Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Jan Simonsen (uav): Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til næringsministeren:

«Næringsministeren uttalte til TV 2 torsdag 30. januar at han ville foreta en fullstendig gjennomgang av norsk skipsfartspolitikk.

Vil statsråden i den forbindelsen vurdere å innføre en ordning med nettolønn for norske sjøfolk?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg tror jeg vil ta samme innledningen som representanten Simonsen: Det var en glede for han å stille spørsmålet, og for meg er det en glede å kunne svare!

Svaret på spørsmålet fra representanten Simonsen om jeg vil vurdere nettolønn for norske sjøfolk som en del av den gjennomgangen vi har av norsk skipsfartspolitikk og norsk maritim politikk også, er det ingen tvil om: Det er en selvfølgelighet. Jeg er fullstendig klar over hvilken betydning det har for sysselsetting av norske sjøfolk at vi har denne ordningen, og hvilke konsekvenser det vil ha å gjøre justeringer i den.

Jeg er også av den mening av uansett hvilken ramme man til syvende og sist måtte velge, gitt at man ikke velger f.eks. full nettolønn for hele flåten, må Stortinget etter mitt skjønn i en bredere gjennomgang se på: Hvilke typer skip prioriterer man, og hvilke prioriterer man ikke? Innenfor den økonomiske rammen vi har nå, som er avtalt med Fremskrittspartiet som et nedre nivå ut denne stortingsperioden, ser vi f.eks. at offshoreflåten ligger på i underkant av 10 pst., mens f.eks. ferjerederiene ligger på 40 pst.

La meg benytte anledningen også til å rette opp noe. Jeg skapte vel et feilaktig inntrykk i spontanspørretimen, der jeg sa at offshoreflåten var ute av refusjonsordningen. Det er jo ikke virkeligheten. Det var et forslag fra den siste arbeiderpartiregjeringen om å ta den ut, men det ble altså ikke vedtatt. – Så er det herved rettet opp for protokollens skyld.

Jan Simonsen (uav): Da kan man vel si at svaret så langt var gledelig.

Det er slik at en rekke EU-land har etablert innretninger på skatte-, trygde- og avgiftssiden for å stimulere sysselsettingen av sjøfolk som er utsatt for internasjonal konkurranse. Land som Danmark, Sverige, Finland, Nederland og Storbritannia har forskjellige løsninger, som har det til felles at sjøfolk i Europa langt på vei er skattefrie. Det er man ikke i Norge. Jeg er derfor glad for at dette blir vurdert grundig. Spørsmålet er naturligvis også hvor raskt dette kan skje, og i hvilken form dette vil komme tilbake til Stortinget, slik at Stortinget kan ha en samlet debatt om norsk skipsfartspolitikk. Dette er det veldig mange sjøfolk og veldig mange innenfor skipsfartsnæringen og maritime næringer som venter en avklaring på.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Nå er det slik at i forbindelse med den stortingsmeldingen som jeg vil sette i gang arbeid med, er dette ett av mange elementer som inngår i å se på hele den maritime clusteren, fra A til Å.

Det er mange andre forhold som er meget interessante for tiden. Det har å gjøre med det arbeidet som foregår i IMO. Det har å gjøre med muligheten for å få mer av trafikken over på kjøl. Det har å gjøre med miljøutfordringer knyttet til transport langs kysten, osv. og ikke minst, selvfølgelig, å drive norske rederier fra Norge.

Det er en naturlig bit av en samlet gjennomgang at man tar med det som har med lønnsbetingelsene for sjøfolk å gjøre – definitivt er det det. Men at man utarbeider en stortingsmelding, fratar verken Stortinget eller Regjeringen muligheten til å agere i den mellomliggende perioden. Nå er det slik at det ligger et forslag i Stortingets næringskomite til vurdering, der innstillingen foreligger om relativt kort tid.

Jan Simonsen (uav): Jeg er glad for presiseringen av at det er fullt mulig å gjennomføre ordninger, eksempelvis en nettolønnsordning, før denne skipsfartsmeldingen er ferdig behandlet. Nå kommer det et statsbudsjett igjen ganske snart. Det er forhåpentligvis mulig å få gjort noe i den anledning. Hvis ikke, risikerer man altså at denne skipsfartsmeldingen, når den er ferdig, blir en beskrivelse av hvordan Norge ble avviklet som en stor skipsfartsnasjon, og hvordan de maritime næringene ble lagt i grus av en handlingslammet regjering. Derfor håper jeg at Regjeringen tar et tak i dette lenge før man er ferdig med skipsfartsmeldingen.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Jeg deler absolutt frykten for at det skal oppstå en situasjon der det blir en historiebok jeg skal legge frem. Det tror jeg imidlertid ville være å overdrive betydelig i forhold til de utfordringer vi har. Men at der er store utfordringer, derom er det ingen tvil. Det er klart at vårt kostnadsnivå totalt sett er slik at når vi skal konkurrere med sjøfolk fra land som i realiteten, som representanten Simonsen sier, har skattefrihet, som for så vidt er tilfellet, blir det store utfordringer.

Men som sagt, Stortinget har jo aldri fratatt seg selv muligheten, så langt jeg har vært med i alle fall, til å diskutere rammevilkårene for norske sjøfolk verken i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett eller ved ordinær budsjettbehandling. Det har ikke vært tilfellet de åtte-ti årene jeg har vært her i hvert fall. Så den muligheten tror jeg Stortinget vil benytte seg av også i fremtiden.

Presidenten: Vi går nå over til spørsmål nr. 25.