldig. Departementet som eier og Helse Sør som regionalt helseforetak har derfor i samråd kommet fram til at en skal etablere et opplegg som garanterer institusjonens drift i denne overgangsperioden. Dette fremgår også i brev av 15. november d.å. fra departementet til Helse Sør. Jeg har med glede også sett at Telemark fylkeskommune har uttalt seg positivt når det gjelder å sikre driften av institusjonen i en overgangsperiode. Jeg er derfor totalt sett optimistisk med tanke på at eiendomsstriden ikke skal få innvirkning på driften av institusjonen.

Hvis den særskilte nemnda kommer til at staten har overtatt Nordagutu opptreningssenter, så er dette staten, ved det regionale helseforetaket, slik helseforetaksloven har bestemt. I denne sammenhengen er dette Helse Sør. Departementet, som eier av det regionale helseforetaket, kan selvfølgelig påvirke eventuell organisering og innplassering av Nordagutu opptreningssenter i forhold til den øvrige helseforetaksstruktur. Det er imidlertid mitt syn at dette er et spørsmål som primært bør håndteres av Helse Sør, i den nye ordningen som vi har etter sykehusreformen.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg tror at befolkningen i Telemark og de ansatte ved Nordagutu opptreningssenter er svært glad for det svaret helseministeren nå gav. Det vil jo være meningsløst å selge eller avvikle Nordagutu opptreningssenter, som har tjenestegjort innenfor spesialisthelsetjenesten i Telemark i svært mange år.

Nordagutu opptreningssenter er en institusjon godkjent i gruppe I og har gode resultater. Helse Sør har stor mangel på rehabiliteringsplasser. Et eventuelt salg eller nedleggelse av Nordagutu opptreningssenter vil bety en katastrofe for Helse Sør når det gjelder å få flyt i pasientstrømmen. Opptreningssenteret er en del av spesialisthelsetjenesten og klart omfattet av den statlige overtakelse, jf. helseforetaksloven § 52 nr. 6.

Mitt spørsmål til helseministeren er kanskje ikke så lett å svare på. Det hadde jo vært hyggelig om statens forhandlere i sin tid hadde vært våkne, slik at vi hadde sluppet den utryggheten vi har hatt rundt institusjonen – blant pasientene nå, blant fremtidige pasienter og også blant de ansatte. Vet helseministeren konkret hvorfor den ikke ble tatt med fra begynnelsen av?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg ønsker ikke på denne måten å gå inn i en spekulasjon om hva som er årsaken til at denne institusjonen ikke var med fra starten av i overføringen til helseforetaket og staten. Jeg konstaterer at staten og fylkeskommunen nå har en ulik oppfatning om det. Da får vi la saken bli avklart gjennom de mekanismene som Stortinget har bestemt skal være der for å avklare slik uenighet.

Men når det er sagt, håper jeg at det som nå er sagt fra min side, det som er gjort fra Helse Sørs side, og de holdninger som det er gitt uttrykk for fra fylkeskommunens side, er tilstrekkelig til å feie den usikkerhet som måtte være skapt, av banen.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker igjen helseministeren for svaret.

Situasjonen ved Nordagutu opptreningssenter nå er at det er innført inntaksstopp for pasienter fra 23. desember. Fylkeskommunen sier at de averterer institusjonen til salgs i disse dager. Det haster derfor å få overført institusjonen til Helse Sør så raskt som mulig.

Jeg forutsetter at en med overføringen til Helse Sør tilbakebetaler Telemark fylkeskommune driftstilskuddet for inneværende år, 2 800 000 kr, da driften av Nordagutu opptreningssenter egentlig har vært et statlig ansvar fra 1. januar i år, men ikke har vært formelt på plass i så måte.

Er helseministeren enig i den vurderingen at fylkeskommunen selvfølgelig må få tilbake de driftsmidlene de har skutt inn i institusjonen – en institusjon de egentlig ikke har ansvaret for?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror saken er tjent med at den løses enten i minnelighet mellom staten og fylkeskommunen eller gjennom den avklaringsmekanismen som ligger i nemnda. Hvis konklusjonen blir det staten mener klart, at dette er en del av spesialisthelsetjenesten, overtar staten både forpliktelser og rettigheter i forhold til denne institusjonen fra det tidspunkt reformen trådte i kraft.