Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2003 kl. 10

Dato: 05.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Berit Brørby (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«En rekke norske bedrifter har mottatt og mottar lån og tilskudd bl.a. fra SND for å gjenreise og å trygge eksisterende arbeidsplasser. Allikevel «flagger» flere og flere bedrifter ut helt eller delvis og legger deler av produksjonen til lavkostland.

Vil statsråden sørge for at statens låne- og tilskuddsordninger kun bidrar til å trygge arbeidsplassene i Norge, og sørge for at vilkårene for å få statlige midler ikke går til en ensidig utflagging av arbeidsplasser?»

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Et internasjonalt konkurransedyktig næringsliv er nødvendig for å trygge verdiskapingen i Norge. Internasjonal konkurranse skjerper bedriftene og gjør norsk økonomi mer effektiv. Globaliseringen gir muligheter til å organisere produksjon og logistikk på nye måter. Norske bedrifter kan utnytte disse mulighetene for å sikre fremtidig lønnsomhet, bl.a. ved å flytte arbeidsintensiv produksjon til land med lavere lønnsnivå. Innen skipsbygging ser vi f.eks. at skrogbyggingen nå i hovedsak – ja nesten utelukkende – skjer utenlands, mens utrustningen av skipene skjer i Norge. Samtidig har vi en relativt høy andel av verdens produksjon av skipsutstyr. Gjennom å legge deler av produksjonen til andre land kan høyteknologisk og kunnskapsintensiv produksjon bevares og utvikles i Norge. Denne formen for internasjonal arbeidsdeling har fått økende betydning. Regjeringen legger stor vekt på å skape gode og stabile rammevilkår, slik at skattenivået og rente- og valutaforhold gjør Norge til et attraktivt land å drive næringsvirksomhet i for både norske og utenlandske bedrifter.

I slutten av mars vil Regjeringen legge frem en sak for Stortinget om de direkte, næringsrettede virkemidlene. Her vil det bli fokusert på innovasjon og nyskaping og internasjonalisering av næringslivet. Virkemidlene skal som et ledd i dette bidra til bl.a. økt eksport, investeringer og ekspansjon i internasjonale markeder, økt forskningssamarbeid og teknologioverføring. Arbeidet innenfor internasjonalisering er svært bredt og involverer mange aktører.

Noen offentlige virkemidler er opprettet for å fremme næringssamarbeidet mellom Norge og andre land. Slike virkemidler bør fortsatt være et element i arbeidet for internasjonalisering av norsk næringsliv og oppbygging av næringslivet i utvalgte land. Jeg vil i gjennomgangen av virkemiddelapparatet legge til grunn at det skal være et samspill mellom aktivitet i Norge og den virksomheten som etableres i andre land. Det er etter mitt skjønn ikke en offentlig oppgave å bidra til utflytting av bedrifter fra Norge. Det er ikke akseptabelt at statlige midler stimulerer til nedleggelse av lønnsomme arbeidsplasser i Norge og svekker konkurransesituasjonen for dem som velger å bli igjen og satse videre i Norge. Det innebærer at statlige virkemidler ikke vil bli benyttet til ensidig utflagging av arbeidsplasser. Helt konkret har jeg varslet at SIVAs engasjement i næringsparker i Baltikum skal avvikles.

Berit Brørby (A): Den siste delen av statsrådens svar, der han sier at det ikke er akseptabelt at statlige midler skal brukes til ensidig utflytting av arbeidsplasser, tolker jeg positivt. Og statsråden er vel kjent med at mange bedrifter i Norge sliter med å overleve, at tallet på konkurser øker, og at vi nå har en ledighet som stiger for hver eneste dag.

Allikevel vil jeg spørre statsråden om han, når han nå skal legge fram den varslede meldingen i mars, vil se på virkemiddelapparatet, på den måten at han muligens kan kutte i de internasjonale støtteordningene og/eller stille krav og vilkår om at hjelp eller bruk av statens penger til uteetableringer – også der det er snakk om at bare deler av produksjonen blir lagt ut – ikke skal gå ut over arbeidsplasser i Norge. Vil statsråden vurdere et såpass strengt vilkår?

Statsråd Ansgar Gabrielsen: For det første er det, som representanten sier, slik at vi står overfor en situasjon der vi må forvente at ledigheten fremdeles kan øke. Vi er inne i en internasjonal nedgangskonjunktur, og det rammer også norsk næringsliv.

De ordningene som vi har hatt knyttet til utenlandsetableringer, ble etablert tidlig eller midt på 1990-tallet – det er to ordninger. Den ene, i forhold til SIVA, er nevnt. Den andre er et Øst-Europa-fond på 120 mill. kr som investerer i enkeltbedrifter.

Som sagt: Jeg ønsker å avvikle disse ordningene, i det minste i de land som nå er søkerland til EU, ikke minst i forhold til den konkurransevridningen dette innebærer. Når det gjelder hvilke betingelser man for øvrig skal stille for å bistå norsk næringsliv her hjemme, må man etter mitt skjønn følge de alminnelige prinsipper som vi har lagt til grunn, men vi kommer ikke til å bidra til utflytting av arbeidsplasser i noen sammenheng.

Berit Brørby (A): Bare en konstatering: Jeg deler statsrådens synspunkter, som jeg tolker dit hen at heller ikke han ser noen fornuft i at statlige ordninger skal gå til utflagging, og ikke til bibehold av bedriftsetableringene i Norge. Når han nå har varslet dette i den meldingen som kommer, får jeg avvente og se om den inneholder de positive elementene som statsråden nå har gjort rede for.

Statsråd Ansgar Gabrielsen: Det vil bli gjort i formuleringer og vendinger som det ikke vil være mulig å misforstå.

Bare en liten korrigering: Det er en proposisjon vi legger frem, for at Stortinget raskt skal kunne ta stilling til disse tingene, og for at vi skal kunne implementere veldig fort de hovedgrepene som vi ønsker å gjøre. Gjennom budsjettet til høsten tar vi – holdt jeg på å si – detaljene. Stortinget får da anledning til å respondere på hovedgrepene, og hovedgrepet knyttet til dette vil være avvikling av direkte støtte for å flytte arbeidsplasser ut av landet. Men fremdeles vil det selvfølgelig være slik at en del bedrifter vil finne det formålstjenlig å legge deler av sin produksjon til andre land. Det må vi bare erkjenne er en del av bildet. Det som er viktig, er å sørge for at hovedkontor, utvikling, markedsavdeling og slike ting kan forbli i Norge, og at vi ikke bidrar til å flagge ut hele virksomheten. Men ikke minst: Dette med konkurransevridning er meget viktig, og at vi først og fremst bistår dem som velger å etablere seg og drive virksomhet i Norge.