Stortinget - Møte onsdag den 12. februar 2003 kl. 10

Dato: 12.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Tor-Arne Strøm (A): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det har hele tiden vært en forutsetning at E12/tunnel Umskaret skulle bygges for midlene som ble bevilget som kompensasjon for at enkelte bransjer fikk forhøyet arbeidsgiveravgift som følge av krav fra EU. Dette gikk spesielt ut over Fundia og Rautaruukki i Rana. Etter en ny gjennomgang av prosjektet er kostnadene økt med 30 mill. kr. Statsråden har uttalt at prosjektet skal gjennomføres.

Hvordan har statsråden tenkt å fullfinansiere prosjektet slik at det kan gjennomføres som planlagt uten forsinkelser?»

Statsråd Torild Skogsholm: Reguleringsplanen for prosjektet ble vedtatt 17. desember 2002 med et kostnadsoverslag på om lag 240 mill. kr på 2002-prisnivå. Statens vegvesen opplyser at dette ikke er et endelig overslag ettersom det gjenstår kvalitetssikring.

Ved behandlingen av handlingsprogrammet for perioden 2002-2005 gikk Nordland fylkeskommune inn for at om lag 190 mill kr av forutsatte midler innenfor post 33 «Kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift» skulle benyttes til å finansiere ombyggingen av E12 gjennom Umskaret. Med en bevilgning på 57,3 mill. kr over post 33 i 2003 er det totalt om lag 70 mill. kr til disposisjon for prosjektet pr. 1. januar 2003, inkl. overførte midler fra tidligere år. Dersom forutsatte midler til Nordland over post 33 i 2004 og 2005 i sin helhet går til dette prosjektet, og med forbehold om det endelige kostnadsoverslaget, innebærer dette at det mangler om lag 50 mill. kr på fullfinansiering av prosjektet.

Ettersom prosjektet ligger på stamvegnettet, bør det fullfinansieres over stamvegbudsjettet. Av de prioriterte prosjektene på samme stamvegrute i perioden 2002–2005 er det knyttet store bindinger til fullføring av prosjektene E6 Osen–Korgen og E6 forbi Steinkjer. Samferdselsdepartementet finner det derfor ikke tilrådelig å foreslå oppstart av E12 Umskaret i 2003 ettersom hensynet til rasjonell anleggsdrift vil forutsette fullfinansiering i denne handlingsplanperioden. Samferdselsdepartementet vil i forbindelse med statsbudsjettet for 2004 vurdere oppstart i 2004, slik at prosjektet kan fullfinansieres i 2006, innenfor rammene i Nasjonal transportplan 2006–2015.

Tor-Arne Strøm (A): Jeg takker for svaret.

Situasjonen og utviklingen i dette prosjektet nå er at det stadig har blitt forsinkelser, og at prosjektet ved stadige forsinkelser i hvert fall ser ut til også å bli dyrere.

Tidligere i spørretimen i dag var man inne på at industrien sliter. Dette var midler som var satt av som kompensasjon for økning av arbeidsgiveravgiften. Man har hele tiden trodd at i hvert fall den posten stod der, og at man skulle få løst problemene ved å gjøre en oppstart. Stortinget har vedtatt en bevilgning på 57,4 mill. kr for å starte opp prosjektet. Det står også i merknadene at et enstemmig storting har vedtatt at man skal følge opp dette med midler. Det som skjer nå, er at det ser ut til at prosjektet blir dratt ut i tid. Jeg ville ikke bli forbauset hvis denne prisen i tillegg også blir forhøyet, i og med at prosjektet er forsinket. Har statsråden tenkt på, og har hun eventuelt muligheter for og midler til det eventuelt å starte prosjektet, slik at man kommer i gang, så usikkerheten rundt industrien, som sliter nok fra før, slipper å spre seg?

Statsråd Torild Skogsholm: Dette prosjektet har en viss historie. Det har vært en viss uenighet mellom Statens vegvesen og lokale ønsker om hvilken løsning man skulle velge.

Jeg vil minne om at jeg har forståelse for de lokale ønskene om å finne en best mulig løsning når dette prosjektet først skulle gjennomføres. Det innebærer også en dyrere løsning enn det som man opprinnelig snakket om. Når vi først skal sette i gang et prosjekt som tross alt har en såpass høy kostnad som dette har, er det en målsetting for oss at vi – uansett prosjekt – har en mest mulig rasjonell framdrift av det.

Jeg har full forståelse for at man er utålmodige her. Jeg synes det er bra at man rundt om i landet er utålmodige, men alle er tjent med at vi her får en fornuftig framdrift av prosjektet.

Tor-Arne Strøm (A): Statsråden nevnte at det var uenighet mellom Vegvesenet og lokale politiske representanter. Men det er da vitterlig gjort et politisk vedtak om at det skal bygges tunnel. Da kan man ikke komme tilbake og si at det har vært uenighet. Da må man prøve å gjennomføre det som er politisk vedtatt, for det er vedtatt både av fylkestinget og også av Stortinget at man skal gå inn for den tunnelløsningen som alle sammen har vært enige om. Jeg synes statsråden bør følge opp dette så fort som mulig, slik at man ikke får forsinkelser. Man bør få satt i gang dette prosjektet, som industrien vil ha stor nytte av, ikke bare landindustrien, men også annen industri. Jeg tenker på fiskeindustrien og på det som skjer av utvikling mot Sverige, Finland og Russland. Dette er et meget bra prosjekt, som man bør komme i gang med. Derfor er utålmodigheten stor hos industrien i dette området.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg har i mange omganger gitt uttrykk for at jeg har forståelse for nettopp dette prosjektet. Jeg er opptatt av at vi skal få en god løsning av hensyn til næringslivet i området, og derfor er jeg ikke minst opptatt av at vi skal ha en rasjonell framdrift.

Det verst tenkelige som kan skje i slike prosjekter, er at man blir så ivrig etter å starte opp at man så må stoppe fordi ikke alt var på plass. Jeg mener at vi skal tenke fornuftig på dette. Planavklaringene er gjort, slik at vi har mulighet til å starte opp i 2004. Da mener vi at vi også har mulighet til rasjonell framdrift. Den muligheten ønsker jeg at vi skal gripe, til beste for næringslivet og dem som bor i området.