Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10

Dato: 26.02.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg vil gjerne få stille helseministeren følgende spørsmål:

«Rådmannen i Bærum har i sitt budsjettforslag foreslått å kutte ut det kommunale tilskuddet til Gyssestad Gård. Gyssestad Gård er en 1. linjetjeneste innenfor barne- og ungdomspsykiatrien. Driften finansieres gjennom et spleiselag mellom staten og kommunen der staten er den klart største bidragsyter. I psykiatriplanen er tidlig hjelp for barn og unge særlig vektlagt i år.

Vil statsråden foreta seg noe i saken?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Gyssestad Gård er et rent kommunalt psykisk helsetilbud til barn og unge. Bærum kommune har bl.a. finansiert tilbudet gjennom de statlige øremerkede midlene som tildeles kommunene gjennom Opptrappingsplanen for psykisk helse. Jeg var selv til stede ved åpningen av Gyssestad Gård i 1999 under min forrige periode som helseminister. Jeg har forstått det slik at Gyssestad er et positivt og viktig psykososialt tiltak for barn og unge i Bærum.

Når det gjelder de øremerkede midlene til kommunene over Opptrappingsplanen, stilles det visse betingelser for bruk av tilskuddet. Én av betingelsene er at det skal satses på psykososiale tjenester for barn og unge. Stortinget har ved behandling av statsbudsjettet for 2001 gitt tilslutning til at minimum 20 pst. av de øremerkede midlene bør settes av til tiltak rettet mot denne gruppen. Det gis imidlertid ikke sterke statlige føringer om hvordan kommunene konkret skal organisere sine tjenester. Det er Bærum kommunes selvstendige valg at de har ønsket å prioritere store deler av de midler de har til rådighet over Opptrappingsplanen, til et tiltak som Gyssestad Gård. På samme måte er det mulig for Bærum å vurdere om disse midlene kan benyttes bedre på en annen måte til det samme formålet. Forutsetningen må være at barn og unge fremdeles blir prioritert. Vi har ikke rapporteringstall fra kommunene for 2002 ennå, men tall fra 2001 viser at Bærum har benyttet 23 pst. av de øremerkede midlene til tiltak rettet mot barn og unge. Det er positivt, og det er faktisk mer enn de 20 pst. som Stortinget og departementet har stilt som krav.

Nå har jeg forstått at formannskapet i Bærum har gått inn for en mer moderat løsning enn det som lå i rådmannens forslag, som representanten Bjarne Håkon Hanssen viser til. Jeg ser det som svært viktig at kommunene følger opp forutsetningen om at barn og unge skal prioriteres, og at minimum 20 pst. av de øremerkede midlene bør brukes til psykososiale tiltak for barn og unge. Jeg ser det som vesentlig at kommunene bruker de øremerkede midlene til det de er ment for, og at de ikke brukes til å erstatte kommunal egeninnsats som var der fra før. Jeg vil følge utviklingen nøye, bl.a. gjennom rapportering fra kommunene.

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg er selvfølgelig innforstått med at kommunene må få velge selv. Det synes imidlertid ikke å være noen som helst tvil om at Gyssestad Gård har utmerket seg med veldig gode tjenester. Over 700 barn og unge og deres familier har fått hjelp hvert eneste år. Man har spesielt rettet seg inn mot psykologtjenester for gravide, mødre, barn og unge, spiseforstyrrelsesteam, sorggrupper for barn og unge og ulike grupper for barn av psykisk syke. Det virker som et veldig målrettet og godt tilbud.

Nå har det gått en stund siden 2001. Vi har passert 2002 og er inne i 2003. Psykiatriplanen er jo trappet opp, så tall fra 2001 behøver ikke nødvendigvis å være riktige nå. Det er ikke sikkert at Bærum kommune har fortsatt å bruke 20 pst. på barn og unge. Har departementet noen som helst kontrollrutiner på dette?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Kommunene har rapporteringsplikt med hensyn til hvordan de bruker opptrappingsmidlene. Disse rapportene blir gjennomgått av Sosial- og helsedirektoratet.

Vi har i rundskriv fra departementet gitt klare føringer om bruken av disse pengene, både når det gjelder andelen til barn og unge og den generelle føringen om at opptrappingsmidlene skal brukes til det de er bevilget til, ikke til andre ting, og at en ikke skal kunne erstatte kommunal egeninnsats med disse opptrappingsmidlene.

Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan gå direkte inn i en kommunal beslutningsprosess. Saken er på vei fra formannskapet til kommunestyret i Bærum, så her får politikerne i Bærum ta sitt ansvar, og så får vi vurdere det som kommer fram i den rapporteringen som Bærum kommune avgir.

Bjarne Håkon Hanssen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg har selvfølgelig forståelse for at statsråden svarer som han nå gjør. Men jeg finner det riktig å understreke at statsråden nå gjør det klart at man vil gå inn og kontrollere det Bærum og alle andre kommuner gjør. Det forutsettes at 20 pst. av opptrappingsplanens midler skal gå til barne- og ungdomspsykiatrien, og man må selvfølgelig rapportere inn også i 2003, og her vil det bli kontroll. Stortinget må selvfølgelig leve med at hver kommune selv velger hva de vil satse på. Men jeg er glad for at statsråden understreker at det både fra departementets og fra Stortingets side følges veldig nøye med på dette.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan bare bekrefte at de rapporterings- og kontrollrutiner som jeg har beskrevet, vil bli fulgt opp også for 2003.